Anasayfa
11 Ağustos 2023, 15:47
missa4
Abone

Şefaat ya Rasulullah demek şirk mi?

Şefaat ya Rasulullah demek şirk mi?

Kayıtsız Üye
Bir cemaat,cahiliye döneminde putperest olarak bildiğimiz insanların aslında Allah’ a inandıklarını ve putlarında daha önceden o bölgede yaşamış olan kendilerince (evliya) büyük kabul edilen insanların heykelleri olduklarını iddia ediyor.İnançlarına göre putlara ibadet ederek Allah’a yaklaşıyorlarmış , putların şefaatçi olduğuna inanıyorlarmış.Kanıt olarak ta Onlara: gökleri ve yeri kim yarattı? diye soracak olursan onlar, herhalde, her şeye galip olan, her şeyi hakkıyla bilen Allah yarattı, derler" ayetini gösteriyorlar.
BURADAN YOLA ÇIKARAK BİRİLERİNİN HATRINA DUAMIZI KABUL ET DEMEYİ,HATTA ŞEFAAT YA RASULULLAH DEMEYİ ŞİRK GÖRÜYORLAR…
KONUYLA İLGİLİ İKNA EDİCİ KİTABİ BİLGİSİ OLAN VARSA VE BİZİ AYDINLATIRSA SEVİNİRİM.SAYGILAR

Okudunuz mu?  Açgözlülük ile ilgili hadisler

Cevap: Şefaat ya rasulullah demek şirk mi?

Desert Rose
ŞEFAAT YA RASULULLAH!…

Allah’ım bizleri Cümlemizi Efendimiz (s.a.v) in Şefaatine nail eyle!….

Aşağıdaki Ayet-i Kerime ve Hadisler mutelize fikirleri çürüten
son noktayı koymuştur….

_____________________________________

"Gecenin bir vaktinde sana mahsus bir nafile namaz kılmak üzere uyan, belki böylece Rabbîn seni övülmüş bir makama (makam-ı mahmûda) ulaştırır."(İsrâ, 17/79).

Okudunuz mu?  Temran sözcüğü ne anlama geliyor

Kim ezanı duyduğu zaman; "Bu eksiksiz çağrının, dosdoğru kılınan namazın Rabbi olan Allah’ım; Muhammed (s.a.s)e vesileyi ve fazileti ve onu vadettiğin makam-ı mahmuda gönder" diye dua ederse, ona şefaatim gerekir, gerekli olur." (Buhârî, Ezan, 152).

"Benim şefaatim ümmetimden büyük günah işleyen kimseler içindir.( Ebu Davud, sünnet,23; Tirmizî, Kıyamet, 11; İbn Mace,Zuhd, 27)


Cevap: Şefaat ya rasulullah demek şirk mi?

Fetva Meclisi
Hz. Peygamber’in (sav), Allah (cc) katında ümmeti için şefaatçi kılınacağı kesindir. Bunun anlamı, Müslümanların günahlarından bir kısmının da onun hatırına ve onun talebi üzerine Allah (cc) tarafından bağışlanacağıdır. Ama elbette Allah (cc) onun kime şefaat etmesine izin verirse o da ancak ona şefaat edebilecektir. Buna göre bir müminin bunu arzulaması ve bunun için "Ah! Keşke bana da şefaat etsen ya Rasulellah!” anlamında "şafaat ya Rasulellah!” diye seslenmesi ve bu temennisini sesli olarak dile getirmesi caizdir. Nitekim biz Tahiyyat okurken, "Selam sana ey Nebi!” diyoruz. Bununla onun bizi duyduğunu ve bize cevap verebileceğini kastetmiyoruz, sadece temennimizi, arzumuzu ve tahassürümüzü dile getiriyoruz. Bu anlamda "şefaat ya Rasulellah!” demekte de bir sakınca olmamalıdır. Ancak Allah’ın (cc) özel alanına dokunan hususlarda dikkatli ve ihtiyatlı olmak her zaman daha iyidir. Bazen sakıncalı durumlara düşme tehlikesi olduğu yerlerde, sakıncasız şeyleri de terketmek gerekir. Eğer böyle bir ifadeyi kullanan insan, Hz. Peygamber’in o anda kendisini duyabileceğini ve ona imdad edebileceğini sanıyorsa tehlikeli bir inanca sapmış demektir. Çünkü ibadet sadece Allah’a yapılır ve sadece Allah (cc)’tan yardım dilenir. İnsanların bu noktada çok hata etme istidadında olduklarını bildiği için Allah (cc) namazlarımazda bizden günde 17, ya da 40 kez şu sözü alır: "Allah’ım (cc), sadece sana ibadet eder ve sadece senden yardım dileriz”. Bu konuda Allah (cc) kimsenin kendine ortak kılınmasını istememekte ve böyle bir şey olursa bunun şirk olacağını, şirki ise asla affetmeyeceğini söylemektedir. Mülteka adlı fıkıh kitabımızın nikâh bölümünde şöyle bir fetva zikredilir: "Bir erkekle bir kadın tek başlarına kendi nikâhlarını kıysalar ve ‘Allah (cc) ve Rasulü şahit ki, ben seni eş olarak aldım, ben de kabul ettim’ deseler küfre girmiş olurlar. Çünkü bu sözleriyle Allah’la (cc) beraber Peygamber’in de kendilerini duyabileceğine ve şahit olabileceğine inandıklarını anlatmış olurlar ki, bu mümkün değildir. Meseleyi bununla beraber düşündüğümüz zaman "Şefaat ya Rasulellah!” sözünün bir temenni olmaktan başka bir mana ile söylenmesinin caiz olamayacağını anlamış oluruz. Allahü alem

