Anasayfa
24 Mart 2023, 5:46
sizden5
Abone

Selam almamak günahmı

Selam almamak günahmı

yolcu365
Verilen selamı almamak günah mıdır kısaca bilgi verir misiniz.


Cevap: selam almamak günahmı

altinkalp
Selam (ßizim Anladığımız Selam tabi bu) Demek Dua demekdir. Kul Hakkına girer. Bir gayri müslimin selamı alınmadığı gibi alınsa bile müslümana yapılan mukabele yapılmayacağı gibi Müslim Olan bir kimsenin de Selamı Alınmaması günahdır.


Yanıt: selam almamak günahmı

yolcu365
anlamadıdım mesela biri selamın aleküm dedi aleyküm selam demeye mecburmuyuz .


Soru: selam almamak günahmı

altinkalp
Dinde zorlama yok 🙂 Ama Selam Almak en güzeli kendini mecbur hissedersen daha hoŞ Olur inşAllah.
Hadis ve kaynağı Tam aklımda değil ama açıklaması ;
Nasıl Selam verildiyse o şekilde mukabele etmemizle alakalı güleryüzlüyse güler yüzle Kısık Sesle ise kısık bir sesle.

Okudunuz mu?  Gusül abdesti alırken besmele çekecek miyiz?

hande82
Selam Vermenin ve Almanın AdabıAllah (c.c.): Bir selamla selamlandığınız vakit, siz ondan daha güzeli ile selamı alın, yahut aynıyla karşılayın. Şüphesiz ki Allah. her şeyin hakkını gerektiği gibi arayandır, buyurur. (Nisa, 86)
Selam: Ayıp ve fenalıklardan uzak ve hayatın uzun olması anlamında duadır.
En güzel selamlaşmak: Esselamü aleyküm denilince, ve aleykümüs selamü verahmetüllah şeklinde, veya:
– Esselamü aleyküm verahmetüllah denilince
– Ve aleykümüsselamü ve rahmetüllahi veberakatüh, şeklinde selama karşılık vermektir;
Selamlaşmada adab:
1- Mü’minlerin bulunduğu yere girildiğinde ve oradan ayrıldığına selam vermek. Peygamberimiz (s.a.v.): "Sizden biriniz meclise geldiği zaman selam verdiği gibi, ayrılırken de selam versin. Çünkü birinci selam sonrakinden daha faziletli değildir." buyurur. (Tirmizi, es-Sünen).
2- Gayri müslümlerle karşılaşıldığında. önce onların selam vermesini bekleyerek, selamlarından sonra "ve aleyke" demek,
3- Müslümanların olduğu bir yerde tanıyıp tanımamaya bakmadan herkese selam vermek,
4- Selamlaşmada: küçük olanın büyüğe, az olan grubun çok olanlara. yürüyenin oturana, binit üzerinde bulunanın yaya olana selam verme adabına riayet etmek,
5- Fesat çıkarmayacaksa, akraba kadınlarla da selamlaşmak.
6- Verilen selama cevap vermek vaciptir. Topluluk içerisinden birinin cevap vermesiyle diğerlerinin üzerinden selam alma farziyyeti sakıt olur;
7- Selama hemen cevap vermek. Mümkün olduğunca cevabımızı verene duyurmak,
8- Selam verirken ve alırken sesimizi çok yükseltmemek ve kısmamak.
9- Selam verirken ve alırken sesimizi hürmet ifade edecek şekilde ayarlamak.
10- Selamı duymazlıktan gelmemek (saygısızlık ifade eder).
SELAMIN VERİLİP ALINMAYACAĞI YERLER:
1- Tuvalette ve hamamda verilip alınmaz,
2- Günaha sebep olan veya günahla meşgul olduğu halde selam verilmez alınmaz.
3- Kur’an okuyana, hadis rivayet edene, vaaz edene, ezan okuyana, kamet getirene ve namaz kılanlara selam verilmez,
4- Fitneye sebep olacağı endişesi ile, genç ve yabancı kadınlara selam verilmez. Onların selamına sesli cevap verilmez.

