Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:32
missa0
Abone

Hac ile ilgili mekanlar

Hac ile ilgili mekanlar

Kayıtsız Üye
Hac ile ilgili mekanlar nelerdir açıklar mısınız Hac hakkında mekanlar hakkında bilgi verir misiniz ?


Yanıt: Hac ile ilgili mekanlar

Desert Rose
Hac ve Umre ile İlgili Mekânlar

Kâbe: Mescidi Haram’ın tam ortasında, köşeleri dört ana yöne denk gelecek şekilde yapılmış dikdörtgen biçiminde bir binadır. Kâbe’nin içinde tavanı tutan üç ağaç sütun ve tavana çıkmak için bir de merdiven vardır. İç duvarı mermerle kaplıdır. Kâbe’nin üstü ve dış duvarları her yıl hac mevsiminde değiştirilen üzeri ayetlerle işlenmiş siyah bir örtü ile kapatılmaktadır. Kâbe’nin köşesinde tavafın başlama noktasını belirten siyah bir taş "Hacer-ül Esved" bulunmaktadır. Kâbe’nin yapılması ile buraya "Mescidü’l Haram" yani güvenlikle ibadet edilecek yer denilmiştir.

Okudunuz mu?  Kaynanamla anlaşamıyorum ne yapmalıyım?

Hz. İbrahim (as) Allah’tan aldığı emirle Kâbe’yi yapmıştır. Oğlu Hz. İsmail (as) da kendisine yardımcı olmuştur. Hz. İbrahim (as) Kâbe’nin yapımını tamamladıktan sonra Allah kendisine "Şimdi insanları buraya çağır" diye emretmiş ve o da bu emri yerine getirmiştir. Hac sırasında Müslümanlar Hz. İbrahim (as)’in davranışlarını hatırlayarak onu yeniden yaşarlar. Mekke ve orada bulunan Kâbe, Hz. İbrahim (as)’den sonra yüzyıllar boyu kutsallığını korumuştur. İslâm’ın gelmesiyle Allah Peygamberimize (asv) şöyle buyurmuştur: "İnsanları hacca çağır; yürüyerek veya binekler üstünde uzak yollardan sana gelsinler."(Hac, 22/27) İşte, Allah’ın bu emri gereğince Müslümanlar farz olan hac ibadetini yaparlar.

Okudunuz mu?  Huriler Kimle evlenir?Kocalarımız Hurileri Görünce Bizi Unutur mu?

Mescidi Haram: Kâbe’yi çevreleyen, namaz kılmak, tavaf ve dua etmek için kullanılan geniş bir alandan ibarettir. Buraya "Haremi Şerif" de denir. Zemini renkli mermerle kaplı olan bu alanın dört tarafı duvarlarla çevrilmiş olup, pek çok kapısı ve yedi tane minaresi vardır.

Okudunuz mu?  Amenerrasulü nüzul sebebi

Mekke: Hz. İbrahim (as)’den bu tarafa Kâbe kutsal bir yer olarak kabul edilmiştir. Zaman içinde oraya yerleşen insanlar, Mekke şehrini kurmuşlardır. Mekke Kur’an’da şehirlerin anası olarak anılmaktadır. Kur’an, Allah’a ibadet amacıyla yapılan ilk mescidin Mekke’de inşa edildiğini belirtmektedir. Bu konu ile ilgili ayet şöyledir: "İnsanlar için kurulan ilk ev (ibadet yeri) Mekke’de âlemlere hidayet kaynağı olan Kâbe’dir." (Ali İmran, 3/96)

Okudunuz mu?  Küçükken Hırsızlık yine kul hakkı mı?

Safa ve Merve: Kâbe’nin doğusunda yaklaşık 350 metre aralıklı iki tepedir. Güneydeki, Safa, kuzeydeki ise Merve’dir. Bu iki tepe arasında sa’y yapılır.

Arafat Dağı: Mekke’nin doğusunda, Mekke’ye yaklaşık 25 km. uzaklıkta bulunan, hacıların Kurban Bayramı’nın arife günü toplandıkları yerdir. Haccın farzlarından biri olan "Arafat Vakfesi" burada yapılır.(Bakara, 2/198) Peygamberimiz (asv) "Hac Arafat’tır" buyurarak, Arafat Vakfesi’nin önemini belirtmiştir.
Arafat, Sevgili Peygamberimiz (asv)’in, Yüce Allah’ın ümmetinin bağışlanmasını istediği ve onların bağışlanacağına dair ilâhi müjdeyi aldığı yerdir. Aynı zamanda Peygamber Efendimiz (asv) da 632 yılında arkadaşları (ashabı) ile birlikte yaptığı "Veda Haccı" nda yüzbini aşkın Müslüman’a yaptığı konuşmayı, yani "Veda Hutbesi"ni burada yapmıştır.

