Anasayfa
8 Mayıs 2021, 22:44
missa0555
Editor

Doğum günü kutlamak günahmıdır

Doğum günü kutlamak günahmıdır

Kayıtsız Üye
ben cocuklarin için evi biraz suslerin,balonlar filan,pasta yaparim ve uzerine bikac mum,dedesi ve babaneside gelir boyle bir dogumgunu olur cocuklarimin,sirf onlar mutlu olsun diye yapiyorum bunlari,,sadece bu kadar,,,peki buda gunahmidir,icki ve arsizlik yok,pastamizi yiyip,muhabbet ediyoruz,,,,,sizce gunahmidir,,,teşekkür ederim simdiden,,,,


Cevap: Doğum günü kutlamak günahmıdır

YaZaROW
Mum falan batı kültüründe olduğu için onları kullanmadan yaparsanız daha uygun olur. Pastanızı yapıp yiyerek ve çocuğunuzu mutlu ederek yaparsanız çok güzel olur 🙂 Ondan sonra yapacağınız muhabbet falan daha da güzelleştirir.

Selametle.


Yanıt: Doğum günü kutlamak günahmıdır

Ecrinim
Doğum günü kutlamak

"Doğum günü kutlamak câiz midir? Hıristiyanlara benzemeyin deniyor.”

Bir Müslümanın, Hıristiyanların örf ve âdetlerini kabullenmesi, yaşaması, ihya etmesi, uygulaması kötü bir taklitten başka bir şey değildir. Başka milletlerin örf ve âdetlerini taklit yolunun açılmasını tasvib etmeyiz.

Bununla berâber yapacağınız doğum gününün mubah olması için, haramlardan soyutlamanız şarttır. Hangi tür kutlama olursa olsun; içine içki, israf, lüks tüketim, taklitçilik ve gösteriş gibi haram değerler karıştığı nispette mubah olmaktan çıkar, dînen sakıncalı bir hüviyete girer.
Aslında doğum günü ile bizim gerçek maksadımız, dünyaya gelişimiz için Allah’a şükretmek değil mi?

Okudunuz mu?  Avukatlık Bürosuna Yazılım Yazmak Caiz midir?

O halde güneşin her doğuşunda, hayata doğuşumuzu yeniden hatırlamaya çalışalım. Bunu her gün sabahleyin yapalım. Hayatımıza ve doğumumuza önem verdiğimize göre, bunun bir zorluğu olmasa gerek.

Bu durumda güneşin doğum öncesi ışıkları ufuklarımıza düştüğünde sabah namazını kılmak, aynı zamanda "doğum günü şükrünü edâ etmek” demek olacaktır. İbâdet temeline oturan bir kutlama. Başka törene gerek var mı?

——————————————————————————–

İkinci bir kaynak daha…

Bazı kişiler; "Yaş günü, anneler, babalar günü batıdan gelen sapıklıktır" diyorlar. Hem de bunu din adına söylüyorlar. Önce şunu sormak gerek; batıdan gelen her şeye günah denir mi? Dinimiz sadece sadce kafirlerin ibadetlerini ve haram olan adetlerin yapmayı yasaklar. Mubah olan adetlere izin verir. Peygamber efendimizin papaz ayakkabısı ve kolları kısa rum cübbesi giydiği mutabber eserlerde bildirilmektedir.

İkinci olarak doğum gününe önem vermeyi Hırıstiyanlar, Müslümanlardan öğrenip,almışlardır. Mevlid, doğum zamanı demektir. Peygamber efendimizin doğum günü, bütün Müslümanların bayramıdır. Mevlid gecesinde, Peygamber efendimizin doğduğu için sevinenler affedilir. bu gece, Peygamber aleyhisselamın doğum zamanlarında görülen halleri, mucizeleri okumak, dinlemek çok sevaptır. Kendisi de anlatırdı Eshab-ı kiram da bir yere toplanıp, okurlar ve birbirlerine anlatırlardı.

Okudunuz mu?  Çevre temizliği ile ilgili ayet ve hadisler nelerdir?

Yaş günü kutlamak ibadet değil adettir. Bu adet Hıristiyanlardan gelmiş olsa bile, ibadet olmadığı için bir Müslümanın, doğum günü, evlilik yıldönümü, anneler, babalar günü gibi günler tertip etmesinde, yılbaşılarında tebrik kartı yazmasında mahzur yoktur. Günah olmayan böyle adetleri taklit etmek caiz olur. Ancak yaş gününde mum dikmek gibi faydası olmayan adetleri yapmak uygun olmaz.

