Anasayfa
15 Eylül 2023, 20:29
sizden7-2
Abone

Devletin ödediği maaş haram mı?

Devletin ödediği maaş haram mı?

belkideolur
Bugun bir arkadaşımın sorduğu bir soruya aklım takıldı?Devletten genelevden de vergi alıyor , şans oyunlarından da , alkollü içkilerden de bunlar haram olan mallar ve bu aldığı vergilerle memurlarına maaş veriyor.Bunda bir sakınca var mıdır?


Cevap: Devletin ödediği maaş haram mı?

mumsema
< Bugun bir arkadaşımın sorduğu bir soruya aklım takıldı?Devletten genelevden de vergi alıyor , şans oyunlarından da , alkollü içkilerden de bunlar haram olan mallar ve bu aldığı vergilerle memurlarına maaş veriyor.Bunda bir sakınca var mıdır? >
İslam fıkhına göre, Kazancı tümü haram olan birinden yemek yenmez ve hiçbir eşyası kullanılamaz.
Kazancı yarısı ve bir kısmı haram olan kişinin yemeği yenir ve eşyası kullanılabilir.
Devlet de bu hükümdedir. Devletin tüm kazancı haram olmadığına göre emek karşılığında alınan maaş helaldir.
Allah’a emanet ol.


Yanıt: Devletin ödediği maaş haram mı?

DZALBAY
Güzel açıklama…Her zaman sorulan bir sorudur…Ama şuda var ki;faiz yemeyen tozundan da olsa payına düşeni alıyor…

Okudunuz mu?  Çalınan şeyler için okunacak dua

Allah cc razı olsun hocam.


Soru: Devletin ödediği maaş haram mı?

bafralıemre
SELAMUN ALEYKUM
KARDEŞLERİM AYNI KONU ÜZERİNDE BENDE BİR SORU SORACAĞIM BİLİNDİĞİ ÜZERE EMEKSİZ KAZANILAN PARA HARAMDIR DİNİMİZİN HÜKMÜ BUDUR.öĞRETMENLİK mesleğinden bahhsedeceğim okul süreci içinde kimi hakkıyla kimi hakkı olmadan para kazanıyo helal veya haram orasını Allah bilir ama 3 aylık yaz tatilinde emeksiz olarak maaş olıyorlar bu para haram olmazmı?

Okudunuz mu?  Salavat okunurken neden elleri göğüslere surerler?

DZALBAY
< ama 3 aylık yaz tatilinde emeksiz olarak maaş olıyorlar bu para haram olmazmı? >
Kardeş,bu nasıl soru böyle?O dediğin 3 ay,idari izindir.Her memurun bu tür izinleri olur.Bu paralara kimse haram diyemez…

Kaldı ki,şimdi öğretmenler üç ay çalışmıyor diye bir şey yok.Yaz boyu okulla ilişkileri devam ediyor.Çok eskilerde öyleydi ama…

Okudunuz mu?  Tuvalette kulaklıkla müzik dinlemek günah mı oluyor?

Memurun iznini haram saymayalım…

Selam ve dua ile…


bafralıemre
İslam fıkhına göre, Kazancı tümü haram olan birinden yemek yenmez ve hiçbir eşyası kullanılamaz.
Kazancı yarısı ve bir kısmı haram olan kişinin yemeği yenir ve eşyası kullanılabilir.
bankalarda kazanılan paranın tamamı faiz haram yani o zaman oradakiler hep haram mı yiyolar


Kayıtsız Üye
İslam fıkhına göre şüpheli şeylerden uzak durmak gerekmezmi devletin bunlardan vergi alması veya müsade etmesi doğrumu namaz vadtandaşa farz olduğu gibi imama farz dehilmi

Okudunuz mu?  Mehir konusunda sorular ve cevapları

afsarbeyi
Namaz vatandaşa değil her Müslümana farzdır. İmam sadece namaz mı kılıyor. O evi kim idare ediyor sen mi yönetiyorsun. Çok istiyorsan bir camiye gönüllü olarak görevli ol ve geçin bakalım. Hocanın parasında gözü olanlar senin gibi haram karalaması yapıyor.


