Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:49
sizden07
Abone

Yalan yere yemin ettim ne yapmam gerekir

Yalan yere yemin ettim ne yapmam gerekir

yanlız
yalan yere yemin ettim ne yapmam gerekir


Yanıt: Yalan yere yemin ettim ne yapmam gerekir

Galus

Keffaret mal ile yapılabileceği gibi bedelini ödemeklede olur. Ayrıca vekil tayin ederek de ödenebilir.

Ettiği yemini yerine getirmeyip bozmaktan dolayı lâzım gelen keffârete yemin keffareti denir.
Yeminin keffâreti olarak 10 fakiri akşam ve sabah olarak günde iki öğün doyurmak veya giydirmek cihetine gidilir.

Keffaret yiyecek ve elbise olduğu gibi karşılığı başka bir şey de olabilir. Keffaret ister yiyecek veya bedeli olsun, ister elbise veya bedeli olsun, hepsini birden bir defada bir fakire vermek caiz değildir. Ancak başka fakir bulmakta zorluk çekiyorsa o takdirde aynı fakire her gün sabahlı akşamlı doyacak kadar yiyecek yada bedelini veya aynı fakire her gün bir elbiseyi vermek kafi gelir. Yani keffaret ödenmiş olur.

Okudunuz mu?  Teheccüd namazı

Buna güç yetirilmezse, 3 gün ardarda oruç tutulur. Bu oruçların arasına hiç bir mâni girmemelidir. Girerse keffâret bozulur, yeni baştan tutulması gerekir.

Birden fazla yeminini bozan kimse her bir yemin bozma için ayrı bir keffaret vermesi gerekir.

Şâfiîlere göre yemin keffâretini ardarda tutmak mecburiyeti yoktur.

Gerek yemin, gerekse oruç keffâretlerinde yapılacak ilk iş bir köle azâd edilmesidir. Ancak günümüzde kölelik kalktığı için bu maddenin tatbikına imkân kalmadığından zikretmeye lüzum hissetmedik.


Cevap: Yalan yere yemin ettim ne yapmam gerekir

Hoca
YALAN YEMIN

Yalan yere yemin eden kişi, Allah`ı yeminine şahid göstererek insanları kandırmak istediği için O`nun mukaddes adını istismar etmekte, O`na iftirada bulunmaktadır. Bu nedenle Hz. Peygamber, büyük günahların en büyüklerinden birinin de yalan yemin olduğunu söylemiştir. (Buharî, Edeb, 6). "Birbirinizi aldatmak için (yalan) yemin etmeyin, bu yüzden yere sağlam basan ayak sürçebilir ve Allah yolundan alıkoymanıza karşılık kötü bir azab tadarsınız. Bunun için size (ahirette de) büyük bir azab vardır" (Nahl,16/94) âyeti, yalan yeminin cezasının ilahî azab olduğunu belirtmektedir.

Okudunuz mu?  Teşrik tekbiri kazası

Bir kimse geleceğe yönelik yaptığı bir yemini bozduğunda, kefaretini ödemek suretiyle yeminin günahından kurtulur (bk. Yemin Keffareti); fakat yalan yemin öyle büyük bir günahtır ki, onun cezasını keffaret dahi düşüremeyeceği için, yalan yeminde keffaret olmaz. Böyle bir günah işleyen kişi, yalanına şahid gösterdiği Allah`a tevbe etmeli, af dilemeli ve bir daha bu günahı işlememelidir. Onun günahını ancak Allah affedebilir. Yalan yeminle başkalarının hakkı alınmışsa, velev ki bu kanun yoluyla olsun, ikinci bir günah daha işlenmiş olur. Haksız yere elde edilen bu hak, sahibine ödenmedikçe tevbe ile kurtuluş olmaz. Mesela bir kimse, ödemediği borcunu bile bile "ödedim" diye yemin etse, karşı taraf da alacağını isbat edemese ve hâkim, yalan yemin edenin borçsuz olduğuna hükmetse, bu kişi iki büyük günahı birden işlemiş olur. Bir de dikkatsizlik, kötü alışkanlık, hata… gibi sebeplerle yalan yere yemin etmek durumuna düşülür. Şüphesiz ki bunun günahı diğeri gibi değildir. Fakat gelişi güzel, lüzumsuz yere Allah`ın adını anmak da bir günahtır. Bu nedenle dile hakim olmalı, yemini alışkanlık haline getirmemeli, ancak çok önemli durumlarda yemin etmelidir. Yeminde niyet, yemin ettirenin maksadına göredir. bu nedenle, yemin eden kişi kalbinden başka şeyleri geçirerek yemin ederse yine yalan yemin etmiş olur. Mesela, Ahmed`e olan borcu için yemin ettirilen kişi, Mehmed`e ödemiş olduğu,borcu kasdederek, borcumu ödedim diye yemin ederse, yalan yemin etmiş olur (Ayrıca bk. Yemin md.).
Yazar: İslam Fıkhı Ansiklopedisi

Okudunuz mu?  Allah bir kul hakkında hayır murad ederse hadisini açıklarmısınız?

Cevap: Yalan yere yemin ettim ne yapmam gerekir

Hoca
YEMIN KEFFARETI

Mü`akide yemininin hangi türünden olursa olsun bozulması, keffareti gerektirir. Normalde keffaret yemin bozulduktan sonra ödenir. Yemin bozulduktan sonra ödenen kefaretin mûteber olduğu konusunda ulema arasında hiç bir ihtilaf yoktur. Ancak önce kefaretin ödenip sonra yeminin bozulması durumunda bu kefaretin yeterli olup olmayacağı tartışmalıdır. Hanefilere göre, keffaret ister malla, ister oruçla ödensin mutlaka yemin bozulduktan sonra ödenmelidir. Bozulmadan önce ödenmesi caiz değildir. Şafiilere göre keffaret malla ödenecekse yemin bozulmadan önce de ödenebilir. Hanbelî ve Mâlikîlere göre kefaretin ister malla ister oruçla, yemin bozulmadan önce de sonra da ödenmesi caizdir.