Peygamber efendimiz, uzun entari giymiş, şalvar ve pantalon giymemiştir. Şalvar giymek adette bidattir. Adette bidat olan şeyi yapmak günah değildir. Uçağa binmek de adette bidattır, günah değildir. Bunun için adet olan yerlerde kafirlerden gelmiş olsa bile, kadınların çarşaf ve erkeklerin pantalon giymeleri günah olmaz. Peygamber efendimiz, bazen Rum, bazen Arap elbisesi giyerdi.

Hakimin naklettiği "Bir kavme benzeyen onlardandır" hadis-i şerifindeki benzemek, ibadetlerde benzemektir. Kılık kıyafetle ilgili şeyler adettir. Çirkin olmayan adetlerde kafirlere benzemek günh olmaz. İbadetlerde kafirlere benzemek bazı yerlerde mekruh, bazı yerlerde haram, bazı yerlerde küfür olur. Mesela haç takan kafir olur. Fakat kafir gömleği giymek, saç uzatmak günah olmaz. Çünkü bunlar adettir.

Okudunuz mu?  Elbise temizliğinin önemi

Huzura Doğru
Osman Ünlü


Cevap: Doğum günü kutlamak günahmıdır

Kayıtsız Üye
Doğum günü kutlamalarını yapılış amacı ve doğurduğu sonuçları açısından değerlendirmek gerekir. Bu kutlamalarda amaç, bir kişinin doğmuş veya o anda kutlamış olduğu yaşa gelmiş olmasının sevincini çevresi ile paylaşmaktan, bir araya gelip hoşça vakit getirmekten ibaret ise kutlamanın meşru ölçüler içinde yapılması şartıyla makul ve caiz olduğu söylenebilir. Fakat yılbaşı eğlence ve kutlamalarında olduğu gibi, bu tür kutlamaların yabancı kültüre imrenme ve taklit unsurları galip gelirse, kutlamalarda meşru ölçüler dışına çıkılırsa sakıncalı olacağı tabiidir olay bu işte


Kayıtsız Üye
Söylediklerinizin tamamına katilmasamda doğru bulduğum yerler var ama bu değildir ki doğum günü kutlamak yüzde yüz caiz. İnsanların çoğu her şeyi kendi çıkarları kendi nefisleri için öyle bin türlü kılıfa sokuyorlarki verdiğiniz vaaz dan çıkan sonuca siz bile hayret kalırsınız o yüzden vebal almaktan sakının derim. Çok mu önemli yaş günü normal zamanda pasta yap yakınlarını çağır sohbet et. Ha sakın ben pantolon giyiyorum ama üstüne tunik de giyiyorum diyen kadınlara da caizdir demeyin..

Okudunuz mu?  İslamda akraba hakları nelerdir?

Kayıtsız Üye
Bu yüzyıl ilimli İslamiyet olmuş her önüne gelen fetva verir oldu kardeşim elinin altında internet ayet hadis olarak arayın net sahih olarak öğrenelim selam ve dua ile


Kayıtsız Üye
iki mum bir küçük pasta çok ta fazla şeye gerek yok ben bunda iyice bilgi öğrendim teşekkür ederim mumsema


Kayıtsız Üye
iki mum bir küçük pasta yeter bilgi verdiğin için teşekkür ederim mumsema


Kayıtsız Üye
ama mum koymak günah değil mi ? yani benim bildiğime göre


Şema
mum koymak günah değil ama sırf yabancı adetlerine uymak için koyarsanız günah olur


10316614990
Güzel beğendim iyi anlatmışlar daha yeni öğrendim


Kayıtsız Üye
Öncelikle selamünaleyküm doğum gününü kutlamak her ne kadar muamma bir konu olsada bildiğim bir şey var o da, Gayri muslimler ne yaparsa siz tersini yapın saçlarını uzatirlarsa siz kısaltır onlar kısaltsa siz uzatın diye bir hadis-ı şerif in olmasıdır.

Okudunuz mu?  Hicretin sonuçları nelerdir?

Kayıtsız Üye
Meraba erkek arkadaşım ile dinen yanlış olduğu için görüşmeyi bıraktım . Doğum günü yakın bir tarih hediye almam dinen uygun mudur


arifselim
Merhaba. Eğer birbirinizi seviyorsanız bunun
tek çözümü evlenmektir. Evlenene kadar haram olacak bir şeyi işlememelisiniz. Hediye almak caizdir ama size tavsiyem evlilik için adım atana kadar bu tür şeyleri de yapmamaktır. Doğum günü kutlamak ise biz müslümanların bir adeti değildir. Bu genellikle batılıların bir adetidir.


