Anasayfa
8 Mayıs 2021, 13:06
missa08
Abone

Adadığımız adakları unutursak ne yapmalıyız?

Adadığımız adakları unutursak ne yapmalıyız?

evlat,,,
bazi ettigim,adaklari unutuyorum,
daha sonradan yaa ben sunun için bir adak etmistim ama neydi??
yada su adagim vardi,ama ne içindi diye düşünüyorum,,,

bunun için ne yapmaliyim,,,
simdiden ALLAH razı olsun,,,,,,,


Cevap: Adadığımız adakları unutursak ne yapmalıyız?

Desert Rose
Unuttuklarında sorumlu değilsin
Hatırladığın zaman bunu yerine getirmelisin…

İBADETLERE YANSIMASI AÇISINDAN UNUTMA
A- Namaz’da Unutma: Rasululla h (s.a.v.)’in: "Muhakkak ki Allah bu ümmetimden unutma ve hatayı, bir de zorla yaptırıldıkları şeyi kaldırmıştır” hadisini esas almıştır. Kim bir namazı unutursa hatırladığında kılar.
B-Oruçta Unutma :
Kim oruçlu olduğu halde unutarak yer, içer veya hanımıyla cima ederse hatırladığında yemeyi, içmeyi, ve cimayı terk eder. Orucun bozuldu diye günün geri kalan kısmını orucunu bozarak geçirmez. Bu hususta farz veya nafile oruç arasında fark yoktur. Ebu Hureyre’nin rivayet etmiş olduğu. "Bir adam Peygamber(sav)’e : "Ben ramazanda oruçlu iken yedim ve içtim” diye sual edince Peygamber imiz(sav) kendisine şöyle cevap verdi: "Orucunu tamamla!….Seni ancak Allah yedirdi ve içirdi”.
İnsan için bazen rahmet, çoğu kez yaratana karşı olan sorumlulu kları kasten terk etme açısından azap vesilesi olan unutma kavramını, İslâm Hukuku çerçevesinde Kur’an ve sünnet açısından ele almaya çalıştık. Bu çalışmamızda özetle şu neticeler i gördük. Unutmanın anlamlarından kişi için en tehlikeli olanının "bir şeyi bile bile terk etmek” olduğu, Allah’ın unutma yoluyla kendisini terk edeni, kendisini n de terk edeceğidir. Unutmaya sebep olan amillerin başında onun fitrî oluşu, Allah’ın zikrinden yüz çevirme, duanın terk edilmesin den kaynaklan an kalp katılığı, şeytanın süslemelerine aldanma, batıla dalma, dünya hayatına kapılıp dini oyun ve eğlenceye çevirme gelmekted ir.
Kur’an Allah’ı anma genel itibarıyla insanın bilgi olarak elde ettiği şeyleri muhafaza altında tutmasına ve gerektiğinde de hatırlamasına imkan sağlayan bir gücü ifade eden "zikir” unutmanın önündeki en büyük engel ve onu tedavi eden en tesirli ilaçtır. Yine insanların birbirler ini uyarmaları, birbirler ine nasihatte bulunmala rı unutmanın en önemli tedavi metodlarındandır.
Allah kasta dayanan her türlü unutmayı kınamış ve sahibini sorumlu tutmuştur. Elde olmaksızın herhangi bir iç veya dış sebepten dolayı meydana gelen unutma ise genel olarak sorumlulu k kaldırıcı, gerçek bir engel ve mazeret sebebidir .
Semavi afetlerde n sayılan unutma hukukulla h’a ait bazı yükümlükleri kişiden kaldırır ve geçerli bir özür olarak kabul edilir. Peygamber (s.a.v.) kendi ifadesiyl e onun da bir beşer olduğu ve zaman zaman unuttuğu; Kur’an’ın ifadeleri yle indirilen vahiylerd en bazısını Allah’ın dilemesiy le unuttuğu ancak bunun Kur’an’da bir noksanlık meydana getirmediği, unuttuğuna karşılık Allah’ın daha iyisini veya unuttuğuna denk ayetler indirdiğini bildirmiştir.
Bir erkeğe karşılık iki kadının şehadet etmesinin sebebi unutmadır. Ancak bu unutma kadınlara has, fıtrî bir özelliktir. Kadın, unutkanlığını ortadan kaldıracak bir faaliyet içerisinde bulunursa o da tek olarak bir erkeğe mukabil şahitlik yapabilir . Erkek de kendisind e unutma meydana getirecek bir konumda olursa o da tek başına şahitlik yapamaz. Bu çalışmamızda inşAllah bir nebzecik de olsa faydalı olmuşuzdur. Rabbimiz! Unutursak veya hataya düşersek bizi sorumlu tutma.
Hüseyin Ebu Emre


Yorum: Adadığımız adakları unutursak ne yapmalıyız?

Kayıtsız Üye
Ben adak adadim su olursa sunu yapacagim diye fakat hatirlamiyorum tam detayli şekilde. Ve hiç bir isim yolunda gitmiyor ne yapmaliyim ?

Okudunuz mu?  Düşüncemde Herşeye Küfür Ediyorum Allah Hesabını SoracakMı Allah Kötü Düşünce Konusunda Ne diyor

Yorum: Adadığımız adakları unutursak ne yapmalıyız?

arifselim
Eğer hatırlamıyorsan bir şey yapman gerekmez. Ama hatırlıyorsan veya tahmini olarak bile biliyorsan adağını ihmal etme yerine getir. İşlerinin yolunda olmamasının nedeni bu olması gerekir diye bir kaide yoktur.


Ayşeayşe
Ben daha lise 2. Sınıfa gidiyorum eğer ilerde hayal ettiğim mesleğe sahip olursam bir sürü çocuk sevindiricem diye adak adadım eğer ileri ki zaman da bu adağımı unutursam günah olur mu

Okudunuz mu?  Kur'an okurken ayet sonlarında duruş (durak) nasıl olmalıdır?

bafraliumit
Unutma kardeşim söz tutmak için verilir. sürekli hatırla unutmazsın.


Kayıtsız Üye
Bir konuda olursa sayısın tam hatırlamıyorum adak adadım. Örneğin 10-20 ama kaç olduğunu hatırlamıyorum ne yapmam gerekiyor.


mum
Tahmin edeceksiniz ve ona göre davranıp adağınızı yerine getireceksiniz


adağı unutmak, adak adayıp unutmak, adak unutmak

Bu kategoride yer alan Peygamber Efendimizin Annesinin babasının Adı Nedir ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Adadığımız adakları unutursak ne yapmalıyız? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.