Okudunuz mu?  Ailem konusunda hatalar yaptım ve çok pişmanım ne yapmam gerek

yolcu365
ozaman canım isterse alırım selamı istemezse almam bana göre selamın aleyküm ve aleyküm selam kelimeleri çok uzun karışık gereksiz selam dense yeterli karşısındaki kişide selam diye diye alsa daha güzel.


hande82
Selam vermek sünnet, iade etmek yani ve Aleykümesselam demek farzdır.
– İlk selam veren kimse, selam verdiği adam yalnız olsa dahi, cemi sigası ile (Es selamü aleyküm verahmetullahi veberakatih) demesi müstehaptır. Selam alan da
(Ve aleykümesselam verahmetullahi veberekatüh) der, aleyküm evvelindeki atıf vavını da söyler.
İki kimse karşılaştıkları zaman hangisi önce selam verirse fazilette diğerinden üstündür. Peygamber efendimize,
(Ya RasulAllah iki kişi karşılaştıkları zaman hangisi önce selam verir) denildiğinde
Peygamber efendimiz (SAV);
(Önce selam veren Allah’a daha yakındır) buyurmuştur.
(İnsanların Allah nazarında en makbul olanı önce selam verenleridir) buyurulmuştur.
Diğer bir hadisi şerifte de;
(Selama ilk önce başlayan yani rastladığı din kardeşinden evvel ona selam veren kimse kibirden kurtulmuştur buyrulmuştur.

Okudunuz mu?  Cinler nasıldır? Cinler insanlara ne yapar?

imamhatipli42
Selam ile dalga geçilmez. Selamın gereksiz olduğunu söylersen hadisi şerifi inkar etmiş olursun dikkat et imanın elden gitmesin. Sen Peygamberimiz (sav) de daha mı iyi biliyorsun ki selam daha kısa olsun diyebiliyorsun. Allah (cc) şaşırtmasın.


Kayıtsız Üye
Allah’ın selamını alıp, vermekte kimbilir ne Hikmet ler gizlidir. Dünya gözüyle görülmez, dünya kulagıyla duyulmaz. Rabbim şuuruna erdirsin. ..

Okudunuz mu?  İmam Şafi Peygamberimizin soyundanmıdır?

Darusselam
selam almamak büyük günahlardandır, sebebi ise selama cevap vermenin Allahın emri olmasından dolayıdır.


Kayıtsız Üye
yetmiş yaşındayım kimsesizim garibim.
oturduğum sitede yönetim hesap vermiyor düzgün toplantı yapmıyor ben bunlara karşı çıkınca site yönetimi kapıcıyıda kullanarak bana eziyet ettiler bundan herkesin haberi var dinimizde yapılan zulüm karşısında susan dilsiz lal şeytandır diyor bunlar sustular neyse bu defa apartman boyanacak toplantılara gitmiyorum balkondan baktımki iki üç kişi boya beğeniyor hemen aşağıya indim bu bir iki kişiyle olacak bir iş değil sitenin apartmanın herkesin boya konusunda fikrini almak lazım dedim orada bulunan iki kişi yöneticiye başkana arka çıktılar yalakalık yaptılar ağırıma gitti bilmiyorum siz hiç yalnız yaşadınızmı deprasyona girdim iki gün sonra beni deprasyona sokan adamla karşılaştık bana selam veriyor almadım ben selamın ne olduğunu bilirim peygamberimiz sav efendimiz selamı yayın diyor bana eziyet edilmiş ses çıkartmamışlar boya beğenirken beni küçümsemişler hakaret etmişler ertesi gün tutmuş bana selam veriyor siz olsanız bu selamı alırmısınız ben selamı bir uyarı niteliğinde almadım mesele bundan ibarettir saygılarımla.