Kayıtsız Üye
bence kardeşim senin yapman gereken mumları yap muhabet ed ama nolursun şöyle çok dğum günü kutlamak günahdır çocuğun doğum günü geldiyse istediğini yap ama sakın parti yapma babanesi annesi kim gelise gelsin aileden olmayanları içeriye sokma kardeşim doğum günün kutlu mutlu olsun


Kayıtsız Üye
Sadece mum koymassanız daha doğru olur mum koyunca günah oluyor alkol kötü söz balon dışında hiçbir şey günah değil


Kayıtsız Üye
Merhabalar. Mevlidin ve efendimizin sav doğduğu günü kutlamanın caiz olduğunu hangi kaynaktan öğrendiniz acaba paylaşır mısınız. Sahabe kutlamış mı bu günü ? Kutlu doğum haftası 100 yıldır olan bir saçmalık daha öncesi var mı ? Kaynak gösterirseniz müteşekkir olurum böyle kaynaksız yazıları yazıp insanları yanlış bilgilendirmemenizi tavsiye ediyorum.

Okudunuz mu?  İnancımın gitmesinden çok korkuyorum

Kayıtsız Üye
Doğum günü ile çok şey öğrendim.Teşekkür ederim.


Kayıtsız Üye
Selamun aleykum kardeslerim
Peygamberimiz kim bir topluma benzerse ondandir, buyurdugu gibi, bizde bu konuda biraz itinali davranarak sadece cocuklar baska dinlere ve kültürlere özenmemesi acisindan haramlara ve bidatlara girmeden bir dogumgünü kutlaya biliriz.( Bu bir fetva deyil sadece fikirdir)

Müslümanin dogumgünü nasıl olmali?

Diger dinlerlerde ve kültürlerdede oldugu gibi özel günlerinde ona göre sarkilari bulunur.
Biz özel gün ve gecelerimizde salavati serifeler, ilahiler ve Kuran okuruz.
Bu yüzden Allaha, bu güne, yasa eristigi için tesekkür ve istigfarlarla basta Kuran okuyarak, ilahi, cocuk sarkilariyla ve güzel oyunlarla ve cocugumuzu baska toplumlara özendirmeyecek sekilde bir gün gecire biliriz.
Mum koymamak sarti ile pastamizi salavatlarla veya güzel masAllah sözleri ile kesebiliriz.
Nenelerin ve dedelerinde katila bileceyi oyunlarla gün çok daha eglenceli gecebilir.
Yakin akrabalarda bu bahane ile bir araya gelmis olur.

Okudunuz mu?  Arefe günü ölüler bizi görür mü?

Herseyden evveli haramlardan, mekruhlardan ve bidatlardan sakinarak cocuklarimizi baska topluma özendirmeme niyeti ile, bu dogumgününü yapmak olmali.

Tekrar hatirlatiyorum bu bir fetva deyildir, gayrimüslim bir devlette, kaç kültürün bir araya geldiği su memlekette care aramis bir annenin fikridir.
Tekrar selamlar
Allah bizi affetsin!!! Amin.


Kayıtsız Üye
Dogum günü kadar saçma bir şey yok aldığımız her nefese şükretmeliyiz.O gün doğduysan ne olmuş.Kutlama ölmezsin kandillerde bayramlarda kutla


Kayıtsız Üye
Allah teala mum’u araci olarak kullarına akil verip insanlar ışık ihtiyacını görsünler diye insanoğluna ihya ettirdi..mubaret nigmetin üstüne koyupta hadi ufle demek için değil..canlimca saygılar..


Kayıtsız Üye
Çok doğru bir tespit
Süleyman el ulvanin bir videosu var izlemenizi tavsiye ederim selametle kardeşim


Kayıtsız Üye
Mumun hangi amaçla koyulması diye bir şey yoktur,
Mum tek amaçla koyulur şimdi yalan konuşmayalım,
Mum koyup üfmemek günahtır,
İyice araştırın…


