Anasayfa
5 Kasım 2021, 1:37
missa2
Abone

Kadın kocasını boşayamazmı, boş ol diyemezmi

Kadın kocasını boşayamazmı, boş ol diyemezmi

Kayıtsız Üye
Neden sürekli erkeğin kadını boşaması üzerine tartışmalar/başlıklar/sorular var? Kadın erkeğini boşayamaz mı? Misal, kadın erkeğine "boşol" diyemez mi?

Selametle…


Cevap: Kadın kocasını boşayamazmı, boş ol diyemezmi

Desert Rose
İslâm boşama hakkını erkeğe vermiştir. Zira boşama gibi yuvayı bir anda yıkma selâhiyeti çoğu zaman hissî hareket edebilen kadına verilemezdi. Şayet erkeğe ait bu hak aynı şekilde kadına da verilmiş olsaydı yuva yıkımı sık sık gerçekleşir her öfke ve hiddet zamanında boşama kelimesini kullanacak kadın yuvayı ayakta tutamaz yıkıverirdi.
Kadının bu hissiliğindendir ki hissîliği fazla olan tarafa boşama hakkı ilk anda verilmemiştir.

Bununla beraber kadın bu haktan büsbütün mahrum da bırakılmamıştır. Nikâh sırasında kadın isterse boşama hakkının kendisine de verilmesi şartıyla nikâha evet diyebilir. Bu hak ömür boyu olabileceği gibi belli bir müddet için de olabilir. Bu müddet zarfında erkeğinden emin olan kadın boşama hakkını gününden önce de terk edebilir.

Ayrıca kocanın hanımına boşanma hakkı vermesi nikah akdi esnasında olduğu gibi evlilik devam ettiği daha sonraki bir zaman diliminde de olabilir. (bk. el-Bedai’ 3/91-96; ed’durru’l-muhtar 2/574-578; V. Zuyahlî el-Fıkhu’l-İslamî 7/423).

Ahmet Şahin


Yanıt: Kadın kocasını boşayamazmı, boş ol diyemezmi

denizburak
Doğru.Kadın böyle bir hak verilmeyecek kadar aşağılık bir varlık değil mi???

Okudunuz mu?  Sevdiğim beni sevmiyor çok kızgın bana beni sevmesi için dua

Soru: Kadın kocasını boşayamazmı, boş ol diyemezmi

Desert Rose
< Doğru.Kadın böyle bir hak verilmeyecek kadar aşağılık bir varlık değil mi???
>

Sözlerine dikkat et kardeşim edepli ol nasıl konuşuyorsun sen öyle:(
İslamiyet kadına hiç bir dinin vermediği kadar değer vermiştir.
Talak konusunda bir kısıtlama varsa o da ancak yine kadının kendi hayrı ve yuvaların
selameti içindir. Kadının yaradılış olarak daha hassas daha kırılgan kaprisli
ve çabuk kızan ve kızıncada herşeyi bir anda bitiren yapısı olduğu içindir.
Yazıyı iyi oku öyle cevap ver…
sanırım idraklar biraz zorlanıyor çünkü tam iftar zamanı
sen en iyisi iftardan sonra tekrar oku yazıyı…

Okudunuz mu?  Ahiret inancı ile ilgili kavramlar

denizburak
İyi ki medeni kanun var,yoksa kadınlar ayvayı yemişti.koca istediğinde dayak atabilir,mirastan erkeğin yarısı kadar pay,boşanamama(!) hakkı…


denizburak
Ayrıca dediğin özelliklere sahip bir sürü erkek de var(çabuk sinirlenen,vs…)


YaZaROW
Ama erkekler ağızlarını o şekilde kullanmıyorlar. Bir sohbette bir hoca hadis okuyordu ve şöyle dedi. Hz. Muhammed dedi ki :" Cehennemdekilerin çoğu kadındı. Çünkü kadınlar erkeklere göre daha çok beddua ederler. " Kadınların öyle bir huyları var bunu değiştiremeyiz. Mesela çocuğuna kızınca yok Allah canını alsın, Allah seni bildiği gibi yapsın vs. Bu lafları çok duymuşuzdur. Fakat erkekler en azından kadınlara göre daha az beddua ederler. Ama erkeklerde de olan laflar genelde küfürdür. Kızınca küfür ederler. Fakat beddua daha kötüdür. O yüzden kadınlar bir sinirlenip de boş ol derlerse ne olacak o nikah? Bu yüzden Rabbim öyle münasip görmüştür.

