Anasayfa
8 Mayıs 2021, 6:05
misa00
Abone

7 güzel huy ve 7 kötü huy

7 güzel huy ve 7 kötü huy

Kayıtsız Üye
7 güzel huy ve 7 kötü huy


Cevap: 7 güzel huy ve 7 kötü huy

Desert Rose
1. Merhamet ve şefkat.
2. Doğruluk.
3. Sadakat.
4. Cömertlik.
5. Sabretmek.
6. Sır tutmak.
7. Fakirliğini ve acizliğini bilmek.
8. Rabbine şükretmek.
İşte bunlar olmadan, her iki dünyada da huzur, mutluluk ve cennet olmaz.
Bu güzel huylarla huylanan ve benliğine maleden bir insan, gereği gibi bir müslüman ve Resulüne layık bir insan demektir. Çünkü bu güzel huy ve ahlâklar, Peygamberimiz Muhammed Mustafa (Allah’ın Selamı Üzerine Olsun) ait güzel huy ve sıfatlardır. Ve keza ondan da ailesine, evladına ve ashabına tecelli ederek, İslamiyet’in temel unsuru haline gelmiştir. Kur’an, böyle beyan ve ilan etmektedir.
Bunun için de İslamiyet, kelime-i şehadet’le camide cennet aramaktan ibaret değildir. Bunlardan biri eksik olursa insan, gerçek müslüman sayılmaz. Çünkü Allah’ın vahyindeki sırların sağlamlığı, bunlarla ayakta durur. Bunun için de hayatın devamı, huzur ve mutluluğu, bu esaslara bağlıdır. İnsan, yaşamında daima iyiye, güzele ve doğruya dayalı olmalıdır. Ölümsüzlük ve ebedilik, bu gerçeklerle mümkündür.
İşte bu yüzdendir ki, yukarıdaki esaslar, insanlığın ve Hak yolcularının elinde daima bir ışık ve bir meşale olmuştur. İnsan nasıl ki karanlıkta önünü göremez ve yol alamazsa, aynı şekilde Yaratan’ına da varamaz. Cenab-ı Hak, "Işık olun, Bana gelin, sırrıma erin” diye bizlere hitabediyor ve bizleri diliyor. İşte bu hitabın anlamını o yüce Peygamber, Mirac yaparak bizlere anlatmak istemiştir. Şu halde bu hakikat ışıkları olmadan bu cehaletin karanlığında, Rabbimize nasıl yol bulup onun rızasına layık olacağız? Demek oluyor ki gerek şeriatta, gerek tarikatta ve gerekse hakikatta olsun, değerli olan bu güzel huy ve sıfatlardır.
Dünyada ne kadar güzel huy ve ahlâk varsa, hepsi bunların içindedir. Bu nedenle bunlara, "sekiz cennet kapısı” denmiştir. Bunlara sahip olanlar, zaten bu alemdeyken cennet hayatı sürerler.
Yedi tamuya gelince: Bu cehennem kapılarını açan huylar da şunlardır:
1. Gurur.
2. Hırs.
3. Kıskançlık.
4. Bölücülük.
5. Dedikodu.
6. Şehvet.
7. Öfke.

Okudunuz mu?  Ölüm yok olmak değildir konusunu izah eder misiniz ?

Cevap: 7 güzel huy ve 7 kötü huy

mustafaocak61
Bu hadis-i Şerif bir Kudsi Hadis’dir. Yani mana bakımından Cenab- ı Hakk’a sözleri bakımından Hz. Peygamber s.a.v Efendimize aittir.

Cenab-ı Hak hem rahmet hemde gazab sahibidir fakat rahmeti gazabından çok daha geniştir.Zira O Gafûr o Rahim’dir. Rahmeti ile dünyada bütün kullarına nice nimetler bahşeder, ahrette de mü’minler’i mükâfatlandırır. İlâhi adaletinin bir tecellisi olarak da
Nankörlere ve kötülere gazap eder, onları cezalandırır.

Okudunuz mu?  Görev nedeniyle alınan hediye

Allah Teala’nın rahmeti sürekli ve herhangi bir sebebe bağlı olmaksızın bütün mahlukata yağıp durmaktadır. Fakat gazabı sadece hak edenedir. Bu da O’nun sonsuz rahmetinin tezahürlerinden biridir. Kur’anı-ı Kerim’de; Eğer şükreder ve imân ederseniz Allah sizi niye azaba uğratsın? buyurduğu gibi Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin; çünkü Allah bütün günahları affeder. Müjdesini de lütfetmiştir.

Okudunuz mu?  Bir kadın kendi kölesiyle ilişkiye girebilir mi?

5 güzel huy, 7 kötü huy

Bu kategoride yer alan Aynı Dili Konuşanlar Değil, Aynı Duyguları Paylaşanlar Anlaşabilirler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

7 güzel huy ve 7 kötü huy Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.