Muhasibi
BOŞAMA HAKKI YALNIZ ERKEKTE Mİ, KADIN DA BOŞAYABİLİR Mİ?
Deniyor ki: ? Neden İslamda boşama hakkı yalnızca erkeğe verilmiş de kadına bu hak tanınmamış, kadın mağdur edilmiştir? Boşama hakkı ya ikisine de verilmeli, yahut ta ikisinden de alınıp sadece mahkemeye verilmeliydi ki kadının hakkı korunmuş olsun.
Efendim, bu soruda yanlışlar vardır. Önce yanlışlara bir işarette bulunayım. Sonra konuyu inceleyebiliriz. Şöyle ki:
? İslamda boşama hakkı yalnızca erkeğe tanınmış da kadın bu haktan tamamen mahrum edilmiş değildir. Kadın da evlenirken boşama hakkını üzerine almışsa erkek gibi o da boşayabilir. Ayrıca kadın meşru mazeretleri varsa, mahkemeye de başvurup kendisini ayırmasını hakimden isteyebilir de. İslamda bu yol da kapalı tutulmamıştır. Şartları oluşunca bunların hepsini de hanımın uygulamaya koyması mümkündür. Yani kadına bu hakları İslam getirmiştir.
Prof. Dr. Hayreddin Karaman Hocaefendi (İslamda Kadın ve Aile) kitabında bu konulara birer ipi ucu mahiyetinde çok veciz işaretlerde bulunmuştur. Sözü uzatmadan birlikte bir göz atalım isterseniz. Önce boşamaya bir bakalım ?İslam, boşamaya niçin izin verdi?? sorusunun cevabını bir düşünelim.
? ?İslam boşamaya niçin izin vermiş, yuvanın dağılmasına çıkan yolu niçin kapatmamıştır?
Bu sorunun cevabı, İslamda yer verilen boşama uygulamasının hikmetini, felsefesini ifade edecektir. Şüphesiz İslam evlenmenin ömür boyu bir beraberlik ve bağlılık olmasını istemiş ve bunun içinde, süreli ve geçici evlilik akitlerini batıl (hükümsüz) saymıştır. Ancak, ideal ile gerçek, istenen ile gerçekleşen arasında çoğu defa farklılıklar vardır. Bazı durum ve şartlarda evlilik çekilmez bir yük, katlanılmaz bir beraberlik halini alabilir. Buna rağmen evlilik devam etsin ?Allahın birleştirdiklerini hiçbir kimse ayıramaz? demek, insanın yapısı, maddi manevi ihtiyaçları ile bağdaşmayan bir temenni olmaktadır. İslam bunun yerine, evliliğin devamı için tarafları azami gayret göstermeye teşvik etmiş; boşamayı ?Allahın sevmediğini? ifade ederek sevimsizleştirmiş, fakat gerektiğinde, zaruret haline geldiğinde de bu yolu açık tutmuştur. Çünkü zorla güzellik olmaz; zorlama ile sevgi ve bağlılık doğmaz.
Kağıt üzerinde evli kalıp, gönül ve beden olarak ayrı yaşamayı ise -ahlaki, sosyal ve ailevi mahzurlarından dolayı- İslam tasvip etmemiştir. (Bunu böylece tespit ettikten sonra geçelim boşama selahiyetinin neden öncelikle erkeğe verildiğine.) ? Boşama yoluyla evliliği sona erdirme selahiyeti, prensip olarak önce kocaya aittir. Kadının bu selahiyeti alması ise, evlenmek akdi yapılırken, yahut daha sonra kocasının boşama selahiyetini kendisine vermesine bağlıdır. Kadın isterse evlenme şartı olarak bunu ileri sürer ve elde eder. (Boşamada erkekten farkı olmayabilir. Kadının isteğine bağlıdır.)
Kocanın, boşama selahiyetini ulu orta kullanmasını önleyen mehir, nafaka gibi mali müeyyideler yanında, başka sosyal, dini ve ahlakî müeyyideler de vardır. Toplum, makul ve meşru bir sebebe dayanmayan boşamalara karşıdır. Vicdanları tatmin eden bir gerekçe bulunmadan kadın boşayan erkekler, itibarlarından çok şeyler kaybederler.
