Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:52
Gusul
Yönetici

Gusül abdesti alırken okunması gereken bir dua var mıdır ve nedir?

Gusül abdesti alırken okunması gereken bir dua var mıdır ve nedir?

yunus giresun
Gusül duasını öğrenmek istiyorum ? Gusül abdesti alırken hangi dua okunması gerekmektedir ?
ALLAH razı olsun


Yanıt: gusül abdesti alırken okunması gereken bir dua var mıdır ve nedir?

konya442
Niyet ettim Allah rizasi için gusül abdesti almaya

Okudunuz mu?  İstem dışı gelen meni gusül gerektirir mi?

Yanıt: gusül abdesti alırken okunması gereken bir dua var mıdır ve nedir?

Desert Rose
Abdestin âdabları, aynı zamanda guslün de âdâblarıdır. Ancak abdestte kıbleye karşı dönmek ve duaları okumak âdâbdan sayılır iken, gusülde bunlar yapılmaz. Avret yeri açık olabileceği için, kıbleye dönmek mekruh görülmüştür.
Guslün en mühim âdâbı; yıkanırken avret yerlerini örtülü bulundurmaktır.Bütün peygamberler, utanmanın insanın en büyük meziyeti ve vasfı olduğunda ittifak etmişlerdir. Utanan insan, bedenini, bilhassa avret yerlerini başkalarına teşhir edip baktırmaktan hoşlanmaz. Terbiye ve edebi buna mâni olur. Beşeriyete örnek olan din büyüklerinden bir Sahâbe:

Okudunuz mu?  Erkek boşaldığında ama kadında boşalmazsa gusül abdesti gerekir mi

"Gökten düşüp parça parça olmaya razıyım. Fakat avret yerimi açarak başkalarına göstermeye razı değilim" sözüyle, bizlere bu yolda örneklik etmişlerdir. Bu sebebledir ki, müslümanlar, gerek hususî ve gerekse umumî yerlerde yıkanırken dikkat etmeli, avret yerlerini daima örtülü bulundurmaya gayret göstermelidirler.

Okudunuz mu?  Kolonya abdesti bozar mı? kolonyaya tuz koymak alkolün etkisini alır mı?

Şu kadar var ki, evlerdeki şahsî banyolarda veya umumi hamamların tek kişilik banyo odalarında kısa bir süre için, insan, bedeninin tamamını açıp traş ve benzeri temizlikleri yapabilir. Kimse görmediği için bunda mahzur söz konusu değildir. Ama bu hâl, âdet hâline getirilmemeli, istenen temizlik yapıldıktan sonra, hemen avret yerleri örtülerek haya duygularının zedelenmesine meydan verilmemelidir.

Okudunuz mu?  3 kere ihtilam olmak

Abdestte olduğu gibi, guslü müteâkip iki rek`at namaz kılmak da âdâbdandır. Din büyükleri bu namazı hiçbir zaman ihmal etmezlerdi. Bu namaz Allah`a hamd ve şükür makamında yapılan bir nafile namazı olabileceği gibi, kaza namazı da olabilir.

Mehmet Dikmen


gusül duası nedir, gusül abdesti duası nedir, gusül duası

Bu kategoride yer alan Cünüp olunmadığı halde gusül abdesti almak sünnet midir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Gusül abdesti alırken okunması gereken bir dua var mıdır ve nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.