Anasayfa
19 Kasım 2023, 23:57
sizden91
Abone

Kadın erkeği boşayabilir mi?

Kadın erkeği boşayabilir mi?

hasene
arkadaşimin bir sorusu yanitlarsaniz sevnniirm .kadina bosanma hakki verilmismiidr esinden ayrilmak istiyor ve ayrilmasi için gecerli sebebeler varsa dinen ama esi bosamiyosa nasıl bosanabilir . dinen bosayabilirmi ? bu konuda bilgi verebilirmisiniz


Cevap: kadin erkegi bosayabilir mi?

ßaran
Boşanmayı gerektiren aşırı geçimsizlik gibi bir durum bulunmadığı halde bir kadının, kocasından kendisini boşama teklifinde bulunması haramdır.

Okudunuz mu?  4 Mezhebin Hocalar Silsilesi.. kimlerdir

Sevban -radiyAllahu anh-den rivayet edildiğine göre Resulullah -sAllahu aleyhi ve sellem- Efendimiz bir Hadis-i şerif’lerinde şöyle buyurmuşlardır:

"Kocasından (boşanmayı gerektiren) çetin bir durum (bir zaruret) olmadan boşanmayı isteyen kadına cennet kokusu haramdır." (İbn-i Mace:2055)

namaz kılmadığı için veya başka sebep için kadın erkeğini boşayabilirmi yani kadında boş ol yetkisi varmıdır?

Okudunuz mu?  Mezar taşlarının üzerinde yürümek

Talak hakkı, akıllı ve baliğ olmak şartı ile ancak kocanındır.

Kadın da nikah kadinde taraf olmasına rağmen, boşama hakkı kadına değil erkeğe verilmiştir. Ancak koca ona vekalet verirse veya ona havale ederse, o takdirde talak verebilir.

Mehiri veren, evin ve hanımının nafakasını kazanan erkek olduğu için, neticeyi erkek daha iyi takdir eder. Büyük zararlara yol açacak keyfi tasarruflarda bulunmaz.

Okudunuz mu?  Şeytan vesvese üstüne vesvese veriyor ne yapmam lazım

Kadın ise erkekten daha duyguludur. Talak hakkına o sahip olmuş olsa, basit sebeplerden dolayı bu hakkını kullanıverir. Boşanmada mali bakımdan zarar görmediği için, çabul öfkelenmesi sebebiyle talakı kullanma noktasında temkinli hareket edemez. Bir de şu var ki, kadın talak hakkının erkeğin elinde olduğunu bilerek nakih akdini kabul etmiştir.

Okudunuz mu?  Hz. Aişe gerçekten 9 yaşında mı evlendi?

Talakı hakimlere bırakmak hiç de doğru olmayan bir uygulamadır. Zira erkek talak verdiği zaman, mahkeme kararı olmasa da haramlık meydana gelir. Aynı şekilde bu durum kadının kendi iyiliğine uygun değildir.

mesela eşini tatmin etmeyen bir erkekten kadının boşanma hakkı vardır. nafakasını vermeyen erkekten boşanma hakkı vardır. kendisine hayvan muamelesi yapan erkeği rezil etme ve boşanma hakkı vardır. vardır var olmasına da o boşanmaları onaylayacak mahkememiz yoktur şer’i olarak.

Okudunuz mu?  Devletin ödediği maaş haram mı?

Yanıt: kadin erkegi bosayabilir mi?

Sükut-u Leyl
Allah razı olsun


Yorum: Kadın erkeği boşayabilir mi?

Kayıtsız Üye
Karisina maddi manevi hicbir konuda destek olmayan bir kocadan nasıl bosanilir


arifselim
Hanımına karşı asli görevlerini yerine getirmeyen bir erkekten boşanma hakkına kadın sahiptir. Ancak bu dini olarak erkeğin boşaması gerekir yada resmi yoldan mahkemenin nikahı bitirmesi gerekir.

Okudunuz mu?  Namazda Dua Sıralaması

Kayıtsız Üye
Dini nikahla evlenen ancak sonra pişman olan bir kadın kocasını bosayabilir mı?


mumsema
< pişman olan bir kadın kocasını bosayabilir mı >
Nikah kıyılırken veya sonra kocadan boşama yetkisi alınmış ise boşayabilir, yoksa boşayamaz.


kadin kocasini bosayabilirmi, Kadin erkegi bosayabilirmi, islamda kadin erkegi bosayabilirmi

Bu kategoride yer alan Gusul abdesti sırasında burnuma su çekemiyorum ne yapmalıyım? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kadın erkeği boşayabilir mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.