Kayıtsız Üye
Doğum gününü kimler kutlar sadece kutlamazlar hayatlarının olmazsa olmazıdır ve hayatlarındaki en önemli gündür kimler mi: Gayri müslümler ve dinsizler.Bu adet onlarda yüzyıllardır vardır ve Müslümanlar yüzyıllardır bunu biliyorlardı peki bilmelerine rağmen 1400 yıldır böyle bir adeti kutlamadılarda şimdi ne oldu?Geçmiş onca ulema alım bilmiyor muydu caiz veya değil?Bırakın caiz,günah olmasını resmen dinden çıkmaktır.Hayret edip hadi canım,daha neler demeyin hemen düşünün.İslami değerleri tahrip etmek bozmak,yıpratmak ve yıkmak için önce Müslümanları medeniyet diyerek,medeni yaşam diyerek bir mahsuru yok diyerek Müslümanları inandırmak ve onlara aşılamak bizzat yaptırmak gerekir böylece sadece günümüzün Müslümanları değil dünyaya gelen her çocuk bu adetleri yapacak ve ilerde bu artık tartışma konusu dahi olmayacaktır.Bu büyük bir projedir bir zincirin halkalarıdır.Doğum günü kutlaması normalleştiği bütün Müslümanların yaptığı bir iş olunca gayri müslümlerin her şeyi artık çok rahat uygulanacaktır.Onun için buna işaret eden ayet ve hadisler mevcuttur ve bunları yapmak sadece günah değil dinden çıkmaktır engel olmayan sözde din adamlarıda büyük vebal altındadır.Bunları yapanlar bizden değildir ne demek,yani Müslüman değil demektir yani dinden çıkmış demektir çünkü insan ya Müslümandır yada değildir.Doğum günü kutluyorum hemde müslümanım demek kendini kandırmaktır.Müslümanları bu projeyle yavaş yavaş İslami değerlerinden uzaklaştırmak sözde medeni hayat tarzı diyerek normal hale getirip tüm toplumu bozmaktır,amaç ve gaye budur.Tarihte yüzlerce binlerce ulema ve değerli şahsiyetler vardır peki hangisinin doğum gününü kutladık ve kutluyoruz?Ölüm günlerini anarız ama asla onların hiçbirinin doğum gününü kutlamadık kutlamayız.Neden?Çünkü İslamda böyle bir adet hiç olmamıştır olmasıda mümkün değildir zira İslamın temel kaide ve kurallarıyla zaten birebir çelişir.Müslüman bu dünyaya niçin geldiğini,bu dünyada neleri yapıp yapmayacağını,dünya hayatının bize verilen bir zaman dilimi olduğunu bilir ve ona göre yaşar.Bu dünya için yaşayanlar sadece ataistlerdir.Doğum günü bizim dinimize uygun olup zaten kutlanmış ve kutlanıyor olsaydı kim caizmi değilmi diye sorardı ki?Hiç bir şey bilmeseniz de sadece bunu bilseniz bile doğru cevaba ulaşmış olursunuz. İstenilen ve yapılmak istenen şey gayet açık ve nettir.Müslümanları İslami değerlerden uzaklaştırıp bozmak,yavaş yavaş değiştirip dönüştürmek ve sonunda adı Müslüman ama Müslümanlıkla alakası olmayan,İslami değerlerini kaybetmiş.Müslümanca yaşamayan bir Müslüman topluluğu meydana getirmektir,dahada önemlisi böyle bir ortamda yetişen gelecek nesillerimizi bizim elimizden almak ve Projeyi gerçekleştirip amaca ulaşmaktır.Bildiğiniz güvendiğiniz kim olursa olsun hangi din adamı,yada ilahiyatçı söylerse söylesin eğer caizdir bir mahsuru yok diyorsa asla inanmayın onlar ya gaflet yada delalet içindedir. Bütün Müslümanlar bu projeyi çökertmek ve yıkmak için uğraşmalıdır,bu tür haberleri özellikle veren özendiren televizyonları protesto etmelidir eleştirmelidir ve yakınlarından başlayarak bunun ne kadar tehlikeli olduğunu anlatmalıdır.Bunu yapmazda sadece seyredersek önümüzdeki 30 yılda artık gerçek anlamda bir İslamdan ve kendini Müslüman sanan adı var kendi yok Müslümandan ve Müslümanlıktan bahsedemeyiz.Eğer Müslümanım diyorsan bu şeytani projeyi yıkmak için bütün gücünle çalışmalısın,gaflet ve delalet içerisinde olan kim varsa uyarmalı eleştirmeli ve engel olmalısın. Rabbim çabalarınızı mücadelenizi boşa çıkarmasın,gayret bizden zafer ALLAH`tan.Saygılarımla.

Okudunuz mu?  Yeminde niyet önemli mi

doğum günü kutlamak günahmı, dogum gunu kutlamak gunahmi, doğum günü kutlamak günah mı

Bu kategoride yer alan Talakı Selase İle Boşama başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Doğum günü kutlamak günahmıdır Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.