Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:16
sizden3
Abone

Mezar taşlarının üzerinde yürümek

Mezar taşlarının üzerinde yürümek

_Furkan_
Selamun aleyküm ben mezarlıkta güvenlik görevlisi olarak çalışıyorum devriye esnasında bazen mezarların üzerine basıyoruz bunun günah olduğunu biliyorum ancak toprak kısmına kesinlikle basmıyorum ben mermerlerin üzerinden yürüyorum bu şekilde yapmamda bir sakınca var mı.Bir de böyle bir zaruriyet olduğunda herhangi bir dua edip mezarın üzerine basılıyormuş diye duydum…


Cevap: Mezar taşlarının üzerinde yürümek

naqshi
ve aleyküm selam kardeşim, mezardaki insanın senden bir farkı yok oda canlıdır diyebiliriz sen üstüne bastığında o mezarın sahibine eza verebilir bunun bir dua ile izinli hale gelebileceğini sanmam.duyduğun bidat olabilir. ama kenarında ki mermere basma konusu bence zaruriyet halinde çokda problem olmaz gibi

Okudunuz mu?  Giyimli çıplak kadınlarla ilgili hadisi şerif

Yanıt: Mezar taşlarının üzerinde yürümek

mumsema
< Selamun aleyküm ben mezarlıkta güvenlik görevlisi olarak çalışıyorum devriye esnasında bazen mezarların üzerine basıyoruz bunun günah olduğunu biliyorum ancak toprak kısmına kesinlikle basmıyorum ben mermerlerin üzerinden yürüyorum bu şekilde yapmamda bir sakınca var mı.Bir de böyle bir zaruriyet olduğunda herhangi bir dua edip mezarın üzerine basılıyormuş diye duydum… >
ve aleykumusselam ve rahmetullah.
imkan ölçüsünde basmamak gerekir. Allah’a emanet ol.

________________________________________________

Okudunuz mu?  Sessiz bir şekilde Allah'a veya dine edilen küfür...

KABİRLERE OTURMAK, KABRİSTANDA Ebu Hureyre Peygamberimizin şöyle buyurduğunu rivâyet eder:

((لأنْ يَجْلِسَ أحَدُكُمْ عَلَى جَمْرَةٍ فَتَحْرِقُ ثِيَابَهُ فَتَخْلِصُ إلَى جِلْدِهِ خَيْرٌ لَهُ مِنْ أنْ يَجْلِسَ عَلَى قَبْرٍ))

Sizden birinizin ateşten bir kor üzerine oturup elbisesinin yanması, ateşin cildine kadar ulaşması, kabir üzerine oturmasından daha hayırlıdır. 1 Mâlesef insanlardan bir kısmı kabirlere basma konusunda vurdum duymazlık gösterirler. Bâzı insanlar herhangi bir cenazeyi defnederken etraftaki kabirlerin üstlerine basmak suretiyle, orada yatan ölülere ihtiram etmezler. Yapılan bu hatanın ne kadar büyük bir günah olduğunu Peygamberimiz şöyle ifade etmektedir:

Okudunuz mu?  Hz Adem'in, Hz Musa'yı yenmesi?

((لأنْ أمْشِيَ عَلَى جَمْرَةٍ أوْ سَيْفٍ أوْ أخَصِفُ نَعْلِي بِرِجْلِي أحَبُّ إلَيَّ مِنْ أنْ أمْشِيَ عَلىَ قَبْرِ مُسْلِمٍ …))

Benim için ateşten korlar veya kılıç üzerinde yürümem veya ayakkabımı bacağıma (ayağıma) dikmem bir müslümanın kabrine basarak yürümemden bana daha sevgilidir. 2 Kabirlerin üzerinde yürümek bu kadar tehlikeli ise kabristanları istila edip oralara binalar ve ticarethâneler yapanların durumu nicedir?!

Okudunuz mu?  İstidraç ne demektir?

Kabristanda def-i hacet yapmak

Bâzı ahlaksız kişilerde kabristanda def-i hacet yaparak bu yaptıklarının pisliği ve kokusu ile ölülere ezâ vermektedirler. Peygamberimiz (SallAllahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurur:

«وَمَا أُبَالِي أَوْسَطُ القَبْرِ قَضَيْتُ حَاجَتِي أَوْ وَسَطِ السُّوقِ»

Ha kabirlerin ortasında ihtiyacımı giderdim ha çarşının ortasında,(hiç fark etmez). 3Yâni insanın avret yerlerini açıp kabristanda def-i hâcet yapmasının kötülüğü çarşının ortasında, insanların önünde avret yerlerini açıp def-i hacet yapmasının kötülüğü ile aynıdır deniliyor. Kabristana çöp v.s. pislik atanların da bu konuda vaat edilen cezâlardan nasipleri vardır.

_____________________
1Müslim rivâyet etmiştir. 2/667.
2 İbn-i Mâce rivâyet etmiştir. 1/499 . Sahihu’l-Câmî: 5038.
2İbn-i Mâce rivâyet etmiştir.


Soru: Mezar taşlarının üzerinde yürümek

_Furkan_
Hocam Allah razı olsun

Okudunuz mu?  Dua Ediyorum Ama Evlenemiyorum

Kayıtsız Üye
Ruyamda mezarligin iiçinde yuruyordum sonra karsimda agacin ustunde 1kiz 2 tane erkekcocuk gördüm bana yanimiza gel gibisinden bakiyolardi bende onumde bebek mezar taslari vardi onlara basarak agaca doğru gidiyodum ve yaninda koca insaat orda bir adam bana bu cocuklari cezalandiran o adam dediler bende gittim adama pişmemiş et ve pis bir seyler verdim cocuklari almak için ama alamadim bu ruyanin yorumu nedir

Okudunuz mu?  Evde içki içiliyor ne yapmalıyım ?

arifselim
Bu rüya bir çok olumlu ve olumsuz anlamlara işaretleri olan ve net açık ve tek bir manası olmayan bir rüyadır. Bu tür rüyalar görüldüğünde en doğrusu Allah’a havale ederek Allah’tan hayırlısını dilenmesi en güzelidir. Herşeyi hakkıyla bilen de ancak Allah’tır.

Okudunuz mu?  400 senelik kılınan kaza namazı

Kayıtsız Üye
Caiz olup olmadigi yada fetfalarda da yer alip almadigi incelenmeden alt katinda gazilhane ve tuvaletlerin bulunduğu gazil hanemizin üzerine köy odası yapılmaktadır.
Mezarların üstüne basmanın dinimizce makbul olmadigi bilindigi halde benzer bir durum olarak mutale ediler mi ?
Baska imkanlar yada alternatifler olabilecegi halde bunun yapılması doğru mudur..
Bu sekilde yapilan bir koy odasina maddi yardim yapılır mi ?

Okudunuz mu?  Yeniden tövbe etmeye yüzüm kalmadı

arifselim
Mezarların üzerine bir mazeret olmadığı sürece basılmamalıdır. Ancak gasilhane veya tuvaletlerin üzerine köy odası yapılması caizdir. Dini açıdan bir sakıncası yoktur. Bu yapılan oda için yardımda bulunabilirsiniz. Allah kabul eylesin.


mezar taşına oturmak günah mı, mezara basmak günah mı, rüyada mezarın üstüne basmak

Bu kategoride yer alan Mezhep Farklılıkları Neden Var? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Mezar taşlarının üzerinde yürümek Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.