Anasayfa
7 Mayıs 2021, 20:15
Namaz
Abone

Şafiilere göre namazda okunacak sureler nelerdir ve kaza namazları nasıl kılınır

Şafiilere göre namazda okunacak sureler nelerdir ve kaza namazları nasıl kılınır

volkan baydar
şafi lere göre namazda okunacak sureler nelerdir ve kaza namazları nasıl kılınır


Cevap: Şafiilere göre namazda okunacak sureler nelerdir ve kaza namazları nasıl kılınır

meçhul_100
Kaza etmeye niyet edilen namazı sadece sabah, öğle, ikindi veya akşam namazı şeklinde belirtmek yeterlidir. Yani "Niyet ettim sabah namazının kazasını kılmaya" şeklinde niyet edilir.

Şâfiî Mezhebi’ne göre de, üzerinde kaza namazı borcu olan bir insanın, bu namazları kılıp borcundan kurtuluncaya kadar gerek beş vakit namazların sünnetlerini, gerekse diğer nafileleri kılması mekruhtur. Çünkü bir an önce kazaların kılınıp bitirilmesi gerekir.
(Büyük Şafii İlmihali – Mehmet Keskin)

Okudunuz mu?  Tek başıma namaz kılarken kamet getirmem gerekir mi?

Yanıt: Şafiilere göre namazda okunacak sureler nelerdir ve kaza namazları nasıl kılınır

Arsoy
Kaza namazları, ne şekilde kazaya kalmış ise aynı şekilde kılınacaktır.
Sabah 2, öğle 4, ikindi 4, akşam 3, yatsı 4 ve vitir 3 rekat olarak kaza edilir.

Her namaz için belirli bir zaman veya mekan tayin edilmez. Yani ikindi namazının kazası ikindi vaktinde kılınır diye bir sınır yoktur. İstediğiniz zamanda kılınabilir. Kaza namazını kılarken ikindi namazının yatsıdan önce veya öğlenin sabahtan sonra kılınması gerekir gibi bir şartta yoktur.

Fakat kerahet dediğimiz zamanlarda kılınmamasına dikkat edilir. Bu vakitler de güneş doğduktan 45 dk sonraya, Güneş batmadan 45 dk. Önceye kadar ve Güneş tam tepede olduğu zaman (öğleye 30 dk. Kala) namaz kılınması hoş görülmemiştir. Bunların dışındaki bütün zamanlarda kaza namazı kılnabilir.

Bir kaza namazı şöyle niyet edilerek kılınır:

Meselâ: "Vaktine yetişip de kılamadığım ilk öğle namazını" yahut "son öğle namazım Allah rızası için kılmaya niyet ettim." Böylece kazaya kalmış olan namazlar, ya ilk kazaya kalmış olanından başlanmış olur veya en son kazaya kalmış olanından başlanmış olur ki, her iki halde de belli bir düzene göre geçmiş namazlar kılınarak azalmış olur.

Okudunuz mu?  Namazdan Sonra Yapılabilecek Dualar

Daha kolay olması bakımından "Üzerimde olan bir öğle veya ikindi namazını kaza ediyorum" şeklinde niyet etmek de yeterlidir..


Cevap: Şafiilere göre namazda okunacak sureler nelerdir ve kaza namazları nasıl kılınır

Misafir
ya çok güzel site


Kayıtsız Üye
Namaz okunan suretin sıralaması şafiî mezhebinde var mı. Varsa nasıldır.

Okudunuz mu?  Diz üstü oturarak, ayakları uzatarak veya sandalyede namaz nasıl kılınır?

Ensar
Şafi mezhebinde okunacak olan sure ikinci rekatta okunacak olan sureden önce olmalıdır. Örneğin felak süresini okuduysanız ikinci rekatte nas suresini okursunuz. Bu durumun aksi halinde mekruh olur.


şafiilere göre namaz sureleri, şafiiler için namaz sureleri, şafiiler için namaz duaları

Bu kategoride yer alan Sadece Fatiha ve Subhaneke ile namaz kılınır mı ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Şafiilere göre namazda okunacak sureler nelerdir ve kaza namazları nasıl kılınır Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.