Anasayfa
24 Ocak 2024, 8:50
missa0
Abone

Yalan ve riya (gizli şirk) aynı şeyler midir? Gizli riyakarlık ne demektir? Riyakarlık zaten gizli şirk değil midir?

Yalan ve riya (gizli şirk) aynı şeyler midir? Gizli riyakarlık ne demektir? Riyakarlık zaten gizli şirk değil midir?

Kayıtsız Üye
Yalan ve riya (gizli şirk) aynı şeyler midir? Gizli riyakarlık ne demektir? Riyakarlık zaten gizli şirk değil midir?


Cevap: Yalan ve riya (gizli şirk) aynı şeyler midir? Gizli riyakarlık ne demektir? Riyakarlık zaten

Muhasibi
Yalan ile riya aynı şeyler değildir. Bazen kişi kendisinde var olan bir meziyetini ortaya koyarak onunla riyakarlık yapabilir. Bu tavır bir riyakarlık olmakla beraber yalan değildir. Fakat bunun yanında, bazen kişi kendisinde bulunmayan bir meziyeti sahiplenerek de gösteriş yapabilir. Böyle bir tutum hem yalan hem de riyakârlıktır

Okudunuz mu?  Peygamber efendimize hangi mağarada vahiy gelmiştir?

Yorum: Yalan ve riya (gizli şirk) aynı şeyler midir? Gizli riyakarlık ne demektir? Riyakarlık zaten gizli şirk değil midir?

Kayıtsız Üye
Nefis le ilgili şirk konusu var onu bana tam anlatirmisiniz şimdi ben gidip bir erkeğe sarılsam yada öpsem şirk mi koşmuş olu cam çok korkuyorum dün gecede beri aklımda hani nolur detalica anlatn

Okudunuz mu?  Müceddid ve vazifeleri nedir bu asrın müceddidi kimdir?

Yorum: Yalan ve riya (gizli şirk) aynı şeyler midir? Gizli riyakarlık ne demektir? Riyakarlık zaten gizli şirk değil midir?

mum
< erkeğe sarılsam yada öpsem şirk mi koşmuş olu cam >
Bu yapacağınız günahtır hemde büyük günahlardan ama şirk denmez


Kayıtsız Üye
Gizli şirk 2 çeşitmiş diye okudum.
< Biri : Birisi, Allah’ın rızasını unutup insanlara riya ve gösterişte bulunmak, yahut nefsin arzularını tatmine özen göstermek.

Okudunuz mu?  Peygamber efendimiz'in tam olarak evlilik sayısını rica ediyorum

Diğeriyse: eşyanın yaratılmasında birer sebep olarak vazife gören mahlukata olduğundan fazla önem vermek; onları tesir gücüne sahip zannetmek. >
Şimdi ikincisini tam anlamadım onu açıklayabilir misiniz? Birde ikisi de insanı dinden çıkarır mı? Mesela bazı insanlar gösteriş için namaz kılıyorlar veya sadaka verirken insanların bunu duyması için kendisini övmesi için yapıyorlar. Bu gizli şirktir, dinden çıkarır mı insanı? Birde ikincisinin hükmü ne ve tam ne demek ki?


seyit gazi
bir insanın namazında riya olup olmadığını nasıl anlarsın biliyor musun, bazen namazını hızlı kılar. bazen bir insanın aklında bir şeyler olabilir ve namazını hızlı kılabilir ve bunu insanlardan sakınmaz ancak namazında riya olan birisinin hızlı kıldığı bir namazı insanlar göremezler.

Okudunuz mu?  Seferilik İle İlgili Sorular

gizli şirk olsun riya olsun nifak olsun, bunlar karıncanın geceleyin kara bir taş üzerinde yürüdüğü gibi farkettirmeden insanda yürüyebilirler. bizim yapmamız gereken kendimizi gözden geçirmek ve hallerimizi düzeltmeye çalışmak, hata yapdıkca da Rabbimize dönmektir. yoksa bu iki sözle de çok kolaylıkla hemen her günahı işleyen için böyle yaftalamalar yapmak mümkün olabilecektir. hele geniş bir yorumlama gücünün neticesinde suçlamalara yönelerek işin içinden çıkılmayacak bir duruma gelinebilir.

