Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:33
Siirler
Yönetici

Haram parayla hayır yapmak

Haram parayla hayır yapmak

nuran58
Sual: Toplanan helal ve çeşitli haram paralarla cami yaptırılır mı? Haram para hayra sarf edilir mi? Haram parayı verene, Allah razı olsun denir mi?
CEVAP
Birgivi vasiyetnamesi şerhi‘nde, (Bir kimse, elindeki kati haram olan maldan sadaka verse, sevab umsa, alan fakir, haramdan olduğunu bilerek, verene Allah razı olsun dese, veren de veya başka bir kimse de âmin dese, hepsi kâfir olur) deniyor. İbni Abidin hazretleri burada, (Haram olduğu bilinen belli malla cami yaptırmak ve başka hayır yaptırmak ve bunlara karşılık sevab beklemek de küfürdür) buyuruyor. (S. Ebediyye)
Haramdan mal kazanmak, haramdan sadaka vermek ayrı, haramla helali karıştırarak kullanmak ayrıdır. Kullanmanın caiz olması, haramın caiz olması demek değildir. Haramdan kazanan, elbette cezasını çekecektir. Bu konuda, merhum hocamıza sorduğumuz sualin cevabı şöyleydi:
İki veya daha çok farklı haram mallar, birbirleriyle ve helal mallarla karışırsa mülk olur. Her türlü kullanması caiz olur. Yani cami yaptırılır. Haram parayı verene Allah razı olsun demek caizdir, fakat Allah kabul etsin demek küfür olur.
Haramdan sevab beklendiği için küfür oluyor, ama o kimseyi Allahü teala razı olduğu yola çevirebilir. Kâfire bile, imana gelmesi veya razı olacağı hale çevirmesi niyetiyle Allah razı olsun denir. Böyle söylemek bu hâlinden razı olsun demek değildir, onu razı olacağı hale çevirsin demektir. Demek ki, bu niyete göre kâfire bile Allah razı olsun denebiliyor. Böyle bir niyet olmadan Allahü tealanın kâfirden razı olması için söylemek küfür olur.
Sırf tek haram parayla yapılan camide namaz kılmak caiz olmaz.


Cevap: Haram parayla hayır yapmak

ÜSTÜNBAŞ
İki veya daha çok farklı haram mallar, birbirleriyle ve helal mallarla karışırsa mülk olur Her türlü kullanması caiz olur Yani cami yaptırılır

Okudunuz mu?  Babadan Oğula Nasihatler

Haram parayı verene Allah razı olsun demek caizdir, fakat Allah kabul etsin demek küfür olur

Haramdan sevab beklendiği için küfür oluyor, ama o kimseyi Allahü teala razı olduğu yola çevirebilir Kâfire bile, imana gelmesi veya razı olacağı hale çevirmesi niyetiyle Allah razı olsun denir

Okudunuz mu?  Namazda Ayakların Durumu

Böyle söylemek bu hâlinden razı olsun demek değildir, onu razı olacağı hale çevirsin demektir Demek ki, bu niyete göre kâfire bile Allah razı olsun denebiliyor

Böyle bir niyet olmadan Allahü tealanın kâfirden razı olması için söylemek küfür olur

Sırf tek haram parayla yapılan camide namaz kılmak caiz olmaz.. . .

Okudunuz mu?  Günümüzün Müşrikleri Kimlerdir?

ALLAH HERKESE HELAL KAZANÇ NASİP ETSİN….AMİN..AMİN !!..


Cevap: Haram parayla hayır yapmak

Desert Rose
Allah c.c Cümlemize bütün amellerimizi hayırlarımızı
helalinden tertemiz mallarımızdan yapmayı nasip etsin…amin


Cevap: Haram parayla hayır yapmak

Sergen Osman
güzel oneri amin


kalbingulusu
İddia dan 140 Tl Para Tutturdum.Haram Para Olduğunu Biliyorum Ama Elimde Kazancım Yok Ve Mahallemizdeki Fakir Birisine Yardım Yapmak İstiyorum. 140 Tl nin 40 Tl sini ona vericem sıkıntı olur mu ?

