Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:29
Diyanet
Yönetici

Boş ve Yararsız Olanı Terketmek!

Boş ve Yararsız Olanı Terketmek!

nurullahdag
İnsanın, kendisi ve çevresine yarar sağlamayan boş söz ve boş işlerden uzak durması dünyada mutluluğuna, ahirette ise kurtuluşuna katkı sağlayan etkenlerdendir. Müminin boş işlerle geçirecek vakti yoktur. Vakit müminin en değerli hazinesidir. Çünkü geçen her bir saniye insanın ömründen eksiltmekte; onu dünyadan uzaklaştırıp ahirete yaklaştırmaktadır. İnsan da dünyada vaktini nasıl geçirdiğinden; yararlı işlerle mi yoksa zararlı ve boş işlerle mi geçirdiğinden hesaba çekilecektir. Bu yüzden, Kur’an kurtuluşa erenlerin özellikleri içerisinde boş sözlerden ve boş işlerden yüz çevirmeyi de saymıştır. Söz konusu ayette şöyle buyurulmaktadır:

Okudunuz mu?  Birlik ve Beraberlik Açısından Caminin Önemi (hutbe)

Muhakkak ki müminler, mutluluk ve başarıya erdiler. Onlar namazlarında tam bir saygı ve tevazu içindedirler. Onlar boş şeylerden uzak dururlar. (Mü’minun, 23/1-3)

Yani mü’minler, batıldan ve Allah’ın, kullarının yapmasından hoşlanmadığı tüm şeylerden yüz çevirirler. Gerçek mümin, yükümlü olduğu görevin ağırlığını hisseden, nefsi ve dini ile ilgili görevlerin şuurunda bulunan, bu görevlerin boynunda bir emanet niteliğinde olduğunu fark eden, bunlardan ötürü hesaba çekileceğini idrak eden, bu görevlerini ifa etmeden rahat ve huzur bulamayan kimsedir. İşte bu nitelikteki bir kimse elbette ki boş, yararsız ve anlamsız şeylerden, lüzumsuz yere vakit harcamaktan yüz çevirir. Geri kalmış tembel milletlerin bireyleri bu lüzumsuz ve anlamsız şeyleri kendileri için adet haline getirmişlerdir. Yoksa zaman ne kadar uzun olsa bile senin omzundaki görevlerini yerine getirmeye yetemeyecek kadar azdır.

Okudunuz mu?  Cana Kiyma Ve İntİhar

Boş şeylerden uzak durmak, gözle görülen somut bir iş yapmayı gerektirmez. Kişinin, hem kendisinin hem toplumunun hem de bütün insanların sorunlarının çözümü için kafa yorması ve düşünmesi de aynı zamanda yararlı bir çalışmadır. Bu yüzden düşünce türü eylemler, dünyada sevap kazanmaya vesile olan ve ahirette kurtuluşa ermeye katkı sağlayan etkenlerdendir.

Okudunuz mu?  Muharrem ayı ve aşure günü cuma hutbesi

İnsanlar, yaşadığı dünyalarını huzur ve mutluluk yurdu olan cennete çevirmek istiyorlarsa, ellerinden geldiğince boş sözlerden ve boş işlerden uzak durmalıdırlar. Cennetin bilinen özelliklerini, yapabildikleri kadarıyla dünya hayatında uygulamalı ve cennet hayatını dünyada yaşamaya başlamalıdırlar.
İşte bunu gerçekleştirmiş olanlara sözlerinin karşıtı olarak selam vardır. Selam, esenlik anlamına gelir. Onlar, ruhani huzuru temin eden, her türlü hatadan, defodan, kötülüklerden ça-tışmalardan uzak olan sözleri duyacaklardır. Daha doğrusu, onlar orada barış, güven, esenlik, rahmet içinde bir hayat yaşayacaklardır.

Okudunuz mu?  Ankara Müftülüğü Cuma Hutbeleri

Neticede itibariyle şunu söylemek mümkündür: Bu dünyada, eğitim öğretim faaliyetlerinde öğrencilere, hatta aile eğitiminde çocuklara, işe yaramayan, faydasız boş sözler değil, onları geliştiren, zenginleştiren ve fayda veren bilgileri öğretmek gerekiyor. Onların oyunları bile öğretici olmalıdır. Ahirette güzel söz duymaları için, bu dünyada onlara güzel sözler duyurmamız kaçınılmazdır. Bu dünyada neye kulak veriyorsak, ahirette de onu duyacağız. Onun için İsra 36. ayetin gereğini yerine getirmeyi in-sanlara öğretmesi genel eğitime düştüğü gibi din eğitimine düşmektedir. Şöyle ki: Hakkında bilgin bulunmayan şeyin ardına düşme. Çünkü kulak, göz ve gönül, bunla-rın hepsi ondan sorumludur buyurulmaktadır.Bu sorumluluğun bilincini insanlara ka-zandırdığımızda ve onlar o doğrultuda hareket ettiklerinde adn cenne-tinde esenlik dolu kelimeler, sözler duyacaklardır.
Nurullah DAĞ
Çamlıca
10 Aralık 2010, Cuma

Okudunuz mu?  Üç aylar ve regaip kandili hutbe

Yanıt: Boş ve Yararsız Olanı Terketmek!

ÜSTÜNBAŞ
Neticede itibariyle şunu söylemek mümkündür: Bu dünyada, eğitim öğretim faaliyetlerinde öğrencilere, hatta aile eğitiminde çocuklara, işe yaramayan, faydasız boş sözler değil, onları geliştiren, zenginleştiren ve fayda veren bilgileri öğretmek gerekiyor. Onların oyunları bile öğretici olmalıdır. Ahirette güzel söz duymaları için, bu dünyada onlara güzel sözler duyurmamız kaçınılmazdır. Bu dünyada neye kulak veriyorsak, ahirette de onu duyacağız. Onun için İsra 36. ayetin gereğini yerine getirmeyi in-sanlara öğretmesi genel eğitime düştüğü gibi din eğitimine düşmektedir. Şöyle ki: Hakkında bilgin bulunmayan şeyin ardına düşme. Çünkü kulak, göz ve gönül, bunla-rın hepsi ondan sorumludur buyurulmaktadır.Bu sorumluluğun bilincini insanlara ka-zandırdığımızda ve onlar o doğrultuda hareket ettiklerinde adn cenne-tinde esenlik dolu kelimeler, sözler duyacaklardır. (Nurullah DAĞ)

Okudunuz mu?  İslamda korunması gereken 5 esas (hutbe)

BU GÜZEL AÇIKLAMALARA TEŞEKKÜR EDİYOR, ALLAH RAZI OLSUN DİYORUM..ÜSTÜNBAŞ


Yorum: Boş ve Yararsız Olanı Terketmek!

Kayıtsız Üye
dünyaya yaramayan ahirete yaramayan boş ve faydasız işler nelerdir.Mesela müzik dinlemek boş işmidir.Bilgisayar oyunu oynamak boş iş midir değilmidir?


Yorum: Boş ve Yararsız Olanı Terketmek!

Kayıtsız Üye
Evet müzik, bilgisayar oyunu, diziler hep boş

Okudunuz mu?  İmamın cemaate dönmesi

boş ve yararsız şeylerden yüz çevirmek vaaz, bos ve yararsiz seyleri terk etmek ile ilgili ornek vaazlar, boş ve yararsız işleri terk etmek

Bu kategoride yer alan Sabır ve Şükür Üzerine... başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Boş ve Yararsız Olanı Terketmek! Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.