Anasayfa
11 Ağustos 2023, 22:51
sizden6
Abone

Köpek beslemek haram mı helal mi?

Köpek beslemek haram mı helal mi?

muslimahAngel
köpek evde olduğunda melekler evi terk edrmiş.. tazıları beslemek sadece helal miş.. ozaman hangi cins köpek evde beslleyebilirz. çok karışık görüşler var bu konu hakkında. şafii mezhebine görede yazarsanız çok sevinirim…


Cevap: köpek beslemek haram mı helal mi?

MaxiMilyan
Kardeşim bu konu yardımcı olursa sana sevinirim

Değerli Kardeşimiz;
Hanefilere göre köpek elbiseye sürtünürse o elbiseyle namaz kılınır. Yalnız, köpeğin ağız suyu veya salyası ve tersi necistir.

"İçinde köpek bulunan eve rahmet meleklerinin girmeyeceği, ev sahibinden her gün bazı sevapların azalacağı, ancak av, sürü ve bekçilik gibi ihtiyaçlar için köpek beslemenin caiz olduğu” gibi hadis-i şerifler vardır. Ayrıca salya ve tüyleri her tarafa bulaşacağından ibadetlerimize ve sağlığımıza zarar verme ihtimali de vardır. Bu sebeple ihtiyaç yoksa evde köpek bulundurmak doğru değildir. İhtiyaç yokken evde köpek beslemek haram değildir fakat hafif mekruhtur. Hukuk dilinde buna "tenzihi mekruh” denilir.

Ancak bununla beraber köpek bulunan evde yaşanır, kılınan namazlar ve yapılan ibadetler de geçerlidir. Yeter ki kıldığımız yer veya seccade temiz olsun.

Resûl-i Ekrem (sav) şöyle buyuruyor: "Av, tarla, bahçe, sürü köpekleri müstesna olmak üzere köpek besleyen kimsenin sevabından her gün bir miktar eksilir."( Buhari, Zebaih, 6; Müslim, Müsakat, 46,50,56-58)

Okudunuz mu?  Perşembe günü cenabet olmak

Köpek bulunan eve melek girmediğini bildiren hadisler de göz önünde bulundurulduğunda, koruma ve avlanma gibi bir ihtiyaç bulunmadan evlerde köpek beslemek İslamda menedilmiştir.Çünkü;

a) Köpek besleyecek kadar imkanı olanların bakım ve harcamalarına yoksul ve kimsesiz insanlar daha layıktır.

b) Tıbbın kesin açıklamalarına göre köpeklerden insanlara geçen birçok hastalık vardır.

c) Köpek yoldan gelip geçeni, misafiri korkutur, rahatsız eder. (Günlük Hayatımızda Helaller ve Haramlar, Hayreddin Karaman, İz Yayıncılık)

İçinde köpek bulunan eve meleklerin girmemelerinin sebebi onların pis kokmaları, pislik yemeleridir. Bundan dolayı gereksiz yere köpek edinen kimse evine melek girmekten mahrum bırakılmak suretiyle cezalandırılmıştır. (Nevevî, Şerhu’l-Müslim, Kahire 1347-49/1929-30, XIV, 84; Aynî, Umdetü’l-Kârî, Kahire 1348, XV, 139).

Hanefilerde esah olan, köpeğin bizatihi necis olmadığıdır, zira korunma ve avlanmada ondan yararlanılmaktadır. Domuz ise bizatihi necistir. Kurandaki "O pistir" ayetinden kasıt domuzdur.

Yalnız, köpeğin ağız suyu veya salyası ve tersi necistir. Vücudunun diğer yerleri buna kıyas edilmez. Ağzını kaba sokarsa kab yedi defa yıkanır. Resulullah (as) buyurdu ki: Köpek sizden birinin kabından içerse, onu yedi defa yıkasın. Ahmed ve Müslim’de: "Köpeğin ağzını soktuğu sizden birinin kabının temizliği, ilki toprakla olan yedi defa yıkamaktır. (Ahmed, Buhari, Müslim)

Okudunuz mu?  Cünüpluk İle Alakası Var mı?

Malikilere göre: İster beslenmesine izin verilen bekçi ve çoban köpeği olsun, isterse başka köpek, mutlak olarak temizdir. Sadece ağzını soktuğunda meşhur olan görüşe göre taabbüden yedi defa yıkanır. Ayağını veya hareket ettirmeden dilini soksa veya salyası düşse yıkamak gerekmez.

