Anasayfa
7 Mayıs 2021, 7:37

Gıybetin Affı için Dua

Gıybetin Affı için Dua

Muhasibi
Gıybetin Affı için Dua
Peygamberimiz, gıybeti ateşe benzetmiştir. Ateş odunu nasıl yok ederse, gıybet ateşi de öyle sevabı yok eder.
Onun için kimseyi arkasından çekiştirmemeli, gıybetini edip de sevabını mahvettirmemelidir.
Ancak, gıybetin böyle kötü neticesi bilinmesine rağmen, insan boş bulunur da birinin gıybetini eder, aleyhinde konuşursa yapılacak iş, gıybetini ettiği kimsenin afvı için duâ etmek, sonra da bir fırsatını bulunca ondan helâllık dilemektir. Gıybeti yapan, yahut yapanı dinleyen hemen şöyle demelidir:

Okudunuz mu?  Ayette kadınların aşağılanması

Allahümmağfir lenâ ve limen iğtebnâhü.
Allah’ım, bizi ve gıybetini ettiğimiz kimseyi mağfiret eyle.
Böyle derse, gıybetten pişmanlık duymuş, bir nevi tevbe etmiş olur. Bir daha tekrarlamadığı takdirde Rabbimiz onu inşâAllah afveder.
Gıybetten sonra üzüntü duymak, ettiği sözlere pişmanlık hissetmek, bir daha böyle âdi mevzulara girmeme azminde olmak, bir nev’i tevbe, istiğfar mânâsını ifâde eden güzel bir duygudur.
En kötüsü, gıybetten sonra pişmanlık duymamak, üzüntü hissetmemek, yaptığı günahtan lezzet alır duruma girmektir. Bu hâl menhûs bir lezzettir.
Gıybet ile tarifi karıştırmamak da lâzımdır. Biri, bir kimseyi öğrenmek istese, bilen de onun iyi ve kötü hâlini bildiği kadarıyla aynen anlatsa, bu gıybet olmaz, soran kimseye gerçeği söylemek olur. Yanılmasını önlemek için lâzım gelenin söylenmesi şeklinde değer bulur.
Kötülemek kasdıyla söylemek başkadır, bildiğini doğru olarak haber vermek de bir başkadır.
Sorana bildiğini mübalâğasız söylemek şahidliktir. Fazla, ya da eksik söylemek ise yalancı şahidliktir.
Şuurlu mü’min yalancı şahidlikten titrer, Allah’a sığınır.

Okudunuz mu?  Hicret edenlere yardım eden medineli müslümanlar

….


Cevap: Gıybetin Affı için Dua

EHLİMAN
Her günah gibi gıybette de af dilemek tövbe etmek gerekmektedir.İnsanların birbirlerini çekiştirmesi dedikodusunu yapması gıybet etmesi ancak kendisine zarar vermektedir.


gıybetten pişman olmak, gıybet günahı nasıl affedilir, gıybet etmenin tövbesi

Bu kategoride yer alan Kadın ev işlerini yapmaya mecbur mudur? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Gıybetin Affı için Dua Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.