Okudunuz mu?  Nasuh tövbemi bozdum? Şimdi ne olacak?

Yemin edilmeden önce keffaret ödenip daha sonra yemin edilmesi ve bozulması durumunda bu keffaret mûteber değildir. Bu konuda hiçbir görüş ayrılığı yoktur (Kâsânî, a.g.e., III,18; Ibn Kudâme, a.g.e., XI, 223-226; Şevkânî, Neylü`l-Evtar VIII, 268, 269; Necati Yeniel-Hüseyin Kayapınar, a.g.e., XII, 237, 138).

Okudunuz mu?  Kızlar üniversite okumalı mı?

Yemin keffareti; gücü yeterse bir köle azad etmek veya on fakiri sabahlı akşamlı doyurmak ya da on fakiri alışılmış biçimde giydirmektir. Kişi bu üçü arasında muhayyerdir. Ama bunlara gücü yetmezse,peşi peşine üç gün oruç tutar. Orucun arası hayız dahil hiç bir özür sebebiyle kesilmez, kesilmesi halinde yeniden başlanmalıdır. Yemin kefaretinin gereği ve bu şekilde ödeneceği Kur`ân-ı Kerîm`le sabittir. Ve âyet gayet nettir. (Bkz. Maide, 5/89). Onun için konu ile ilgili görüş farklılığı yoktur.
Yazar: İslam Fıkhı Ansiklopedisi

Okudunuz mu?  Peygamber efendimiz ve vesvese hakkında(ayrı sorular)

Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm ben yemin ederim hem bu dünyada hem de ahirette afdedilmeyim diye yemin ettim bazı sayfalarda Allah’ın adı kullanılmadığı için yemin olmuyor diyorlar fakat ben yalan yere yemin ettiğimi düşünüyorum bu konu hakkında açıklama yapar mısınız lütfen bu olayı yaşadığım günden beri pişmanlık huzursuzluk icerisindeyim Tevbe ediyorum kabul olmaz diye çok korkuyorum sonuçta mübarek dinimizi bu yeminle zedeledim ne yapabilirim

Okudunuz mu?  İdrardan temizlik sorusu

arifselim
Aleykum selam. Yemin ederim demekle yemin geçerli olur. Çünkü yeminden maksat bellidir. Ama öyle bir yemin kesinlikle yanlış ve caiz değildir, kişinin kendisine beddua etmesidir. Bundan tövbe et ve birazda sadaka ver. Allah tövbe edenin tövbesini kabul eder.


Kayıtsız Üye
Selamünaleyküm hocam.. Ben yalan yere yemin ettim. Fakat ettiğim yemin kimsenin birşeyini etkilemiyor. Mesela o gün arkadaşım sordu ki "bunu hiç yapmış mıydın" diye, ben de yemin ederek hayır dedim. Bunun keffareti nasıl oluyor. Bunun gibi bir kaç tane daha ettiğim yemin var şu yaşıma kadar. Bunun keffareti olmaz mı?

Okudunuz mu?  Şirke girmek ne demektir?

Hoca
Yalan yere yemin etmek en büyük günahlardandır, Allahtan af dileyin ve yemin kefareti ödeyin. (2017 yılı itibarıyla 170 tl yibir fakire verin)


Kayıtsız Üye
Selamün aleykum hocam ben yalan yere hem yemin etiim hemde yalan yere kurana el bastim ve simdi çok buyuk azap cekiyorum son iki gundur acik bir araziye cikip tovbe namazı kiliyorum . Hocam namaz kilacagim zaman içinden bir ses bosu bosuna kilma artik sen dinden ciktin Allah sen den yuz cevirdi kildigin namazın yaptigin iyiligin bir faydasi olmqz artik cehennemliksin diyor . Hocam intiharin esigine geldim . Ne yapsam bilmiyorum.bu yemin etme durumu yaklasik 1 yil önce oldu.bu durumu affettirmem için ne yapmam gerekiyor yardımcı olursaniz çok sevinirim.

Okudunuz mu?  Signatür ayarı ne demek?

mum
< Ne yapsam bilmiyorum >
Yapacağınız şey yalan söylediğiniz kişiye hata ettiğinizi iletip helallik istemeniz ve tövbe etmenizdir.
Tövbeden sonra yemin kefareti vermeniz farzdır (fakirlere 180 tl)
< içinden bir ses bosu bosuna kilma artik sen dinden ciktin Allah sen den yuz cevirdi kildigin namazın yaptigin iyiligin bir faydasi olmqz artik cehennemliksin diyor >
Bu düşünceler şeytandandır.


Kayıtsız Üye
Merhaba ben tanıdığım bir adama yaptığı bir hareketten dolayı çok sinirlendim. Sonra vAllahi bu adam show yapıyor dedim. Aslında "kendini naza çekiyor. Kendini bir şey zannediyor." dedim. Oradaki yeminimin üstüne başa başa tekrarladım. Eğer bu yalan yere yemin ise ben bunun farkında olmadan yaptım. Bu soruma cevap verirseniz memnun olurum.

Okudunuz mu?  İstanbuldan geçen uygarlıklar

mum
Adam dediğiniz gibi değilse yemin kefareti gerekir.


yalan yere yemin ettim, yalan yere yemin etti, yalan yere yeminin günahı

Bu kategoride yer alan Eşim sürekli olarak istimna yapıyor. başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Yalan yere yemin ettim ne yapmam gerekir Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.