Anasayfa
8 Mayıs 2021, 6:01
misa00
Abone

Cennet ehlinden derecesi en düşük olanın seksen bin hizmetçisi yetmiş iki zevcesi vardır Bu hadisi açıklar mısınız?

Cennet ehlinden derecesi en düşük olanın seksen bin hizmetçisi yetmiş iki zevcesi vardır Bu hadisi açıklar mısınız?

Kayıtsız Üye
"Cennet ehlinden derecesi en düşük olanın seksen bin hizmetçisi, yetmiş iki zevcesi vardır." Bu hadisi açıklar mısınız?


Cevap: "Cennet ehlinden derecesi en düşük olanın seksen bin hizmetçisi, yetmiş iki zevcesi vardır." Bu hadisi açıklar mı

Fetva Meclisi
El-Hudrî radıyAllahu anh anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:

"Cennet ehlinden derecesi en düşük olanın seksen bin hizmetçisi, yetmiş iki zevcesi vardır. Onun için inciden, zebercedden ve yakuttan bir çadır kurulur. Bu çadır, Câbiye’den San’a’ya kadar uzanan bir büyüklüktedir."
[Tirmizî, Cennet 23, (2565).]

Okudunuz mu?  Evlat ayrımı yapan anneye hak haram edilebilir mi

Hadisin Açıklaması:

1- Cennette, mertebece en düşük mü’mine verilebilecek hizmetçi ve zevcelerle ilgili rakamın hasr olabileceği gibi, kesretten kinaye olabileceği de belirtilmiştir. Zevce olarak zikredilenler hûrilerdir, dünyevî zevceler bunun dışındadır.

2- Cennetliğin çadırı kubbe ile ifade edilmiştir. Kubbe kelimesi, bu çadırın yuvarlak olacağını belirtir. Câbiye, Suriye’de bir kasabadır. San’a da Yemen’de bir şehir adıdır. İkisinin arasında bir aylık mesafe mevcuttur. Böylece, çadırın büyüklüğü ifade edilmiş olmaktadır.

Okudunuz mu?  Temizlikte dikkat edilmesi geken şeyler nelerdir?

Hadis şu manayı zihne vermektedir: "Cennetliğin en düşük mertebelisi böylesine büyük nimetlere mazhar olursa, en yukarı mertebelerde olanlar nasıl nimetlere mazhar olacaklar?"

Hadiste yüce mertebelere tâlib olmaya teşvik vardır.
(bk. Prof. Dr. İbrahim Canan, Kütüb-ü Sitte Tercüme ve Şerhi, c. 14, Cennetlikler ve Cehennemlikler Bölümü)

Okudunuz mu?  Mehdi Neden Mehdiyim Demeyecektir?

cennette en düşük derece, cennetin en alt derecesi, Cennet ve en dusuk derecesi

Bu kategoride yer alan Riyazü's-salihin Tercüme ve Şerhi - İmam Nevevi - Hadis Açıklamaları başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Cennet ehlinden derecesi en düşük olanın seksen bin hizmetçisi yetmiş iki zevcesi vardır Bu hadisi açıklar mısınız? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.