Anasayfa
7 Mayıs 2021, 5:09
Terimler
Abone

Zalim nedir? İslamda Zalim kime denir

Zalim nedir? İslamda Zalim kime denir

Hoca
ZALİM HAKKINDA ANSİKLOPEDİK BİLGİ

Bir kimsenin hakkını zorla elinden alan, haksızlık yapan, merhametsiz ve gaddar kimse. Arapça bir kelime olup Arap dilinde mastarı: "Bir şeyi ait olduğu yerin dışında bir yere koymak" anlamındadır. Bir şeyi eksik ya da fazla yapmak yahut zamanının veya mekânının dışında yapmak da zulüm olarak ifade edilmektedir.

Okudunuz mu?  Oniki imam nedir? İslamda oniki imam kavramı

Kur’ân-ı Kerîm’de cehalet, şirk, fısk anlamında "nûr"un zıddı olarak kullanılır. Bu anlamlarıyla Kur’ân’ın temel kavramlarından biridir.

Peygamberler, insanları zulümattan nûra kavuşturmak için gönderilmişlerdir. Mesajları aydınlıktır; karışık yollar ise zulümattır, karanlıktır: Âllah mü’minlerin velisidir, onları zulümattan nûra çıkarır, kâfirlerin velileri ise Tağuttur, onları nurdan zulümata çıkarır" (Bakara, 2/257). O halde gerek fert gerekse toplum bazında Allah’ın emir ve yasaklarının ortaya çıkardığı sonuç nûrdur, aydınlıktır. Karşıtı emir ve yasaklar ise, zulümattır, karanlıktır; işleri yerli yerinde yapmamaktır.

Okudunuz mu?  İmâmeyn (imâm-ı Azam'ın öğrencileri Ebû Yûsuf ile Muhammed'i dile getiren deyim)

Kur’ân’da zulüm çeşitlerinin en büyükleri olarak şunlar sıralanmaktadır:

Şirk (Lukman, 31/13); Allah’ın mescidlerinde O’nun adının (dolayısıyla emir ve yasaklarının) anılmasına engel olmak (Bakara, 2/114); Allah’ın bildirdiklerini gizlemek ve O’nun adına yalan söylemek (el-Bakara, 2/144; el-A’raf, 7/38; Yunus,10/17; Hud, 11/18…); Allah’ın âyetlerini yalanlamak ve âyetlerinin başkalarına ulaşmasına engel olmak (el-En’am, 6/157; Yunus, 10/17; Kehf, 18/57); Allah’ın âyetlerinden yüz çevirmek (Secde, 32/22); Müslüman olduğunu iddia etmekle birlikte Allah adına yalan söylemek (es-Saff, 61/7).

Okudunuz mu?  Akide Ne Demektir? İslamda Akide Kavramı

İnsan, bütün bu zulümleri işlemeye müsait bir varlıktır. Bu nedenledir ki Kur’ân-ı Kerim’de "çok zulmeden" anlamina gelen "zelûm" olmakla nitelenmiştir (İbrahim, 14/34).

Yüce Allah; gerek âhirette insanları cezalandırırken zalim olmadığını, bu cezaları kendilerinin hakkettiğini sık sık vurgulamaktadır (bk. Âlu İmran, 3/182; el-Enfal, 8/51; Hacc, 28/10; Fussilet, 41/46; Kaf, 50/29).

Okudunuz mu?  Vahdâniyet Nedir? islamda vahdaniyet kavramı

Zalimler âhirette cezayı hakkettikleri gibi bu dünyada da cezalandırılırlar. İnsanların başlarına gelen toplu felaketler, zulümleri sebebiyledir. "De ki: Allah’ın azabı size ansızın veya açıkça gelirse zalimlerden başkası mı yok olur" (el-En’am, 6/47).

Yüce Allah, zalimleri dost edinmeyi de zalimlik olarak nitelemektedir. Hatta zulmeden, kişinin babası veya kardeşleri bile olsa onlara dost olmak, zalimliktir (bk. et-Tevbe, 9/23). Böylece dostluğun akrabalık bağlarına göre değil, adalet ve inanç esaslarına göre olması gerektiği anlatılmaktadır.

Okudunuz mu?  Aşere-i Mübeşşere Nedir? İslamda Aşerei Mübeşşere Kavramı

Kur’ân-ı Kerîm, üç çeşit zulümden bahsetmektedir:

a- İnsanın kendi kendine zulmü. İnsanın gerek bedenine ve gerekse ruhuna karşı işledikleri haksızlıklar, kendi kendine yaptığı bir zulümdür.

b- İnsanın Allah’a karşı işlediği zulüm. Allah’a ortak koşmak, emirlerine riayet etmemek bu zulüm çeşidine girer.

Okudunuz mu?  Sufi nedir? İslamda sufi kavramı

c- İnsanların kendi aralarında yaptıkları zulümler. Toplumların helâk olmasına neden olan zulüm, bu çeşit zulümdür.

M. Sait ŞİMŞEK


Cevap: Zalim

Ecrinim
Rabbim bizleri zulmün her türlüsünden korusun..
Allah razı olsun bu değerli paylaşım için kardeşim.


Yanıt: Zalim (Bir kimsenin hakkını zorla elinden alan, haksızlık yapan, merhametsiz ve gaddar kimse)

Fetva Meclisi
Allah bizi zalimlerin şerrinden korusun ve Zalimlerden etmesin.
Allah razı olsun hocam

Okudunuz mu?  Abdal Nedir? İslamda Abdal Kavramı

Cevap: Zalim nedir? İslamda Zalim kime denir

@hmet
ZALİM KİMDİR? KISACA

Zalim Acımasız ve haksız davranan, zulmeden kişidir


zalim kime denir, zAlim kimdir, zalim nedir

Bu kategoride yer alan Yunus Suresi nedir? Yunus süresi hakkında bilgi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Zalim nedir? İslamda Zalim kime denir Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.