Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:29
Diyanet
Yönetici

Hatim sevabı

Hatim sevabı

Muhasibi
SORU: İmam hatip olarak görev yapmaktayım sabah namazlarından hatimle (en az 1/5 bucuk en çok 2/5 )sahife okuyorum. Bu sayfaları namazdan evvel en az 3 kere okumadan mihraba geçmiyorum. Sorum şudur. Kuran hatmi namazda tamamlandığı zaman ben bir hatim inmiş mi olurum? Yoksa kesin bildiğim en az 3 kere okuduğum için 4 hatim mi inmiş olurum?

CEVAP: Namaza hazırlanarak çıkan imamı duymak bir tür zafer haberi gibi geldi kulağıma. Elhamdülillah; mihrabı ciddiye alan görevliler de varmış. Allah sizden razı olsun. Peygamber aleyhisselamın vekaleti olarak yürüttüğünüz göreviniz mübarek olsun.Kur’an’da hedef, onu okumak ve amel etmektir. Hatim diye bir hedef yoktur aslında. Ama biz, hatimle bir tür heyecanımızı artırdığımız için hatim bitirmeye önem veriyoruz.
Bu anlamda, Kur’an’ın namazda hatmedilmesi nur üstüne nur olur. Fakat nerede olursa olsun, önemli olan okumak ve amel etmektir.
Mübarek olun, makbul olun.

Okudunuz mu?  Hanefi ve Şafiiye göre Kamet

Cevap: Hatim sevabı

melle can
Hatim sevabı paylaşım için Allah razı olsun


Kuran Hatim sevabı nedir ne kadardır

Hoca
Hatim Sevabı
Hatim indirmenin sevabı nedir?

Kur’an’ın okunması ister hatim suretiyle, ister parça parça olsun fazileti büyüktür. Peygamberimizin (sav) hadislerinde hatimden ziyade Kur’an okumaya teşvik vardır. O dönemde zaten sahabeler çoklukla Kur’an’ı hatim suretiyle okuduklarından ayrıca hatim yapmak için çok teşvik yapmaya ihtiyaç kalmamış olabilir.

Okudunuz mu?  İmamların devletten maaş alması

Bununla beraber hatimle Kur’an okumaya yönelik hadisler de vardır. Burada Kur’an okumak ve hatimle ilgili bazı hadisleri zikredelim:

Kim Allahın kitabından bir harf okursa, onun için bir hasene (sevap) vardır. Her hasene için ise on misli sevap vardır. Ben Elif, Lam, Mim bir harftir demiyorum. Elif bir harf, Lam bir harf, Mim bir harftir. (Tirmizi)

Okudunuz mu?  Diyanet İşleri Başkanlığı: Teşkilat Yapısı

Bir harf için asgari 10 sevap olursa, bütün Kur’an niçin ne kadar olacağı düşünülsün.

Ey Ebu Zer! Gidip Allah’ın kitabından bir ayet öğrenmen senin için yüz rekat nafile namaz kılmaktan daha hayırlıdır. Ve kendisiyle amel edilsin veya edilmesin ilimden bir mesele öğrenmen bin rekat namaz kılmadan daha hayırlıdır. (İbn Mace)

Okudunuz mu?  İzmir Müftülüğü Cuma Hutbeleri

Yorum: Hatim sevabı

Kayıtsız Üye
selamu aleykum hocam ben her ramazan ayı ve kutlu doğum haftasına birer hatim okuyorum sizce kutlu doğum haftasına hatim yapmak sevap midir şimdiden teşekkürler


mum
Hatim her zaman okunmalıdır. Günlere özel okumayın, her gün 3-5 sayfa okuyun ve içerdiği mesajları öğrenmek için de diyanet tefsirinden anlamını okuyun

Okudunuz mu?  Cuma hutbesi arapça metni türkçe açıklamalı

Kayıtsız Üye
Hocam ben kuran okumayı bilmiyorum yüz yirmi bin kere ihlas suresini okudumuz zaman hatim etmis gibi sevaba giriyormuşuz. Bunu televizyon kanalinda dini bilgi verirken duydum,Dogrumu


Ensar
Böyle bir bilgi doğru değildir. İslam’da tam olarak bunu ifade eden ayet, hadis bulunmuyor. Sadece peygamber Efendimiz ihlas suresi hakkında Kur’an’ın üçte birine denktir buyurur. Ancak bu üç ihlas okuyayım Kuranı tamamen hatmedeyim anlamına gelmez. Umulur ki Allah üç ihlasa karşılık bir tüm Kur’an’ı okumuş gibi sevap verir anlamı taşır. Kalın sağlıcakla.

Okudunuz mu?  Hutbe: Müslümanın Müslümana Karşı Görevleri

hatim indirmenin sevabı, hatim indirmek sevabı, ya rabbi

Bu kategoride yer alan Boş ve Yararsız Olanı Terketmek! başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hatim sevabı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.