Şafii ve Hanbelilere göre: Köpek domuz ve onlardan türeyenler, bunların artığı, teri necistir. Bunlarla kirlenen eşya biri toprakla olmak üzere yedi defa yıkanır. Önceki hadise binaen ağzının necaseti sabit olursa, geri kalan kısım da öncelikle öyledir. Zira ağzı fazla soluduğu için en temiz yeridir. (Bk. İslam Fıkhı Ansiklopedisi Prof. Dr. Vehbe Zuhayli)


Re: köpek beslemek haram mı helal mi?

muslimahAngel
ashabı kehf 18 ayette bildirildiği gibi oradada köpekle beraber melekler onları çevirdiği Kuran da Allah teala bildirilior..hatta köpeğin nasıl durduğu açıklanmıştır.. bu biraz kafamı karıştırdı … köpeğin olduğu yerde melek olmazsa ashabı kehf te geçmesi biraz garip deyilmi ? bilgileriniz için Allah razı olsun..

Okudunuz mu?  Evlendikten sonra anne ve kardeşlere bakmak

Soru: köpek beslemek haram mı helal mi?

MaxiMilyan
yardımcı olduysak ne mutlu bize


Ateş-i Bahar
hadis sahihtir 🙂 karar vermelisin ya köpek ya melek

< ashabı kehf 18 ayette bildirildiği gibi oradada köpekle beraber melekler onları çevirdiği Kuran da Allah teala bildirilior..hatta köpeğin nasıl durduğu açıklanmıştır.. bu biraz kafamı karıştırdı … köpeğin olduğu yerde melek olmazsa ashabı kehf te geçmesi biraz garip deyilmi ? bilgileriniz için Allah razı olsun..
>

magranin girisindeydi köpekler 🙂 magara oldugu halde disardaydi.

Uykuda oldukları halde sen onları uyanık sanırsın. Biz onları sağa sola çeviriyorduk. Köpekleri de mağaranın girişinde iki kolunu uzatmış (yatmakta idi.) Onları görseydin, mutlaka onlardan yüz çevirip kaçardın ve gördüklerin yüzünden için korku ile dolardı. (Kehf Suresi/18)


muslimahAngel
ama hangi meal yani benim elimde iki meal var.. ellmallıl m.yazır ve ali bulaç…. Şimdi iki mealdeki de farklı şöleki ..
< Uykuda oldukları halde sen onları uyanık sanırsın. Biz onları sağa sola çeviriyorduk. Köpekleri de mağaranın girişinde iki kolunu uzatmış (yatmakta idi.) Onları görseydin, mutlaka onlardan yüz çevirip kaçardın ve gördüklerin yüzünden için korku ile dolardı. (Kehf Suresi/18) >
(( Elmallıl m. yazırn ki))

Okudunuz mu?  Namazdan Sonra Yapılacaklar

ali bulaç ınki de şöle söylüor
” sen onları uyanık sanırsın, oysa onlar(derin uykuda) uyuşmuşlardır. Biz onları sağ yana ve sol yana çeviriyorduk. köpekleri de iki kolunu uzatmış yatıyordu. onları görmüş olsaydın geri dönüp onlardan kaçardın,onlardan içini korku kaplardı.”


@mir
Mağara ehli uykuda iken sen onları uyanık sanırdın. Biz onları sağa ve sola döndürürdük. Köpekleri dirseklerini eşiğe uzatmıştı. Onları görsen, için korkuyla dolar, geri dönüp kaçardın.


hbevci
paylasım çok guzeldı.lakın esas @MIR kardesım sen ne güzel bır lınk yollamısn.ALLAH ENDEN 1000 KERE RAZI OLSUN:)
çok hosuma gıttı karsılastırma olayı:)


@mir
Amin ecmain
İnşaAllah faydalananların sevabından pay sahibi oluruz
ayrıca linkteki veya kitap simgelerine tıkladığınızda
meal yazarının kısa tefsirine de ulaşıyorsunuz


barisb
Peki bahçede kapı yoksa ve köpeği günlük yürüyüşlere çıkartmak için evin kapısından dışarı çıkartıp dönüştede yine evin içinden geçerek bahçeye çıkartmak gerekiyorsa durum nedir ?


Ateş-i Bahar
< ama hangi meal yani benim elimde iki meal var.. ellmallıl m.yazır ve ali bulaç…. Şimdi iki mealdeki de farklı şöleki .. >
Meal yetmez kardesim tefsirini de okumak gerek, herkes mealinden tefsir cikaramaz.
Ayrica sadece bir ayette takilip kalmamak gerek cünkü ayni sey değil ve efendimizin (s.a.v.) hadisi yetmeli diye düsünüyorum. Ayrica magara ile evi nasıl karsilatirsin 🙂

@mir kardesin verdigi linkte görürsün cogu cevrilmis meallerden magara giris kapisinin orda yattigi yaziyor. Ayrica köpekle bir evde yasamin sagliha zararini hiç anlatmim.
Durum bundan ibaret Efendimiz Melekler girmez diyorsa girmez gerisini siz düsünün uygulayan uygular uygulamayan kendisi bilir. Ibadetlerimiz herseyden önemli.

