Anasayfa
7 Kasım 2021, 10:10
missa96
Abone

Şükür ve hamd kelimeleri nerelerde kullanılmaz?

Şükür ve hamd kelimeleri nerelerde kullanılmaz?

Kayıtsız Üye
Şükür ve hamd kelimeleri nerelerde kullanılmaz?


Cevap: Şükür ve hamd kelimeleri nerelerde kullanılmaz?

Sedanur
En çok kullanılan kelimeler arsında olan şükür ve hamd kelimelerini doğru kullanmak için, ne anlama geldiğini bilmek lazım. Karşımızdaki insana Allah’a şükür iyiyim kelimesini hastalık halinde kullanmak ne anlm ifade eder?

Okudunuz mu?  Günümüzde neden hocalara herkes klasik sorular soruyor neden toplumun gerçeklerini sormuyorlar ?

Şükür, kalbe nimeti itirafın, lisanda onu veren Allah’a senanın ve uzuvlar ile tâatin mükafatıdır. Nitekim hamd, yalnız dil ile senadır.

Şükür, nimet karşılığında olur. Onun için mihnet durumunda (şükür olsun Haktan gelene) denirse mihnetin artmasını istemiş olur. Elhamdülillah demek gerekir. Elhamdülillah, lütufda da, kahırda da denir. şükür ancak lüfufda denir.

Okudunuz mu?  Melekler uyur mu?

Demişlerdir ki, bir kimse nimete şükretse artmasına sebep olur. Şükürden hasıl olan ziyâdelik şükr olunan nimete göredir. Her türlü nimete şükür geretir. Tâ ki, her birine göre ziyâdelik hasıl olsun. Şükürden âciz olduğunu idrâk etmek te şükürdür.

Bir kimsenin cömertliği çok ise, teşekkür edeni ona göre olur. Cömert kimse verdiği nimetler üzerine teşekkür talep etse kendi nefsi için çapa harcamış olur. Amma Cenabı Hak böyle değildir, hem nimet verici hem de hamd ve sena edilendir. Kuldan şükür istemesi kulun tarafına ait olur, başka maksat için değildir. Belki nimeti fazlalaştırmaktan ötürüdür. çünkü daha fazla ihsan için şükür yoluna delâlet edir. Sonsuz ihsan ile ihsan eyler.

Okudunuz mu?  Sünnet ve nafile namazlarda da sehiv secdesi yapılır mı?

alıntı


iyiyim demek

Bu kategoride yer alan Süslü Yazılar başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Şükür ve hamd kelimeleri nerelerde kullanılmaz? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.