Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:15
missa03
Abone

Faiz ödemek haram mı

Faiz ödemek haram mı

Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm, hayırlı ramazanlar.Değerli hocam.

Ben; elektrik,su, doğalgaz, internet,telefon vb… Aylık faturaları,kredi kartı kullanarak Ödemekteyim. İster istemez kredi kartına aylık olarak cüzi miktarda’da olsa faiz işlemekte,faizli olarak ödemekteyim. Çünkü kredi kartının enaz limitini Ödesende faiz işliyor. Bu durum dolayısıyla,iki sorum olacak. NOT : hocam,(faiz almakta vermekte haramdır)şofbenin elektriği,musluğun suyu,sobanın doğal gazı,fırının elektiriği,ocağın doğal gazı, telefonun ses ve interneti vs…

Okudunuz mu?  Sabah Namazına Kalkamıyorum!

A-(yani gusül abdestinde ve namaz abdestinde ; bu faiz işlemiş suyu ve elektriği kullanmam,temizlik ve yeme -içmede ; faiz işlemiş su, elektrik,doğal gazı kullanmış olmam ayrıca size soruyu sorarken kullandığım internet )

B-(ben bu hizmetleri kaçak kullanmıyorum.faturalarını ödüyorum. ama kredi kartı ile ödediğimden ve kredi kartının; maalesef alt limitini ödeyebildiğim için faiz işlemiş oluyor.Ayrıca bir süre daha ekonomik sebeplerden dolayı bu şekilde ödeyeceğim.) inşaAllah bir an önce kurtulurum bu musibet’ten.

Okudunuz mu?  Kardeşe Beddua Etmek

Sorularım: 1# Almış olduğum namaz abdesti ve gusül abdesti ayrıca kılınan namaz ; geçerli,sahih ve caiz Olurmu?Hanefî mezhebine ve erkek kişiye göre fetvanız nedir?

2# İçtiğim su,yediğim yemek ve yaptığım rutin temizlikler ve ayrıca tutulan oruç; helal,geçerli,sahih ve caiz Olurmu? Hanefî mezhebine ve erkek kişiye göre fetvanız nedir? Saygılarımla. Selam ve dua ile kalınız. Allah’a emanet olunuz.

Okudunuz mu?  Kuran-ı kerimi niçin sevmeliyiz

Yorum: Faiz ödemek haram mı

gimsangoksel
Faiz, ciddi bir konu sizin bahsettiğiniz biraz daha farklı. Faiz, kısaca sonradan alacağınız para bugünden belliyse, yani 1 lira versem şu kadar gün sonra 1,2 alacağınızı bilseniz ve ona göre karar verip tamam deseniz bu faizdir. Anlaması gayet kolay ve basit. Birde vade vardır malın fiyatı şu kadardır ama hemen ödeyecekseniz, yok bir süre sonra ödeyecekseniz de şu kadardır diye önceden ticari şartlara göre satıcının oluşturduğu fiyattır bunda bir beis olamaz. Ama siz bizzat bazı kurumların tüketiminiz için elektrik su gaz vs adına sizden zamanında ödemediğiniz borcunuz için uyguladıkları sistemden sıkıntılısınız. Ama bu da vade değil mi sizce ? Neden dersek kullandığınız su parasını zamanında ödemeniz gerekli pahalı ucuz vs bunlar başka mevzudur, ama siz ödemezseniz bunun bir üst cezası olmak zorunda değil mi? Elbette öyle, bunu faiz olarak bizzat para alımı satımı olarak değerlendirmek doğru olmaz. Bu ticari bir vadeli sistemin uygulanan şeklidir. Tıpkı KDV gibi KDV müşteriden alınır vergi dairesine yatırılır, siz almış ama zamanında yatırmamışsınız ve bunun bir bedeli olmalı olmazsa zamanında yatıranlara hak geçmiş olmaz mı? Kredi kartı ödemesi için bunu söylemek aynı olmaz. Kredi kartı da bankaların mudiler için oluşturduğu ve bir anlamda bizim adımıza aldığımız ürünler için ödediği paradır, zamanında ödenmezse elbette vade yada faiz adı altında uygulamaya tabi olunur. Para çekmek ayrı bir eylem alış veriş ayrı bir şey birisi ticari bir mevzu diğeri dinen alınmaması yapılmaması gereken bir durum. Zaruriyetlik meselesi kişisel bir durum olup değişiklik gösterse de faiz adı altında olan hiç bir şeye cevaz verilmesi doğru olamaz. Yine de konuyu fıkhı olarak uzmanlarının yanıtlaması daha efdaldir.

Okudunuz mu?  İlahi dinlemek günah mı?

Yorum: Faiz ödemek haram mı

gimsangoksel
özür dilerim, namaz oruç konusu kabul olur mu demenize binaen elbette Allah her şeyi en doğru bilendir ama o yaptığınız amellerin yeri başka diğer sakıncalı olduğunu düşündükleriniz başkadır. Tavsiyem mutlaka vasati bir metot bulup zamanında yatırmaya gayretli olmak kredi kartını da eğer yapmada zorlanıyorsanız harcama kalemlerinizi tekrar gözden geçirip en kısa zamanda tamamını bitirip bu işten kurtulmanızdır. İnşAllah olur.

Okudunuz mu?  Şeriata göre (İslam hukuku) bekar iken zina edenin cezası nedir ?

faiz ödemek haram mı

Bu kategoride yer alan Cinler en çok neyden korkar? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Faiz ödemek haram mı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.