Bu gibi uygulamaların isabetinden dolayıdır ki İslam toplumlarında ailenin istikrar ve güveni, diğer toplumlarla kıyas edilemeyecek seviyede sağlam olmuştur..
Bugün bu gerçek batılılar tarafından da ifade edilmektedir. Kaldı ki kadın -haklı bir gerekçesi varsa- hem hakeme, hem de hakime müracaat ederek kendisini ayırmalarını isteme hakkına da sahiptir. Hakim nikahı feshedip kadını ayırabilir de.. Demek ki boşama imkanı, hem erkeğe, hem kadına, hem de mahkemeye tanınmıştır. Bununla beraber kadının boşama hakkını beyinden alması hiçbir zaman tavsiye edilmemiştir. Aile içi olaylardan sık etkilenen hanımın bu hakkını hemen kullanarak yuvanın yıkımında acele edeceğinden endişe edilmiştir. Nitekim hanımların çoğunluğu da bu haklarını tarih boyunca almamayı tercih etmiş, uygulamaya koymamışlardır. Bundan dolayı da bu hak pek bilinmemekte; İslam kadına boşama hakkı vermemiştir zannedilmektedir.. ….
DELFİN
İslam dininde boşanma hakkı yalnızca erkeklere verilmiştir.Fakat nikah kıyılırken böyle bir madde konması halinde kadınların da boşanma hakları olmaktadır.Kadınlar erkeklere göre daha zayıftır.Bu nedenle kadınların bir çırpıda boşamaları daha kolay olurdu.
Kayıtsız Üye
18 yillik evliliğim var ve dayanilmaz bir hal oldu ve telefonda kocamla tartışıp seni boşuyorum dedim 3 defa su an kaynanamda kalıyom birlesmekde istemiyorum nikahim gitmismidir
Şema
< nikahim gitmismidir >
Nikah kıyılırken mehir yerine ben talak hakkı istiyorum demeyen kadın, kocasını boşayamaz.
Kayıtsız Üye
Ben nıkahım kıyılırken ne meyır nede talak hakkı ısteöedım kocamı dını olarak bışamak istyrum buna hakkım var mı?
arifselim
Kadın talak hakkı almamışsa kocasını bu şekilde boşayamaz. Ancak mahkeme yolu ile hakim sizi boşayabilir ve dini nikahta bu şekilde biter.
Kayıtsız Üye
Benim durumum biraz farklı.dini kuralları pek bilmediğimden eşim nedense onu yaptım.ilk dini nikah sonra resmi kıyıldı.bazi sebeplerden resmi olarak ayrıldık.ama hala nikahimizin oldu gunu iddia ediyor.ben bu durumdan çok rahatsızım.bosamak hakkım var mı.aydinlatirmisiniz
Hoca
< aydinlatirmisiniz >
Sizi ve kocanızı dinlemeden fetva vermemiz doğru olmaz. Siz en iyisi beraber bir müftünün yanına gidin durumu anlatın
Kayıtsız Üye
Hocam eşime doktora gitmesini söylediğim halde gitmedi 7 yıl mücadele ettim 2yıl önce ayrılmak istediğimi söyledim ve 3 kere boş ol deyip 1 yıl aynı evde ayrı yataklarda yattık.boşanmış oluyormuyuz
mum
3 kere boş ol demişse artık geri dönüşü olmayan bir yola gitmiştir, resmi boşama da gerçekleştikten sonra artık yollarınız ayrılır.
Kayıtsız Üye
Eşim sizofreni hastası bana ve cocuklarına bakamıyo yani calısamıyor 13 yıllık evliyim çok sorunlu bir adam bosaya bilirmiyim resmi nikahımız yok
mum
Aile büyüklerinizi toplayın ve onun sizi boşamasını sağlayın şayet gerçekten deli ise babası boşasın onun adına.
kadın erkeği boşayabilir mi, dinen kadin erkegi boşayabilir mi, dinen kadın kocasını boşayabilir mi