Anasayfa
8 Mayıs 2021, 10:16
missa9
Abone

Sıkıntı ve zorluklara nasıl bir dua ile karşı koymalı

Sıkıntı ve zorluklara nasıl bir dua ile karşı koymalı

Kayıtsız Üye
Özellikle günümüzde insanları sıkan sosyal olaylar çoğalmış, ekonomik sıkıntılar artmıştır. Bunlardan etkilenen ailelerde de zorlanmalar söz konusu hale gelmiştir. Bu gibi insan iradesini aşan gerilimlere karşı, ne türlü bir düşünce ve davranış içinde olmalı, nasıl bir dua ile mukabele etmeliyiz?


Cevap: Sıkıntı ve zorluklara nasıl bir dua ile karşı koymalı

VanLi
(Sabır ve namazla Allah’a sığınıp yardım isteyin.) [Bekara 45]

(Ey iman edenler, sabır ve namaz ile Allah’tan yardım isteyin. Çünkü Allah elbette sabredenlerle beraberdir.) [Bekara 153]

Okudunuz mu?  Gusülde üç agıza 3 buruna su verip ve bütün vücudu yıkamak yeterlimirdir?

(Sıkıntıda duam kabul olsun diyen, genişlikte çok dua etsin.) [Tirmizi]

(En üstün ibadet sıkıntıya sabretmektir.) [Tirmizi]

(La ilahe illAllah kable külli şey’in, La ilahe illAllah ba’de külli şey’in, La ilahe illAllah yebka Rabbünâ ve yefni küllü şey’in diyen sıkıntıdan kurtulur.) [Taberani]

İnsan, maruz kaldığı sıkıntılı takdirlere nefsinin isyan etmeyip itaat etmesi için duâ etmeli, hakkında hayırlısını dilemelidir. Peygamberimiz (sav) böyle sıkıntı içinde kalan kimseye duâ tavsiye buyurmuştur. Onu okumalı, Allah’a teslim olmalıyız. Duâ şöyledir:

Okudunuz mu?  Açıköğretim Lise Imamhatip Kayıt Tarihi

"Bismillâhi alâ nefsi ve mâlî ve dînî. Allahümme raddınî bi-kadâike ve bârik lî fîmâ kuddire lî, hattâ lâ uhibbe ta’cîle mâ ahhartehu ve te’hîra mâ acceltehu."

"Allah’ım, senin ismine, malımı, dinimi ve nefsimi emanet ediyorum. Allah’ım, hükmüne beni razı kıl, kaderimde olanı bana mübarek kıl ki, te’hir ettiğinin acelesini, acele ettiğinin de te’hirini istemeyeyim. Nefsimin isyanını önle, teslimini sağla."

Okudunuz mu?  2 erkek şahitle nikah kıyılabiliyorken neden 2 kadın şahit olduğu halde 1 erkek şahit daha gerekiyor?

Yanıt: Sıkıntı ve zorluklara nasıl bir dua ile karşı koymalı

Fetva Meclisi
Muhterem kardeşim. Bu soruya, zorluklara karşı yapılan dua ve gösterilen sabır örneklerinden misaller arz ederek cevap vermeye çalışayım isterseniz.
Önce Efendimiz (sav) Hazretleri’ nin insanı aşan sıkıntılara karşı koyma duasını birlikte okuyalım:

