Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:26
sizden2
Abone

İçerisine az bir miktar faiz karışmış parayı bu faizden nasıl temizleyebiliriz ?

İçerisine az bir miktar faiz karışmış parayı bu faizden nasıl temizleyebiliriz ?

Hamza Yusuf
Eskiden faiz karismis bir miktar param var (cok degil). Bu haram parayi nasıl temizleyebilirim, bunun bir yolu var mi? Cunku haram paradan ne zekat verilir ne de Hac’a gidilir.


Yanıt: Faiz ve zekat

imamhatipli42
< Eskiden faiz karismis bir miktar param var (cok degil). Bu haram parayi nasıl temizleyebilirim, bunun bir yolu var mi? Cunku haram para ile ne zekat verilir ne de Hac’a gidilir. >
Allah (cc) ye tevbe edip faiz miktarı kadar muhtaç inanlara dağıt kardeş. Bir daha da faize bulaşmamaya gayret et.

Okudunuz mu?  Aileme söyleyemiyorum

Yanıt: İçerisine az bir miktar faiz karışmış parayı bu faizden nasıl temizleyebiliriz ?

Hamza Yusuf
Imamhatipli42 kardes,

Sagol cevabin için. Nedense alinti yapamiyorum.. elbette faize bulasmamak lazim ama diğer yandan enflasyon paranin degerini eritiyor uzun vadede; bu durumda ne yapmak lazim. Kuveyt Turk gibi sozde Islami bankalara nasıl guvenebiliriz?

Okudunuz mu?  Gusül sırasında yara kabuğunu koparttım.

10 yil önce Musluman ‘kardeslerime’ guvenerek parami Yimpas’a kaptirdim bundan dolayi artik kimseye guvenemiyorum. Ustelik bu para bana çok lazim; Turkiye’de parali askerlik yapmak için, eğer nasip olursa evlenmek ya da ayri eve cikmak için vs.. bu yuzden çok dikkatli olmam lazim. Oncelik parayi kaybetmemek..

Okudunuz mu?  Sabah namazını son dakika kılmak

Samimi Muslumanlar hangi bankalarla calisiyor birikimlerini nasıl degerlendiriyorlar merak ediyorum.


Yanıt: İçerisine az bir miktar faiz karışmış parayı bu faizden nasıl temizleyebiliriz ?

imamhatipli42
< Samimi Muslumanlar hangi bankalarla calisiyor birikimlerini nasıl degerlendiriyorlar merak ediyorum. >
Şahsi görüşümü sorarsanız ne güzel yatırım altındır. Altın almanız sizin paranızın da değerini düşürmez.


HAMMADUN
Faiz necisdir;

Bir kova suyun içerisine, bir damla necaset düşmüş olsa o suyla gusledilmez.

Okudunuz mu?  Kayıp olanı bulmak için bir dua

Ancak bir akarsu içerisine bir damla necaset düşmüş olsa o suyla gusledilir.

Yada bir ummana, bir damla necaset düşse o ummanda kaybolur ve temizlenir.

Eğer durağan bir paradan, yani bir kova sudan bahisle faizin hükmü nedir derseniz, o paranın tamamında neceset vardır ve o su ancak yeşermekte olan meyve verecek ağaçlarda kullanılabilir. Bir hayır müessesesine, o paranın bir bölümünün başkasına ait olduğu hakkında bilgi verilerek verilebilir.

Okudunuz mu?  Pazartesi ve Perşembe Orucu Niyeti Nasıl?

Bunun dışında, çalışan ve çalıştırılan bir müessede, bir paraya eğer faiz bulaşmışsa, çalışan paranıza faiz bulaştırmamaya gayret edersiniz, ancak şu yada bu şekilde bulaşacağından, (Yok vade farkıydı, yok şuydu, yok buydu gibi.) emek karşılığı çalışan paradan, zekatlarıda verirken bulaşması muhtemel faiz oranı karşılığı kadar da fazla olmak üzere, zekat verilmesinde fayda vardır. Zira paranızı ancak zekat temizler.

Umman seviyesinde bir paraya maliksiniz, bu durumda faiz alır değil, faiz verir durumda bir parayı mümkün olduğunca faizden uzak tutarak, hem ibadet etmiş olursunuz. Hemde faize bulaştırmadığınız, fakat bir şekilde faizin bulaşmış olabileceği zannı içerisinde bulunuyorsanız ki illaki köşesinden bucağından bulaşmış olabilir. Bunu da hayır müesseseleri yaptırarak ve dahi zekatla birlikte paranın temizliğini sağlamanız sizin için daha hayırlıdır. Allah cümlemizden razı olsun. Amin.

Okudunuz mu?  Sabah namazını İmsak ile Güneş vakti arasında güneş vaktini geçmediği sürece kılabilir miyiz?

Hamza Yusuf
Peki bu durumda;

1) Faizi kimlere verebilirim, sadece fakirlere mi? Babamin borcu var ama fakir sayilmaz cunku saglam bir isi ve geliri var; herhalde ona vermek caiz olmaz bu durumda?

2) Altina yatirim meselesine gelince; altini istedigimiz zaman paraya cevirebilirmiyiz yoksa bu zor mu? Birde altini nerede muhafaza edecegiz, bankada mi?

Okudunuz mu?  İmansız Ölmekten Korkulduğu İçin Ölmeyi İstemek??

Kusura bakmayin çok soru sordum, baska sorularim kalmadi bu konuda. InsAllah bu sorularin cevabini bilen kardeslerim vardir. Yoksa da Allah hepinizden razı olsun yardim etmeye calistiginiz için.


muhasebeci
daha öncede bu bankalar hakkında konuştuk .kar payı paranın hakkı gıbı yerlerden alınan mıktarda faizdir.ve işin kötüsü buna ınanmayan varsa dindende cıkar bence
dinin yasakladıgı faıze kulp takmak ıcın yırtınan adamdan musluman olmaz

Okudunuz mu?  Şeytana uyup yaptığım çirkin şey

Kayıtsız Üye
Esımın bu mıktar parası vardı parayı benım üsteme yatırdı vadelı bısekılde sonradan dedım faızı çukura gunah dıye oda faız ıstemıyor ama hala faızde günahı babamı yazılıyor olamaz edıyorum esımı ama aslında ıyı bı ınsan ama faıze bulaştık cvb luffen

Okudunuz mu?  Hocaya gitmek (muska yaptırmak için)

arifselim
İkiniz günaha ortak olursunuz. Hemen faizden çekin ve faiz olarak eklenen parayı kullanmayın bir ihtiyaç kimseye vererek elinizden çıkarın. Bu faizle hayırda işlenmez ve harcanamaz da.


faiz günahı nasıl temizlenir, faizli para nasıl temizlenir, haram para nasıl temizlenir

Bu kategoride yer alan Tövbe istifarda 8 şart adabı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İçerisine az bir miktar faiz karışmış parayı bu faizden nasıl temizleyebiliriz ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.