Anasayfa
12 Şubat 2022, 19:01
missa07
Abone

3 sayısının sırrı nedir

3 sayısının sırrı nedir

Kayıtsız Üye
3 sayısının sırrı nedir… abdest alırken ağzımıza burnumuza üç defa su veriyoruz ellerimizi kollarımızı vs.. hep 3 suyu 3 yudumda içmemeiz gerekiyor nednnn???


Cevap: 3 sayısının sırrı nedir

Desert Rose
Abdes azalarını 1 kere yıkamak farz,3 kere yıkamak sünnettir.
Peygamber efendimiz (s.a.v) öyle almamızı buyurduğu için
başa mesh, kulaklar ve ense hariç diğer abdest azalarını
3 kere yıkayarak hem farzı hemde sünneti yerine getirmiş oluruz

ABDESTİN FARZLARI

1 – Yüzü Yıkamak
Yüzün bir defa yıkanması farzdır. Yüzün sınırları, saçın bittiği yerden sakal veya çene altına, kulakların köklerine kadar olan bölümdür. Gözlerin içine suyun ulaştırılması gerekmez. Ancak abdest alırken gözler sıkılmaz, tamamen açık bırakılmaz. Normal bir şekilde yüz yıkanır. Dudaklar yumulduğu zaman, dışarda kalan kısımlar yüzün sınırlarıdır. Sakal, bıyık ve kaşın altına suyu ulaştırmak gereklidir.

Okudunuz mu?  Fatır 36. ayet hakkında

2- Kolları Yıkamak
Parmak uçlarından kol dirseklerine kadar -dirsekler de dahil- olan kısmı bir defa yıkamak farzdır. Eğer iğne ucu kadar kuru bir yer kalırsa veya tırnağının altına suyu geçirmeyecek (hamur, boya, çamur vb.) bir madde bulunursa, abdest alınmış sayılmaz. Ancak boyacıların tırnaklarındaki boyalardan kaçınmanın mümkün olmamasından dolayı bunlar abdeste zarar vermez. Tırnaklar parmak uçlarından dışarı taşacak kadar uzamış olursa o fazlalığı da yıkamak gerekir. Bir kimse abdest aldıktan sonra bu uzamış tırnağı keserse abdestini yenilemesi gerekmez. Parmakta yüzük var ve bu geniş ise abdest alırken bunu oynatmak sünnet, eğer yüzük dar ve altına su geçirmeyecek kadar parmağa oturmuşsa onu oynatmak farzdır.

Okudunuz mu?  Güzel ahlakla ilgili kısa kısa hikayeler yazabilir misiniz ? güvenilir olmak yalan söylememek başkalarını hor görmemek..

3- Başı Meshetmek
Mesh, sözlükte eli bir şeyin üzerinden geçirmek demektir. İbadet hukukunda ise suyun bir vücut organına isabet etmesidir. Başın meshedilmesindeki farz oranı alın miktarıdır. Bu miktar ise başın dörtte biridir. Meshederken üç veya daha fazla parmağı kullanmak gerekir. İki parmakla yapılan mesh caiz değildir. Başa giyilen sarık veya takke üzerine meshetmek geçerli değildir. Kadınlar da
baş örtüleri üzerine meshedemezler.

Okudunuz mu?  Meleklerin kıyamet koptuktan sonra görevleri sona eriyor onların akibeti ne olacak ?

4- Ayakları Yıkamak
Sağlam ve çıplak ayakları topuklarıyla birlikte bir defa yıkamak farzdır. Yaralı veya mestle örtülü ayakları yıkamaya gerek olmayıp sadece meshetmek yeterlidir. Maide Süresi 6. ayette geçen topuk topuk= ka’b, ayağın iki tarafından inak kemiğine bitişik kemiktir. Rasulullah (s.a.s.): "Vay ateşten o topukların haline… " (Buhari, İlim 30; Vudü’, 27,29; Müslim, Tahare, 25-28,30; Ebû Davud, Tahare, 46) buyurduğu ve ayakların tamamen yıkanmasını emrettiği bilinmektedir. Bir kimsenin ayağında yarık varsa ve o yarığa su sızdırmayan bir ilaç sürülmüşse, o kimse ayağını yıkadığı zaman, su yarığın altına geçmezse bu durumda su, ayağa zarar verecekse abdest yerine getirilmiş sayılır ve bu caizdir. Ancak su zarar vermiyorsa abdest tam olarak alınmış sayılmaz. Dolayısıyla zarar vermediği takdirde yarıklara su ulaşacak şekilde yıkamak gereklidir.

