Anasayfa
8 Mayıs 2021, 6:01
misa00
Abone

Al-i İmran, 36 Bu ayette neden “kız erkek gibi değildir” yerine “erkek kız gibi değildir” ifadesi yeralmıştır?

Al-i İmran, 36 Bu ayette neden "kız erkek gibi değildir" yerine "erkek kız gibi değildir" ifadesi yeralmıştır?

Kayıtsız Üye
selamun aleyküm ya hocam
"Rabbim! Ben kız doğurdum. Erkek, kız gibi değildir. Ben ona Meryem adını koydum." (Al-i İmran, 36) Bu ayette neden "kız erkek gibi değildir" yerine "erkek kız gibi değildir" ifadesi yeralmıştır?

Okudunuz mu?  Diyanet Kur'an Kursu Öğreticiliği Yeterlilik Sınav Soruları

Cevap: (Al-i İmran, 36) Bu ayette neden

Muhasibi
"Rabbim! Ben kız doğurdum. Erkek, kız gibi değildir. Ben ona Meryem adını koydum." (Al-i İmran, 36) Bu ayette neden "kız erkek gibi değildir" yerine "erkek kız gibi değildir" ifadesi yeralmıştır?

Soru

Normalde Türkçe´de kız olmanın zorluklarından bahsederken "kız, erkek gibi değildir" deriz. Zahiren ayetin gidişatından bu ifadeyi beklerken, "erkek, kız gibi değildir" deniyor. Bunu nasıl açıklamalı?

Okudunuz mu?  Dayanışma arkadaşlık ile şiir veya öykü

Cevap

Değerli kardeşimiz;

Fakat onu doğurunca -Allah onu ve doğurduğunu daha iyi bilici iken- "Rabbim! Ben kız doğurdum. Erkek, kız gibi değildir. Ben ona Meryem adını koydum. Ben onu da, soyunu da kovulmuş şeytandan sana sığındırırım", demişti. (Al-i İmran, 36)
Ayetteki "erkek kız gibi değildir" ifadesinde, erkek kelimesinin kız kelimesinden önce gelmesinin sebebi, Meryemin annesi Hanne’nin erkek çocuk beklentisinden dolayıdır.
Yani ayetin bu şekilde tertip edilmesi şuna işaret etmektedir: "Aradığın erkek (çocuk), doğurduğun kız çocuk gibi değerli değildir. Tersine bu kız, senin istediğin erkek (çocuktan) daha hayırlıdır."

Okudunuz mu?  Sabah namazına kalkamadım saat kaçtan sonra kılabilirim

Selam ve dua ile…

Bu kategoride yer alan Türk alimler kimlerdir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Al-i İmran, 36 Bu ayette neden “kız erkek gibi değildir” yerine “erkek kız gibi değildir” ifadesi yeralmıştır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.