Okudunuz mu?  Seninle bidaha konusursam Allah belamı versin demek yemin midir

Bitkin
Bi kaç kişi ye selam verdim selamımı almadılar ve her karşılaştıgımızdada selamımı almıyorlar bende takıntı vesvese oldu dinden mi çıktım haşa kafir mi oldum geceleri uyku haram oldu bana namazımı çocukluğumdan beri düzenli bir şekilde kılıyorum orucum öyle tüm ibadetlerimi eksiksiz yapmaya çalışıyorum bu yasıma geldim çom şükür zina bile yapmadım rabbimin haram kıldıgı şeyleri yapmama çalıştım Allah için yardım edin Allah için

Okudunuz mu?  İnsan öldükten sonra tekrar dünyaya gelirmi?

Kayıtsız Üye
38 yıl önce sokakta yürürken karşıdan tanıdığım 4-5 kız arkadaş geliyordu. Ben kızlarla selamlaşmak istemiyordum. Tam selamlaşma mesafesinde ben yönümü çevirdim. Yanımdaki arkadaşım abi kızlar sana selam verdiler dedi. Bende kızların selam verdiğini son anda anlamıştım. Fakat selamlarını alma mesafesini geçmiştim. Daha sonrada onlardan özür dileyemedim. Ne yapmam lazım. Bu olay kul hakkına girermi. Benide vicdanen rahatsız ediyor. Bunlara hala ulaşabilir özür dileyebilirim. Helalleşmesem cezası nedir.

Okudunuz mu?  Bize İnternetten Zarar Verene Bizde Zarar Versek Caiz Olur Mu?

imam
Bu durum bir kul hakkı değil ki?

Aksine dinimizde nikah düşen genç bayanlarla selamlaşmak yasaktır Allah’a karşı tövbe etmelisiniz


Kayıtsız Üye
Kardeşim bilerek selam veriyor cevap vermek istemediğim zaman veya sinirli olduğum zaman. Bir de dalga geçiyor geçen her saniye daha günaha girersin diye. Ben onun selamını almak zorunda mıyım ? Almasam günaha girer miyim ?
Üstelik sürekli dibimde olan birinin selamını almak zorunda mıyım ?

Okudunuz mu?  Köpek meselesi

Şem’a
Kardeşiniz dalga amaçlı yani kızdırmak için defalarca selam veriyorsa almak farz olmaz ama bir defa selam veriliyorsa almak farzdır

Size bir selâm verildiği zaman, ondan daha güzeliyle veya aynı selâmla karşılık verin. Şüphesiz Allah, her şeyin hesabını gereği gibi yapandır. (Nisâ Sûresi 86)

Okudunuz mu?  Altın alıp değerlendiğinde satmak caiz mi?

AliOzdemir
Öncelikle Selamun Aleyküm herkese. Benim sorum şu şekilde: Otobüste veya başka bir yerde yanıma oturan bazı kişiler, bana bir şey söylüyor ama ne söylediğini bazen anlamıyorum. Eğer selam vermişse ve ben bunu duymamışsam, selamını almamış olup, günaha girer miyim?


arifselim
Aleykum selam. Bir insanın kaldıramayacağı bir şeyi Allah ona yüklemez. Sen bildiklerinden sorumlusun, bilmediğin şeylerden değil. Yani sana selam vermiş olsa bile sen işitmedikten sonra sana bir günahı yoktur.

Okudunuz mu?  Kura çekerek dua etmek..

Kayıtsız Üye
Kuran okuyana selam verilebilir bunun aksine sahih sünnette ve mezheb imamlarından bir delil bulamazsınız.Rasulullah sav selamı yayınız emri uyarınca yemek yiyende Kuran okuyanada selam verilebilir.Yemek yiyen lokmasını yutunca Kuran okuyanda ayetin sonunda selamı tabiki alabilir bu konuda Rasulullahin koydugu bir yasak yoktur.


selam almamak, selam almamak günahmı, verilen selamı almamak

Bu kategoride yer alan Alafranga Tuvalet Büyük Abest Konusunda. Birçoğumuz Aynı Sorunu Yaşıyor Olabilir... başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Selam almamak günahmı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.