Anasayfa
7 Mayıs 2021, 5:44
Siyer
Yönetici

Men teşebbehe bi kavmin fe hüve minhüm hadis-i şerifi ile İnnellahe lâ yenzuru ilâ suveriküm ilh hadis-i şerifi ara

Men teşebbehe bir kavmin fe hüve minhüm hadis-i şerifi ile İnnellahe lâ yenzuru ilâ suveriküm ilh hadis-i şerifi ara

Hoca
"Men teşebbehe bir kavmin fe hüve minhüm" hadis-i şerifi ile "İnnellahe lâ yenzuru ilâ suveriküm ilh" hadis-i şerifi arasında tenakuz olduğunu iddia edip, birini kabul edince diğerini inkâr eden bir şahıs hakkında hüküm nedir?
Cevap: Bunların her ikisi de hadis-i şeriftir ve aralarında kat’iyyen tenakuz yoktur. İki kelâm arasında tenakuz olabilmesi için mantık ilmine dikkat etmek gerekir. Şöyle ki: Zaman, mekân, fiil kuvve ve şartlarda birbirinin zıddı ifadeler bulunduğu zaman tenakut olur. Meselâ, "Babam bugün eve geldi" ifadesi ile "Babam bugün eve gelmedi" sözlerinin arasında tenakuz bulunmaktadır. Her iki Hadis-i Şerif bu açıdan ele alınıp tetkik edildiği zaman aralarında asla tenakuz mevcut değildir. Birinci Hadis-i Şerifi ele alalım: "Kim (gayrimüslim) bir kavme benzemeye özenir ise o onlardandır" mealine göre, başka bir hadis-i şerif bulunsa ve muhal farz onun mânâsı da "Kim gayrimüslim bir kavme benzemeye özenirse o onlardan (sayılmış) değildir" şeklinde olsa o zaman aralarında tenakuz olur.
İkinci Hadis-i Şerife göre, "Allah (cc), sizin dış görünüşlerinize bakmaz" mânâsının tam aksi bir hadis bulunsa, o zaman aralarında tenakuz olur. Bu şartlar bulunmadığı halde iki hadis arasında tenakuz arayan, cahilin da kendisidir. Hadis-i Şerifin birini kabul edip diğerini inkâr ise kişinin cehenneme postu sermesidir.

Okudunuz mu?  Ülül-azm Peygamberler kimlerdir?

Cevap: Men teşebbehe bir kavmin fe hüve minhüm hadis-i şerifi ile İnnellahe lâ yenzuru ilâ suveriküm ilh hadis-i şerifi ara

ZİREGÜL
bu iki hadisi şerifte aynı anlamlara gelmektedir birini diğerinden ayırmak ve birine inanıp diğerini yalanlamak olmaz bu inanç değerlerine aykırı olur

Okudunuz mu?  Hz. Peygamberin katıldığı ilk gazvenin adı nedir?

men teşebbehe bir kavmin, men tesebbehe, men teşebbehe

Bu kategoride yer alan Peygamber efendimizin ismini kim koydu başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Men teşebbehe bi kavmin fe hüve minhüm hadis-i şerifi ile İnnellahe lâ yenzuru ilâ suveriküm ilh hadis-i şerifi ara Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.