Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:40
missa
Abone

İslamda kader nedir?

İslamda kader nedir?

Kayıtsız Üye
İslamda kader nedir kısaca bu konu hakkında bilgi verir misiniz.


Cevap: İslamda kader nedir?

Darusselam
İslam dininde, Kader, ezelden ebede kadar hayır ve şer (iyi ve kötü) meydana gelecek bütün hadiselerin (olaylar)Allah katında malum olmasıdır.
İslam dininde kadere inanmak imanın şartlarındandır, amentünün bir parçasıdır. Buna göre İslam anlayışındaki kadere inanmayan kişi İslam’dan çıkmış olur.

Okudunuz mu?  Top Sakal Dinen Uygun Mu?

Lügat anlamı açısından : Ölçü, miktar, plân, program, takdir, biçim ve şekil verme demektir.
Dini açıdan : Cenâb-ı Hakkın, kâinatı ve içindekileri, zamanı, kıyameti, âhiret âlemlerini, yâni bütün mükevvenatı yaratmadan önce bir ölçü ve programa göre takdir etmesidir ve ‘levh-i mahfûz’ denen İlâhî deftere, bilgisayara kaydetmesidir diyebiliriz özet olarak.

Okudunuz mu?  Mehmet Emin Akın Kimdir? Kısaca hayatı

Kader konusunda 3 tane alim ehl-i sünnet hocalarımızın

mertjundullah
yaklaşık her hocanın 2 saatten toplam 6 saatlik derslerini dinledim ve genel olarak size bunu yazmam dahi Allah’ın emriyle ve isteğiyle oluyor, kişinin kafir olması da Allah’ın emriyledir, onu kafir yapan da Allah ama O’nun şüphesiz ki öyle bir hikmeti var ki biz anlayamayız. Mesela her yerde Müslümanlar ölüyor, sen burada Allah şer yarattı diye aklına gelebilir ama sen hiçbir şerri ‘direkmen’ Allah’a isyan olarak kullanamazsın. Çünkü orada Müslümanların ölmesi düşmanlara karşı ayaklarını sabit tutan mücahitlerin ortaya çıkmasını sağlıyor ki sen Allah’ın bu şerden bir hayır çıkardığını bilmelisin. Dünyadaki nice kötü olaylar var ki Allah katında hepsinin bir hikmeti vardir, Çünkü o Adl’dır Adalaetlidir ve hiçbir varlığa zulmetmez. Bu itikad içinde Şeytan aklıma vesvese veriyor sürekli yaptığım ibadetleri yapmamam konusunda beni yanıltmaya çalışıyor. Bu kader derslerini dinledikten sonra aklıma bunları daha çok sokmaya başladı. Ben ise artık her hamd ettiğimde bunun Allah’ın istemesi ve dilemesiyle olduğunu bilip, Allah’ daha çok minnettar olmaya çalışıyorum ama yine de vesveseler beni bu konuda şüpheye ve tembelliğe itmeye çalışıyor neler önerirsiniz kardeşlerim? Saygılarımla..

Okudunuz mu?  İslam dininde haram olan deniz ürünleri

Yorum: İslamda kader nedir?

vel Fecr
insanda iki şube vardır hayır ve şer
insan şunu bilmeli ki, kişiye gideceği yol kolaylaştırılır.

sen iradeni hayır ve şer yönde güdebilirsin.
iki türlü irade vardır.

1- Kulli irade ; yani Allah tealanın senin karşına çıkaracağı kaderdir, Allah tealanın senin üzerindeki iradesidir.
2- cuzi irade ; bu da kulun kendi seçtiği iradeler ile alakalıdır, ama unutulmaması gereken bu cuzi iradelerde Allah tealanın senin kullanımına verdiği iradelerdir. yani Allah teala yazmadan sen o iradeni gene kullanamazsın.

Okudunuz mu?  Seferilik kaç gün sürer?

o yüzden bu benim kaderimde varmış diyip küfre devam etmek küfürdür. önce niyetimizi hayır olarak koymalı ve o istikamette Allah tealanın nusretini istemeli, bu yolda başımıza gelecek musibet ve imtihanlarıda bilerek amel etmeliyiz.


mertjundullah
Bu durumda bize düşen Cüz’i iradenin de Allah istemeden olmayacağını ve o ne yazdıysa cüz’i irademizin de buna göre şekillendiğini bilip, elimizden geldiğince Allah’ın emir ve yasaklarına uymaya çalışıp, tevekkül etmek. Sonrası bizim aciz beynimizi biraz aşar gibi geliyor. Ama her şeyin bir kaderle olduğunu bileceğiz.. Bu konular çok derin bunları düşünmeye kalkarsak düşünmeden kalkıp amel dahi edemeyiz. Ve peygamber efendimiz (sav.)’de "Kader hakkında konuşmayın, zira kader Allah`ın sırrıdır. Allah’ın sırrını açıklamaya kalkmayın." buyurmuştur. Bu bizi aşar çünkü Allah’ın hikmeti bizim beynimizin kavrayacağı düzeyde değildir. O herşeyi, her olayı bir düzene göre yaratmıştır. Anlamamız mümkün değil.

Okudunuz mu?  Şükür hakkında hadisler

vel Fecr
evet aynen öyle,

Allah teala el evvelin el ahiridir. ezel ve ebeddir. bütün yapılanlar ve yapılacak olanlar lefhi mahfuzda yazılıdır kalem kurumuştur.


armagann
Yukarıda vermiş olduğunuz bilgiler çok işime yaradı sağ olun.


kader

Bu kategoride yer alan Şeytandan korunmak için neler yapmalıyız başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İslamda kader nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.