Okudunuz mu?  İbadet davranışlarımızı nasıl etkiler?

ABDESTİN SÜNNETLERİ
1- Abdeste başlarken "Euzu ve Besmele" çekmek.
2- Abdeste niyet etmek.
3- Önce bileklere kadar elleri yıkamak.
4- Misvak kullanmak veya dişleri parmakla ovalamak.
5- Ağıza ve burna üçer defa su vermek. (mazmaza ve istinşak)
6- Kulakları, boynu mesh etmek.
7- Başın tamamını mesh etmek.
8 – Yıkanması gereken uzuvları üçer defa yıkamak.
9- Abdeste organları ara vermeden yıkayarak devam etmek.
10- Sırayı bozmamak.
11- Abdest almaya sağ taraftan başlamak

Okudunuz mu?  İstenmeden söylenen sözler

Cevap: 3 sayısının sırrı nedir

Kayıtsız Üye
size sorulmuşki 3 ün sırrı nedir diyerek
siz abdestin farzlarını yazmışsınız

bende merak ettim abdest alırken aklıma düşüverdi
nedir üç ün sırrı diye? bilemedim aradım bulamadım
burası dikkatimi çekti bakıverdim
neden 3 kere ağza su alırız 3 kere burna niye 1 veya 2 yada daha çok değil
neden dini nikahta 3 kere sorulur kabul ettin mi diye? neden eşi boşamak istersen dini olarak 3 kere denir
Beyazıd-i Bestami hazretlerine sormuşlar 4 üncüsü olmayan üç nedir diye "telak" dır demiş
ne 4 nede 2dir yalnız 3 tür hakkı telağın
bir çok aklıma gelmeyen vede bilmediğimiz vardır elbet
varmıdır bilen bizi aydınlatsın.
bakın ben merak edip aradım benim gibi arayanlara cevap olursunuz inşAllah..

Okudunuz mu?  Çalınan altınları geri getirmek için dualar

Cevap: 3 sayısının sırrı nedir

Şems-i Tebriz
Allah tektir teki sever(hadisi şerif)…O yüzden işleri teke vurmak sünnettir…3 kere ağza burna su almak sünnettir..Farz olan 1 kere yapmak…Yani herşey tekli gidiyor…İlla bunu 3’e indirgemek gerekmez..burda 3 efendimizin yaptıklarıdır…Allah ise 1 tane kafidir demiştir bu dediklerinize…Mesela tavafta 7 şavt(dönme) yapılır…Bu tek sayılara uymak isteyeninde Efendimize(aleyhisselam) uyması kafidir…Gerisini düşünmek yerine Efendimiz hayatında başka neler yapmış diye düşünmek daha makbul ne de olsa baştaki hadis bize kafi geliyor…

Okudunuz mu?  Teravih namazını kıldıran imam nasıl kıldırır ve müezzinliği nasıl yapılır?

arifselim
Bir çok belli sayılarla yapılan ibadetler vardır. Genelde biz bunları sünnet olmasından dolayı yerine getiririz. Herhangi bir hikmeti olabilir ama bizim için bunların sünnette olması yeterlidir illaki şunun ayrıca anlamı nedir demenin bir faydası yoktur.


Kayıtsız Üye
Öyle zannediyorumki bu sorunun sadece avam cevabı var diğer türlü kimse bir cevap verememiş internette her yazılana inanmak caiz değildir en iyisi ya Kuran’ı Kerim’den yada peygamber efendimizin hadisi serifinden cevap bulabiliriz. Kuran’ı kerim yada hadisi Şerif

Okudunuz mu?  Euzü bi kelimatillahi et-Tammeti min şerri ma Halak

abdest alırken neden 3 defa, abdestte neden 3 kere, 3 sayısının gizemi

Bu kategoride yer alan Sorumluluk ile ilgili şiirler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

3 sayısının sırrı nedir Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.