Okudunuz mu?  Dinde araf nedir?

Şems-i Tebriz
Muminde mumine de beddua etmez.Çevremden biliyorum mesela Hocam kendisi bayandır çocuğuna kızdığında ALLAH SENİ ALİM ETSİN der…Erkekte sinirlenir kadında.Ama erkekler daha fazla alttan alıyor bu bir gerçektir..


Kayıtsız Üye
doğrudur arkadaşım gerçekten erkekler daha fazla alttan alıyor zaten iki tarafta ateş olsa olmaz bir taraf ateşken bir tarafta su olmalıdır..

Okudunuz mu?  Büyü ve nazardan kurtulmak için ne yapmalıyız

Kayıtsız Üye
İngilterenin dayatmasıyla kabul edilen medeni kanun denilen kanunlarda tecavüzcü ve sapıklar adeta ödüllendirildi kadının ırzına geçip çantasını çalan ırza geçmekten 1 ay para çalmaktan 3 ay hapis alıyor. Beğenmediğiniz Allah cc kanunlarında ise ırza geçen , can alan hemen kısas uygulanıyor şimdi okumayan, öğrenmeyen , cahil oğlu cahillere soruyorum ecnebi kanunlarına medeni demekle medeni mi oluyor?

Okudunuz mu?  Hz. Ali için Allah'ın aslanı veya Allah'ın kılıcı demek doğru mudur ?

Kayıtsız Üye
Hocam ben kocama öfkeyle 3 kez boş ol dedim kocam demedi kabul etmiyorum seni boşamam dedi ben bayanım ama haklıydım şimdi boşandıkmı bir araya geldik barıştık günaha girmek istemiyorum ne yapmak lazım


emre
Kocana binlerce defa boş ol desen bile bunun bir önemi değeri yok. Kadın kocasını dinen boşayamaz.


Kayıtsız Üye
cecen uyruklu bir arkadaşimin maduriyeti var
kocasi sürekli siddet uyguluyor, uyusturucu kullaniyor, kisaca bir kocada olmamasi gerekn hersey var nerdeyse.

bu hakkin kocaya verilmesi sebebiyle kadin ayrilamiyor. malesef cecen geleneklerindede bu hak sadece kocaya veriliyor.
bu konu kadin duygusal oldugu için verilmedi gibi kelimelerle örtüsecek bir olay degil.
kadinin egitim hayati bitti, is hayati bitti, ve halen kocasina para bulmak zorunda. kocasinin calismak gibi bir heveside yok.
demekki yüce kuran-i kerim yazilirken öyle kocalar yokmus ARABISTAN da

Okudunuz mu?  Domuz eti satılan bir yerde çalışmak caiz midir ?

ne yazikki 2016 yilinda yani 1406 sene sonra günümüz dünyasinda böyle kocalardan cokca var.

ne olacak simdi


arifselim
Değerli kardeşim. Mesele sadece bu izah ettiğiniz şekilde değildir. Kadına zulüm ve haksızlık edildiğinde kadın hakime başvurur ve kendisini boşatabilir. Kadının köle gibi kalacağı gibi bir durum asla dinimizde yoktur. Bu hakkın erkeğe verilmesi demek kadın boşanamaz demek değildir. Hakim onları boşadığında dini nikahta bitmiş olur. Günümüzde de durum öyle değil midir? Şayet kadının resmi bir nikahı yoksa o zaman nikahlarını kıyan kimseye başvurabilir veya aralarında hakem olabilecek büyük birisine başvurarak yine evliliğini sonlandırabilir. Ayrıca nikah esnasında kadın boşama hakkı talep edebiliyor yada daha sonra bile yine kadın erkekten bir, iki veya üç talak hakkını bile isteyebilir.