Prof Dr Faruk Beşer


Cevap: Şefaat ya rasulullah demek şirk mi?

islamyolu
ben anlamıyorum. Diğer Tarafta Ölüden yardım isteme şirk tir deniliyor bilmem bidat tır deniliyor. Şefaat ya rasullullah dediginiz zaman caiz dir oluyor. 🙂 ne çok çelişki var böyle. Peki şefaat Lugatta Aracı demek. ya Rasullullah bize aracı ol. Cennete girmemize yardım et Anlamındada eeeeee Peygamberimiz (Salllahu Aleyhi ve sellem) efendimiz hayatta degil. ondanda yardım istiyorsunuz. Normalde Yardım istemeye şirk veya bidat diyorsanız buna neden bidat veya şirk demiyorsunuz. zaten diyenlerde çoğunlukta varda. diğer konuya verdiginiz cevapta ölüden Medet umulmaz diyorsunuz. Peki Hadisi şeriflerde Peygamberler , Alimler , Melekler , şehitler , çocuklarda şefaat etmeyecekmi. kısaca Açıklamak istedigim. Yetiş ya Muhammed (SAllahu Aleyhi ve sellem) dedigimiz zaman hemen şirk damgası vurulurken , Şefaat ya Rasullullah demek te neden vurmadınız. ikisindede Peygamberimiz (SAllahu Aleyhi ve sellem) efendimize sesleniyoruz. bir ikincisi bakıyorum Sorularla islamiye sitesinde hep örnekler getiriyorsunuz. Peki Ölüden Medet umma Bölümünü neden oradan getirmiyorsunuz. onuda oradan getirin o zaman. İşinize geleni Alıp işinize geleni atmayın.. hadisi şeriflerdede bu şekil yapılıyor.

Okudunuz mu?  Mezara yeşillik dikmek günahları hafifletir mi

_müberra_
bakınız bu yazı iyi okunduğu takdirde , şefaat konusunda farklı tüm görüşler arasına noktayı koyacak nitelikde ,çok güzel tasvir edilip,özetlenip anlatılmış
paylaşım için sağolun


Fetva Meclisi
onuda oradan sen getir:) Sana tek bir soru soracam acaba hadis-i şerifler hakkında ne kadar bilgin var

Okudunuz mu?  İmam nikahını bozan iptal eden şeyler

Kayıtsız Üye
Selamun aleykum

Hadisi serif ile desteklenen " diğer Nebiler sefaat hakkini dunyada kullanmistir Peygamber asv ise bunu ahirete saklamistir" hukmunu Maide 118 bozmaktadir, bu yuzden bu hadisin iftira oldugunu dusunenlerdenim. En iyisini sani çok Yuce olan Allah bilir.

Okudunuz mu?  Faiz ödemek haram mı

Kayıtsız Üye
maide suresi 116,117,118 ayetlerini sırasıyla oku 🙂


şefaat ya resulAllah demek şirk midir, şefaat ne demek, şefaat ne demektir

Bu kategoride yer alan Allahümme Rabbena Ezhibil-bese işfi ente'ş-şafi La şifaen illa şifaüke şifaen la yuğadiru sekamen başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Şefaat ya Rasulullah demek şirk mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.