Okudunuz mu?  Hz. Musa (a.s) annesinin ve kız kardeşinin isimleri nedir?

ikinci yazdığınız hususla ilgili olarak mesela insana bir rızık kapısı açıldığı zaman, o kapıyı açan Allah ı takdir eder gibi vesile olan kimseyi takdir etmek örnek verilebilir veya bir hastalıkdan dolayı bir doktora gidildiği zaman, insanın kendisini doktorun iyi yaptığını söyleyip yaradanını unutmasıdır. bunlar, bu vesilelere minnetsizlik veya vefasızlık yapılacağı anlamına da gelmez. bu ve bir çok hususda böyle vesileleri yaradıcıya ortak koşmak anlamında söylenmiştir.

Okudunuz mu?  Küçükken Hırsızlık yine kul hakkı mı?

her şirk, her nifak, her bizden değildir sözü, her nasibi yoktur sözü de küfür anlamına gelmez. bu külliyatı bir bütün olarak anlamak ve içinden örneklik yapacak uygulamayı seçip almak, derin bir ilim ve güçlü bir usüle sahib olmayı gerektirir.

şirk ve nifak masum şeyler de değiller pis şeyler, sirayet etmedikleri yer de olmaz ama yapılması gereken; insanları veya kendini suçlamak değil, insanın kendisinin muhasebesini edip tesbitler yapıp, niyetlerini ve kendini düzeltmesi, kendini güzelleştirmesidir.

Okudunuz mu?  Abbasiler döneminde yaşayan islam alimlerinin isimleri

seyit gazi
gizli şirkin veya riyanın masum şeyler olduklarını söylediğimi de sanmayın. bunları küfürle bağdaştırıp hüküm vermek yerine, bunlara karşı tedbirli olup bunlardan kurtulmak gerekmektedir.

mesela karuna, Allah avc nin üzerindeki nimetleri hatırlatıldığı zaman bunu inkar etmiş ve onları kendisinin elde ettiğini söylemiştir. bu söz ve davranışları onun toprağa batırılmasına neden olmuştur ancak açıkcası ben bugün hali vakti biraz yerinde olan birisine böyle bir hatırlatma yapıldığı zaman, – sen oyunda oynaştayken ben okuyordum, sen gezip dolaşırken ben çalışıyor çabalıyordum, bunları ben kazandım demeyecek fazla kimse olduğunu da sanmıyorum. yani bunlar insanın tedbirli davranıp bunlardan kurtulması ve kendini düzeltmesi gereken şeylerdir. zaten insan bunların çoğunun farkında bile olmayabilir.

Okudunuz mu?  Birini Sevdim Ama Olmadı

mesela alıntı yaptığınız ikinci maddeye verdiğim örnekler, biraz konuyu daraltıcı veya kısıtlayıcı örnekler olmuş olabilir. hayatta hiçbir şey gökten kafamıza düşmez. herşey bir vesile ile gelir. bahsettiğiniz bu madde nimeti nimet yerine koymayı, vesileyi vesile yerine koymayı, Rabbi Rab yerine koymayı gerektirir.

Okudunuz mu?  Kumru kuşu yumurtası

mesela bir hanım bir çok zahmete girerek hevesle akşama kadar uğraşsa bir yemek yapsa, bu yemeği akşam yerlerken kocası da, – hatun, bu yemek ne güzel olmuş, bizim tavanın da maşaAllahı var, eşşek olsa ne yapsa güzel oluyor dese; kafasına tavayı yer. kuzu kuzudur, kasab kasabdır, tava tavadır, o rızka vesile olan vesiledir, karı karıdır, koca kocadır, anne baba anne babadır, hepsinin Rabbi de Allah avc dir.

Bu kategoride yer alan Dini obsesyon ve vesveseden kurtulma yolları başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Yalan ve riya (gizli şirk) aynı şeyler midir? Gizli riyakarlık ne demektir? Riyakarlık zaten gizli şirk değil midir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.