Okudunuz mu?  Sevgi Dostluk Ve Kardeşlik İle İlgili Şiirler

Müzdelife: Arafat dağı ile Mina arasında kalan bir bölgenin adıdır. Hac esnasında Arafat’tan dönüşte Müzdelife’de vakfe yapılır.

Mina: Mekke’nin doğusundaki dağların eteğinde Arafat’a giden yol üzerinde bulunan Müzdelife ile Mekke arasında kalan bir bölgenin adıdır. Hac ibadeti esnasında kurban kesmek ve şeytan taşlama (büyük, orta ve küçük cemreler) burada yapılır.

Okudunuz mu?  Peygamberimiz neden medineye defnedildi?

Cevap: Hac ile ilgili mekanlar

Kayıtsız Üye
çok teşekkürler çok yardımcı oldu ALLAH ne muradınz vcarsa versın dın odevımı yapcam


Cevap: Hac ile ilgili mekanlar

Hoca
Hac İle İlgili Mekânlar: Kâbe, SafaVe Merve
1.4. 1.Kâbe: Kabe; Mekke’de ”Mescid-i Haram” denilen caminin ortasında, yaklaşık 13 m. yüksekliğinde, 12 m eninde ve 11 m genişliğinde taştanyapılmış dört köşe bir binadır. Kabe, Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmailtarafından, Allah’a ibadet olunmak üzere yeryüzünde ilk yapılan binadır. Haccınsebebi ve namazlarda kıble olarak yöneldiğimiz bu binanın üzeri, her sene hacmevsiminde yenilenen siyah bir örtü ile örtülür. Kabe, İslam’ dünyasınınmerkezi ve tevhit inancının bir sembolüdür. Bu sembol, bütün Müslüman’ların birtek Allah’a ibadet ettiklerini ifade eder. Dünyanın her yerinde Müslümanlarınnamaz kılarken Kabe’ye dönmeleri, onların yön birliğini de sağlar. Yönbirliğine sahip olanlar, daha kolay anlaşır ve kaynaşırlar.

Okudunuz mu?  Yardımseverlik ile ilgili yazılar

1.4.2. Safave Merve: Mekke’de Mescid-i Haram Camisinin doğusunda yaklaşık 350 m aralıklı iki tepedir.Güneydeki Safa, kuzeydeki ise Merve’dir. Sa’y, bu iki tepe arasında yapılır.

1.4.3.Arafat Dağı: Mekke’nin yaklaşık 25 km güney doğusunda bir bölgenin adıdır. Haccınfarzlarından biri olan vakfe, burada yapılır.

1.4.4.Müzdelife ve Mina: Müzdelife, Mekke’de Arafat ile Mina arasında bir bölgeninadıdır. Müzdelife’de vakfe yapmak vaciptir. Mina, Müzdelife ile Mekke arasındabir bölgenin adıdır. Büyük, orta ve küçük cemreler

Okudunuz mu?  İslam'da evlilik içi tecavüzün hükmü nedir ?

BEYZA KKOÇ
Taşekkür ederim hoca yapanlararın ders içine 100 vercekti çok yardımcı oldu


Kayıtsız Üye
Gercekten çok güzel olmus kim yaptiysa ellrine saglikk


Kayıtsız Üye
Çok teşekürler sözlüm 100 olacak inşAllah😊


misafir
Gercekten konu anlatmak için çok yardımcı olacok ☺😊

Okudunuz mu?  Hz.Elyasanın kıssaları

Kayıtsız Üye
Sağolun Allah yadımcınız olsun ödevimi yaptım


Kayıtsız Üye
bilgilendirici ama çok uzun o yüzden pek uygun görmedim keşke daha kısa olsaydı o yüzden beğenmedim keşke kısaltarak yazsaydınız hem yazıcısı olmayan yazabilirdi ama Allahtan benim yazıcım vardı


Tenkyu
Teşekkür ederim senin sayende sözlüğe 100 aldım ve sınavdan hocam +10 puan verdi


haç ile ilgili mekanlar, haçla ilgili mekanlar, hac mekanları

Bu kategoride yer alan Peygamber efendimiz ile ilgili soru ve cevapları başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hac ile ilgili mekanlar Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.