< Peki bahçede kapı yoksa ve köpeği günlük yürüyüşlere çıkartmak için evin kapısından dışarı çıkartıp dönüştede yine evin içinden geçerek bahçeye çıkartmak gerekiyorsa durum nedir ? >
Kardesim namaz senin namazın, farz senin farzin neyi önemsiyorsaniz onu yapin. Ya melekler, gecerli bir ibadet edebilecegin mekan veya köpek? eğer önemsiyorsaniz kardesim o zaman o bahceye bir cikis kapisi yaptirirsiniz.


barisb
yok ben kendim köpek beslemiyorum =) durumu böyle olan birisi varsa belki görür diye sormuştum =)

Okudunuz mu?  Dayanamıyorum intihar edeceğim ama ...

Ateş-i Bahar
< yok ben kendim köpek beslemiyorum =) durumu böyle olan birisi varsa belki görür diye sormuştum =) >
🙂 oda güzel, tesekkürler soru için kardesim


barisb
bende cevap için teşekkür ederim =)


muslimahAngel
bilgiler için Allah azze ve celle razı olsun..

Okudunuz mu?  Namazda Aniden Titreyince Namazın Durumu Nedir?

Kayıtsız Üye
bende köpek besliyorum binanin deposunda buyuk penceresi olan bir yer ama gunah midir köpek beslemek sevaplarimizdan azalirmi oyleyse ben napacagim atsam biraksam öylede gunah olmaz mi kafam çok karıştı uyku tutmadi cevap verirseniz sevinirim


arifselim
Böyle bir ortamda senin köpeği beslemen zaten o köpeğe haksızlıktır. Evin içerisinde beslenmesi yasaktır. Bu köpeği bir hayvan barınağına veya yetkililere teslim ederek aslında köpeğe yardımcı olmuş olursun.


yagomago
Allah hayvan besleyenleri sever peygamberimizde hayvanlara merhamet etmiştir bence bunun bir günahı yok köpekler haram olsaydı neden yaratılsınki veya peygamberimiz haram olan şeyi neden sevsinki


Şem’a
< bence bunun bir günahı yok >
Din konusunda bence kelimesi kullanmak dini bilgi olmadığının alametidir.
Köpek beslemek haramdır sadece çobanlar ve evi koruması için bekçi köpekler beslenebilir.
Allah yarattı evet Allah yılanı da yarattı hadi besle bakalım 🙂

Okudunuz mu?  Şafii mezhebine göre cemerat (Şeytan taşlama) nın hükmü

Kayıtsız üye
Selamun aleykum. Dayanamadim ve yaziyorum. Bir arkadaş köpek beslemek haramdır yazmış. Başka bir arkadaş Peygamber Efendimiz diyorsa oyledir yazmış. Bir arkadaşta bence bu haram değil yazmış.
1. Kur’an da kesin olarak haram oldugu belirtilmeyen bir şeye asla haram diyemeyiz.
2. Allah Kur’an ın korunacagini söylemistir. Kur’an da yazan hersey doğrudur. Fakat hadislerin bir çoğu dini zedelemek için uydurulmuştur. Peygamber Efendimiz’in adını kullanarak doğruluğu kesinmiş gibi sunulan hadisler çok fazla ve kafa karıştırıcıdır. Öncelikle hadiste değil Kur’an da olmalıdır.
3. İslamda bence diye bir şey yoktur. Allah bize ne buyurduysa uymak zorundayiz. Helali de harami da yaratan Allah. Haram olsa yaratmazdı demek, imtihanı yok saymak gibidir. Herşey helal olsaydi ne ile imtihan olacaktık.
Daha duyarlı olmak dileğiyle.


Kayıtsız Üye
Önce Kur’an a bakmalıyız. Kur’an ayetlerine baktığımızda köpek için haram ibaresi geçmiyor. Köpeğin insana bulaştırdığı zararlardan bahsedilmiş. Bende köpekle büyüyen çocukların normal insana göre bağışıklık sistemin daha kuvvetli olduğunu biliyorum.

Hadis lere bakacak olursak bir önceki yorum aslında çok şey ifade ediyor. Hadisler bile birbiri içinde çelişebiliyor. Ancak Hadis in orjianli, Hz Ali’den rivayete göre Hz.Peygamber buyurdular ki:
İçerisinde resim, cünüp ve köpek bulunan eve melekler girmez.