Okudunuz mu?  Güzel ahlakla ilgili röpörtaj soruları

Kayıtsız Üye
Kadın kocasını boşayamaz diyen kişilerin dini bilgisi yetersiz arkadaşlar kadın kocasını boşayabilir osmanlı hanedan kadınları kocasını boşayabiliyordu yoksa osmanlı hanedanı dini emirleri kendi çıkarına göre değiştirmiş miydi osmanlı uydurulmuş değiştirilmiş dini kanunlara göre mi yaşıyordu bir kadın kötü muameleye maruz kalıyorsa sabır edip eşinin düzelmesini bekleyebilir düzelme yoksa kocasını boşayabilir ömür boyu bir manyak ile evli kalmak zorunda değildir bu kadın hassastır hemen yuva yıkar yalanına inanmayın kadın daha yuvasına bağlıdır kocasına destektir ve sabrı bilir artık kadın dayananayacağı noktaya
geldiyse dinende boşayabilir erkek de kadını boşarkrn geçerli bir sebebi olmak zorundadır aklına estiğinde başka kadın bulduğunda canı öyle istedi diye karısını boşayamaz çünkü tekrar evlenmek istese o kadın bir erkekle nikah kıyıp halvet olduktan sonra eşi onu geri alabilir bunu erkekler çok iyi bilip ona göre boşanma olayına yaklaşsınlar

Okudunuz mu?  Batıl inançların toplum üzerindeki olumsuz etkileri ile ilgili hadisi ayet

afsarbeyi
Kadın kocasını "boş ol" diyerek boşayamaz. Osmanlıda da bu şekilde boşamadı. Kadın kadıya gider boşamayı ister uygun görülürse onu kadı boşardı.


@hmet
< Kadın kocasını boşayamaz diyen kişilerin dini bilgisi yetersiz >
4 mezhebe göre nikah kıyıldığı sırada kadın talak hakkı almamışsa asla kocasını boşayamaz
önce dininizi araştırın öğrenin sonra konuşun

Okudunuz mu?  İbrahim yılmaz irşadi hz kimdir

Kayıtsız Üye
Kocam beni bırakıp gitti 3 yıldır ortada yok dini nikahla nasıl boşanacağım


mum
Kocanızdan hiç haber yoksa Mahkeme ile boşanın yeter.


Kayıtsız Üye
Kocamla resmi nikahim yok 24 yildir beraberdik lakin 3 yildir ortalarda yok dinen nasıl ayrilcam adam beni ve cocuklarimi birakip yurtdisinda baska bir hanimla yasiyor benide ne ariyor ne soruyor


mum
Kocanızı arayın sizi boşasın, şayet boşamam ve bakmam derse o zaman aile büyüklerini toplayın ve bir hocanın yanına gidin çözümü vardır.
Allahın emriyle nikahı kıyanın, yine Allahın emriyle nikahı bir talakla bozma hakkı var

Okudunuz mu?  İslam Dininin Bilgiye Verdiği önem hakkında kompozisyon

Nesdat
Dinimiz de kadına boş ol hakkı iyi ki verilmemiş yoksa her kızdığımızda bavulu toplayıp gittiğimiz gibi kolayca boş ol diyerek de oyuncağa çevirirdik Yüce Allah’ım sen büyüksün


kadın boş ol diyebilir mi, kadın erkeğe boş ol diyebilir mi, kadın boşol diyebilir mi

Bu kategoride yer alan Yemek yiyene neden selam verilmez? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kadın kocasını boşayamazmı, boş ol diyemezmi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.