Ya Rab, Senden dünya musibetlerini kolayca karşılayacak iman kuvveti diliyorum. Sıkıntı ve zorluklara mukabele edecek iman kuvveti ihsan eyle!. Demek ki, bir imtihan gereği olarak maruz kaldığımız ve kalacağımız dünya musibet ve sıkıntılarının gerilim ve baskısından kurtulmak, iman kuvvetiyle mümkün olur. Nitekim imanı kuvvetli insanlarda sıkıntının tazyiki azalıyor, sabır ve tahammülün mükafatı düşünüldükçe de, dayanma gücü artıyor. Bundan dolayı Efendimiz’ in (sav) musibetlere karşı koyma duası, önce iman kuvveti kazanma yolunda oluyor. Bu gerçeği, büyük müctehid Ahmed bin Hanbel’ in (241) hapishane musibetine maruz kaldığı günlerdeki cevabından da anlamaktayız. Şöyle ki: Abbasi halifesi Memun, Hazreti İmam’ ı, (halkı Kur’ an meselesinde) kendi anlayışına uygun fetva vermediğinden dolayı hapse atmıştı. Rutubetli zindan mahzeninde (28) ay boyunca bir hayli zayıflamış olan büyük müctehidi gören bir seveni: Eyvah, diyor böylesine zayıf bedenle nasıl karşı koyacaksın bu hapis musibetine? Büyük müctehidin cevabına bakın: Musibetlere beden kuvvetiyle değil iman kuvvetiyle karşı konur. İnsanın bedeni zayıf olabilir, yeter ki imanı kuvvetli olsun. Kuvvetli imana sahip olan insanın yenmeyeceği zorluk ve sıkıntı yoktur. Bunu böyle bilin!. İşte insana dayanma gücü kazandıran iman kuvveti anlayışı… İradeyi aşan zorluklara, sıkıntı ve darlıklara hep imanın verdiği sabır kuvvetiyle karşı konur. Sabrın içindeki büyük mükafata olan iman, gerilimin baskısından kurtarmakla kalmaz, tam aksine, mutluluk bile hissettirmeye başlar sahibine. Buna misal olarak da Gazali Hazretleri, şu dayanma örneğini vermektedir.

Büyük sahabi azatlı köle Salim, Yemame savaşında aldığı kılıç darbeleriyle kızgın kumların üzerine serilmişti. Sıcaktan kavrulmuş bedenini gören bir arkadaşı, hemen kırbasını uzattı:

– Şurada azıcık suyum kaldı, içiver de biraz serinle!. Yaralı Salim hayır diyordu:

– Ben oruçluyum, uzattığın suyu içemem!. Israr ettiler:

– Sen bu halde iken oruca dayanamazsın; şu suyu içiver de ateşini azalt!. Bu defa şöyle cevap verdi:

– Siz suyu şu kalkanımın içine dökün, iftar vaktine kadar yaşarsam içerim, yaşamazsam Rabb’ imin huzuruna oruçsuz gitmektense, oruçlu gitmeyi tercih ederim.

Salim, son nefesini verecek derecede ağır yaralı. Ama bu yaralar bedendedir, kalpte, gönülde değildir. Kalpte ve gönülde öyle bir iman var ki, bu imanı aldığı kılıç yaralarının acı ve ıstırabına kolayca dayanma gücü veriyor, uzatılan suyu içme gereği bile duymadan oruçlu olarak gitmeyi tercih ettirebiliyor!.

Öyle ise biz de, bizi aşan zorluklarımızı yenme duamızı şöyle yapalım:

– Rabb’ imiz, biz aciz, zayıf kullarız, aczimizi, zaafımızı açıkça itiraf ediyoruz. Bizi zorlanacağımız sıkıntılarla imtihan etme. İmtihan edeceğin sıkıntıları da kolayca yenecek iman kuvveti nasip eyle! Amin! Allah’a Emanet olmanız dileğiyle….


Cevap: Sıkıntı ve zorluklara nasıl bir dua ile karşı koymalı

Kayıtsız Üye
EyvAllah kardeşim verdiğin örnekler çok güzel ve anlaşılırdı bicimde derdimizmi varmışki çok şükür Rabb’ime

Okudunuz mu?  İlk Diyanet İşleri Başkanı Kimdir ? Sırasıyla Diyanet İşleri Başkanları

zorluklara karşı dua, zorlukları aşmak için dua, insan içindeki sıkıntılardan nasıl kurtulur

Bu kategoride yer alan Vesveselerin her türlüsünden kurtulmak için ne duası okumalıyız başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Sıkıntı ve zorluklara nasıl bir dua ile karşı koymalı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.