Kayıtsız Üye
Selamun aleykum.benim isitme engelli 11 yasinda bir kizim var. Cihaz maliyeti pili aparati derken yillardir para harcadik . bu sene 2022 engelli yakini ayligi için basvurduk cikti ama endiseliyim biz bu parayi kizimin tedavisi için harciycaz ama olurda içinden bir lira dahi olsun kendimize harcama yapsak haram olurmu

Okudunuz mu?  Ana Baba ile ilişkiyi kesmeyi düşünüyorum

arifselim
Aleykum selam. Size verilecek olan bu paranın harcanma kuralları nelerdir bunu yetkililerden sormalısınız. Ne şekilde kullanılacağını iyice öğrenin ve ona göre harcama yapın. Eğer sizin için bir esneklik tanınmış ise sizde kullanabilirsiniz.


Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm hocam benim sıkıntım ben at yarışlarında güvenlik olarak çalışıyorum ve aldığım maaşın akıbeti merak ediyorum. Bilgisiz, cahil zamanım da buraya girmiş bulundum. Allah razı olsun hocam

Okudunuz mu?  Oruç niyetinden nasıl vazgeçilir ?

arifselim
Aleykum selam. Çalıştığın iş helal bir iştir ama haramların işlendiği bir ortamda çalışarak belki bir şekilde günahlara da bulaşabilirsin. Eğer imkanın olursa başka bir işe girmeye gayret etmen güzel olur.


Kayıtsız Üye
Ben işitme engelliyim raporum var iş arıyorum ama bulamadım devletten maaş almak gunahmidir

Okudunuz mu?  Erkek karısından izin almadan neden ikinci evlilik yapabiliyor?

arifselim
Devletin vatandaşlarına tanıdığı haklardan yararlanmak günah değildir. Yeter ki yalan bir beyan olmasın ve herşey kurallara uygun bir şekilde belirtilsin.


Selim1975
Sayın hocam belediyede çalışıyorum.Burada bazı siyasilerin işe aldıkları insanlar formaliteden bir kaç saat calisip 5.000tl maaş alıyorlar.Keza bir temizlik işçişi bile kasten hafta sonu tatilini hafta içi yapip hafta sonu işe geliyor ve böylece aylık net 8.000tl maas alıyor.Bence bunlar milletin sermayesini sömürüyor yada azını çeşmeye dayamis kana kana iciyor birakmiyor.Bu helalmidir hocam.Takip eden yok diyip iskembeyi sisirmek bu sekilde helal midir nedir?

Okudunuz mu?  Hava yutmak orucu bozarmı

arifselim
Böyle bir şey kul hakkıdır ve en büyük günahlardandır. Özellikle de kamu hallı kat be kat daha çirkin ve çok daha büyük bir günahtır. Allah katında tek bir zerrenin bile hesabının sorulacağı hesap gününde herkes ettiğini bulacaktır.

Ayrıca bu tür kimseleri mutlaka üst mercilere şikayet etmelisiniz.


Kayıtsız Üye
Hayırlı günler.. Devletin engellilere tanıdığı haklar var, bunlardan biri ötv’siz araba alma hakkı. Biz de bu şekilde araba aldık, hiçbir sahteliğimiz yok, devletin kaç tane doktoru muayene edip rapor verdi, devletin vergi dairesi onayladı ve aracı aldık. İçimizde ufak bir şüphe yok değil, devletin malında tüyü bitmemiş yetimin hakkı vardır derler, biz acaba doğru mu yaptık? Lütfen yardımcı olur musunuz?

Okudunuz mu?  Elif be cüz'ünde 15'şinci harfi dad mı zad mı

mum
< devletin malında tüyü bitmemiş yetimin hakkı vardır derler, biz acaba doğru mu yaptık? >
Devlet izin verikten sonra almanız helaldir içiniz rahat olsun. Tüyü bitmemiş yetimlere de hakları veriliyor emin olun


devletten maaş almak caiz mi, devletten alınan maaş helal mi, devlet bizden para aliyor haram

Bu kategoride yer alan Yuvam yıkılıyor başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Devletin ödediği maaş haram mı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.