Okudunuz mu?  Yöneticileri fakir olan milletler zengin olur;Yöneticileri zenginleşen milletler fakir olur

Eğer hadise dayanacak olursak sadece köpek değil, evdeki resimleri de (varsa) kaldırmamız gerekir. Ama kimse resimden bahsetmez.

Başka bir açıdan bakalım. Peygamber efendimiz bütün kainata merhamet timasali olarak görüldü, kendisini taşlayan müşrikler için bile "Bilmiyorlar Yarabbi" diyerek Allah tan af diledi. Bu kadar sevgiyle dolu Alemlere rahmet olarak gönderilmiş bir peygamberimiz varken hadislere bakıyorsunuz;

" Resûlullah köpeklerin öldürülmesini emir buyurdu ve Medine civarına da köpeklerin öldürülmesi için haber gönderdi….Biz de Medine ve etrafına dağılarak öldürmedik köpek bırakmadık. Hatta çöl halkından bir kadına refakat eden köpeğini dahi öldürdük. (İbnu Ömer) "

Hayvan (köpek) düşmanı gibi hadisler var. Ee nasıl oluyor bu dedirtmez mi adama? Önce Kur’an..

Saygı ve selametle..


Kayıtsız Üye
Öncelikle Selamunaleyküm.mümin şuurlu olmalıdır necisten korunmalı günahtan kaçmalıdır.evde beslenen köpek dışarda her türlü gezer dolaşır tuvaletini yapar afedersiniz ama götünde pislik kalır ayakları nerelere basar kimbilir.köpek beslemek farzedelimki günaah değilse bile mümin şunu düşünmelidir ; ben namaz kılıyorum ! Benim namazım temizliğim herseyden önemli namaz kıldıgım yer temiz olmslı vr bir köpekle kapalı bir alanda aynı soluğu solumamalıyım yatagımda yatırmamalıyım diyebilmeli mümin şuuru budur.ve Allah azze ve celle peygambere uyun diyor..efendimiz S.A.V ne demişse güzel demiştir uymak gerekir.o hadis yalan vu hadis yalan şu hadis yalan e kardrşim hadis kalmadı..lafım meclisten dısarı ama herkez işinr geleni benimseyp işine gelmeyeni yalanlayamaz. Selamunaleykum

Okudunuz mu?  İçimizdeki sözlerin bizden olup olmadığını nasıl anlarız

Kayıtsız Üye
S.a din kardeşlerim benim 3 tane birbirinden özel ğüzel ve çok sevdiğim köpeklerim var 5 vakit namaza yeni başladim eskiden evde besliyordum cevremdeki herkez başimi etini yediler evde olmaz melek ğirmez vs.. Sonra dükkanima ğötürdüm iş ortağim haci dükkanda da olmaz bereket olmaz dedi altdan girdi üstün çikti bana köpekleri ormana biraktirdi. 3. Sene baktim Çok sadik ve akililar 1 ğün sonra dayanamadim bakmaya gittin ordan ayrılmamişlar sevdim benimle dönmek isdediler hatta arabaya binmeye çaliştilar onlarda insanlar gibi duygusal. Sevgi dolular.bize ğönderilen son kitabimizda köpeklerle ilgili kanitli ispatli nasıl hareket etmemizi yazan ayet varmi hadislerin bir çoğunu değiştigini tahmin ediyorum çünkü aradan yüzyıllar geçmiş birileri kendi menfaati için değiştirmiş olabilir.ben insanlar dan daha çok köpeklerimi seviyorum sebebini saymakla bitmez. muslumanim ve İslami şartlarına ğöre yaşam gerekiyor.yukarda arkadaşda inçe bir ayrinti yakalamiş magara olayini eğer ğercekten bilginiz ilminiz varsa kanitlarla iza ediniz lütfen

Okudunuz mu?  Ettehiyyatü yerine yanlışlıkla fatiha suresini okumak

Kayıtsız Üye
Allahım nasıl 3 tane evladı ormana bıraktın yazık değilmi… Onlar sana duygusal olarak bağlandı sen nasıl kıydın onlara. Bende köpek besliyorum eve girmeden patilerini siliyorum afedersin kıçında pislik kalırsa siliyorum öyle eve koyuyorum evde çiş kaka yapmıyor. onlar Allahın sessiz kulları ormanda aç susuz ne halde olur sence ölüme terketmek daha büyük günah değilmi ???? Sen nasıl müslümansın… Bu konu kaç yüzyıldır hep tartışılır Örnek Şafiler köpekleri necis görüyor Malikiler temiz görüyor eee Ne olacak şimdi ???? Köpek beslemek için Maliki mezhebinemi geçelim !!!


köpek harammıdır, köpek haram mı, kopek harammi

Bu kategoride yer alan Bilinmeden yapılan günahlar başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Köpek beslemek haram mı helal mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.