Okudunuz mu?  Necip Fazil Kisakürek'ten HAZIR CEVAPLAR

Hoca
Sıkıntı olan haram bir iş yapmanız yani kumar oynamanızdır. Tövbe edin ve bir daha oynamayın ki affedilesiniz.
Eldeki parayı da bildiğiniz muhtaç bir aileye verin ve açıklama yapmayın


Kayıtsız Üye
Ben türkiyede oturmiyorum. Ailemden biri türkiyede fakir insanlari taniyor galiba. Ben simdi ona versem ve desem bu parayi tanidin iki fakire ver ve benim verdimi söyleme Haram paramdan kurtirmis olurmiyim? Ne kadar Haram paramin oldunu bilmiyorum ama Kafir devlete yasadim için olmusdur diye düsüniyorum.

Okudunuz mu?  Necip Fazılın Mevdudi (Merdudi) Hakkındaki Sözleri

Haram para tam aynisi olmali mi? Yani su kaç yilda bu kadar Haram param olmusdur belki diye, vermek olur mu? Ve Ailemden biri derse bu akrebam fakir bunu ben arastirmama gerek var mi? Yani biraz ayip olur diye?

Esselamun Aleykum Ben türkiyede oturmiyorum. Ailemden biri türkiyede fakir akreba insanlari taniyor galiba.

Okudunuz mu?  Aşure günü ile ilgili şiirler

Ben simdi ona versem ve desem bu parayi tanidin iki fakire ver, ve benim verdimi söyleme Haram paramdan kurtirmis olurmiyim? Ne kadar Haram paramin oldunu bilmiyorum ama Kafir devlete yasadim için olmusdur diye düsüniyorum.

Haram para tam aynisi olmali mi? Yani su kaç yilda bu kadar Haram param olmusdur belki diye, vermek olur mu? Ve Ailemden biri derse bu akrebam fakir diye, bunu ben arastirmama gerek var mi? Yani biraz ayip olur diye yapmaszam olur mu?

Okudunuz mu?  Hz. Muhammed Neden Çok Evlilik Yapmıştır

PS: Bazen cevap almadim için(bir gün sonra) sorumu bir deha gönderiyorum bu yanlis mi?


Şem’a
Kardeş elinizde olan haram parayı Türkiye’deki akrabalarınızın hesabına yollayınız sadece "vekilimsiniz bunları bir veya iki fakire veriniz" demeniz yeterlidir

Birilerine parayı gönderdiğinizde siz takip etmeyin, başta güvenmediğiniz kişiye yollamayın güvendikten sonra da asla araştırmayın verdi mi vermedi mi kime verdi O sizi bağlamaz Siz sadece benim vekilimsibu parayı bir iki fakire ver demeniz yeterlidir
Paranın haram şüpheli veya helal olduğunu söylemeniz gerekmez söylemeniz doğru olmaz zaten yapmanız gereken akrabanıza dostunuza haber vermeniz ve vekil etmenizdir Onun dışında başka bir şey yapmanız gerekmez

Okudunuz mu?  Gerçek Sevgi Nasıl Olmalı?

Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm. Ben bir kız olarak folklor yapıyorum ve bir kere düğünde gösteriye çıktığımda para kazandım. Bu düğünde kadın erkek karışık bir düğündü ve folklor dansında da kadın erkek karışık dans ettik. Bu durumda kazandığım para helal midir haram midir? Haram para ise hayır yaptığım kişiye söylemem gerekir mi? Türkiye’ye göndermeyi düşünüyorum.

Okudunuz mu?  Allahın rızası, anne ve babanın rızasındadır

arifselim
Aleykum selam. Dinen bir bayanın karışık bir yerde bu tür oyunları oynaması caiz değildir. Kazandığın parada helal olmaz. Bu parayı ihtiyacı olan birilerine ver ve ne parası olduğunu neden verdiğini de söyleme. Ayrıca bu parayı elinden çıkarmak hayır değil bir mecburiyettir.

Okudunuz mu?  SALAVAT (şiiri)

haram parayı helale çevirmek, haram parayla hayır yapılır mı, haram para

Bu kategoride yer alan Ya Rabbî, onlar bilmiyorlar, bilselerdi yapmazlardı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Haram parayla hayır yapmak Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.