Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:26
Diyanet
Yönetici

Birlik ve Beraberlik Açısından Caminin Önemi (hutbe)

Birlik ve Beraberlik Açısından Caminin Önemi (hutbe)

imam
Birlik ve Beraberlik Açısından Caminin Önemi

Muhterem Müslümanlar,
İslâm toplumsal dayanışmayı sağlayıcı, birlik ve beraberliği tesis edici ilkelere sahip olan bir dindir Cami İslâm’ın özünde yer alan dayanışma ve uzlaşma ruhunun canlılık kazanmasına katkı sağlayan, birlik ve beraberliği sembolize eden bir kurumdur

Okudunuz mu?  İbadette Samimiyetin Önemi (İhlâs) vaaz konusu

Cami, toplayan toplayıcı demektir. Camiler, huzur yuvasıdır. Edeb, terbiye, ilim ve irfan ocağıdır. İrşat kaynağı ve eşitlik mekânıdır. Birlik ve beraberliğin, dostluk, kardeşlik ve dayanışmanın tecelli ettiği yerlerdir.

Camilere cemaat olmak, Yüce Yaratan’a misafir olmaktır. Camiye gelen insanlar, orada birbirleriyle tanışır, aralarında sevgi ve saygı bağları oluşturur, dostluklar kurarlar. Hastaları ziyaret eder, muhtaçların dertlerine çareler ararlar, kardeşlik, paylaşım ve eşitlik ruhunu oralarda tazelerler. Camilerimiz mabet olarak görev yapmanın yanında, birer halk üniversitesi olarak da görev yapmaktadır.
Değerli Kardeşlerim,

Okudunuz mu?  Hutbe: Sigaranın Maddi ve Manevi Zararları

Camilerde, müminlere her türlü kötülüklerden uzak durmalarının yanında; her türlü iyilik ve güzellikler, insan sevgisi, vatan, bayrak, ezan, Kur’an sevgisi, ana-babaya, öğretmene, ulu’l-emre itaat anlatılır. Camiler, zengin-fakir, köylü-şehirli,

amir-memur, resmi-sivil, yaşlı-genç, siyah-beyaz, yerli-yabancı, herkesi bünyesinde toplayan mekanlardır.
Camiler, aynı safta, omuz omuza, diz dize namaz kıldığımız mabetlerimizdir. Birbirimize merhamet etmeyi, acıları paylaşmayı, kimsesiz-yoksul, dul ve yetimlere yardım etme duygularını kazandığımız mabetlerdir. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de minarelerindeki ezanları, kürsülerindeki vaazları, minberlerindeki hutbeleri ile cami ve mescidler iman, edep, terbiye, sevgi, saygı, hak ve hukukun öğretildiği birer ilim ve irfan ocağı olmuştur.
Camilerden aldığımız hikmet ve bilgilerle; hırs, kin, haset, gıybet, iftira gibi her türlü kötü duygu ve düşüncelerden arınmayı, israf, haksızlık, içki, kumar, fuhuş gibi her türlü haram ve günahlardan uzak kalmayı öğrenir, böylece Rabbimizin sevdiği ve razı olduğu müminlerden oluruz.

Okudunuz mu?  Hafız Olanlara Bir Sorum Var

Kıymetli Müslümanlar,

İslâm dini, tevhid dinidir. Birlik ve beraberliğe büyük önem verir. Yüce Rabbimiz: "Hepiniz toptan sımsıkı Allah’ın ipine sarılınız, sakın ayrılığa düşüp parçalanmayınız."(1) buyurmuştur.

Peygamber Efendimiz de, "Cemaat, birlik beraberlik ve rahmettir, ayrılık ise azaptır."(2) buyurmuştur. Hutbemin başında okuduğum ayetin mealiyle hutbemi sonlandırıyorum: Ey iman edenler! Hepiniz topluca barış ve güvenliğe (İslâm’a) girin. Şeytanın adımlarını izlemeyin. Çünkü o, size apaçık bir düşmandır.(3)

Okudunuz mu?  Sılayı Rahim

Hazırlayan:Hasan İNCİ
Azganlık Bel.Hicret C.İ.H
Hatay/İskenderun
1- Âl-i İmran, 103.
2- El-Fethul Kebir, s. 539.
3- Bakara suresi 208.ayet


Cevap: Birlik ve Beraberlik Açısından Caminin Önemi (hutbe)

Kayıtsız Üye
Cami insanı birleştirir. Kardeşlik bağını kuvvetlendirir.


Cevap: Birlik ve Beraberlik Açısından Caminin Önemi (hutbe)

Kayıtsız Üye
çok teşekkürler güzel bir hutbe

Okudunuz mu?  Vaaz konusu: Islamda kardeşlik ve kardeşler arası hukuk

Cevap: Birlik ve Beraberlik Açısından Caminin Önemi (hutbe)

Kayıtsız Üye
çok güzel sağolun


camilerin birlik ve beraberlik açısından önemi nedir, caminin toplumsal birlik ve dayanışmaya katkıları, caminin önemi

Bu kategoride yer alan Hutbe: Akraba İlişkileri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Birlik ve Beraberlik Açısından Caminin Önemi (hutbe) Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.