Anasayfa
15 Temmuz 2023, 17:25
missa06
Abone

Uyuşturucu ve sarhoşluk veren maddelerle ilgili Ayet ve hadisler

Uyuşturucu ve sarhoşluk veren maddelerle ilgili Ayet ve hadisler

Kayıtsız Üye
Uyuşturucu ile ilgili ayet ve hadisler lazım… Uyuşturucu ve sarhoşluk veren maddelerle ilgili Ayet ve hadisler paylaşabilir misiniz ?


Cevap: Uyuşturucu ve sarhoşluk veren maddelerle ilgili Ayet ve hadisler

Desert Rose
Kur’ân-ı Kerim’de "O (Peygamber), onları kötülükten nehyediyor, onlara temiz şeyleri helal, murdar şeyleri de haram kılıyor." (A’râf sûresi, 157)

Okudunuz mu?  Allah için herşey bir andır ?

Allah Resûlü (s.a.s.) bir hadislerinde "İçki, bütün
kötülüklerin/pisliklerin anası (kaynağı)’dır." buyurmuştur (Nesâî, Eşribe 44).
Bir başka hadislerinde ise "Sarhoşluk veren her içki (içeçek) haramdır." (Buhârî, Eşribe 4) buyurarak, sarhoşluk hakkındaki temel dini ilkeyi belirlemiştir. Sarhoşluk veren maddelerin içecek şeklinde olması şart değildir, sarhoşluk veren her şey haram kılınmıştır. Zira yine bir başka hadiste "Sarhoşluk veren her şey haramdır." (Tirmizî, Eşribe 2) buyurulmuştur. İslâm âlimleri çoğu sarhoş eden şeylerin azının kullanılmasının, başlangıçta sarhoşluk vermeyen veya vücudun alışmasından dolayı bazı insanlara sarhoşluk vermeyen şeylerin alınmasının da haram olduğunu söylemişlerdir (Abdülfettâh Mahmûd, Hükmü’t-tedâvî bi’l-muharremât, s. 124).

Okudunuz mu?  Hz. Zülkarneyn kıssası hakkında yeni bir yorum

Uyuşturucuyla doğrudan ilgili hadislerin sayısı oldukça azdır. Zira o devirde uyuşturucu maddeler her bölgede tanınmamakta ve zararları bilinmemektedir. Allah Resûlü (sallAllahu aleyhi ve sellem), sarhoşluk veren ve vücudu uyuşturan (müftir) her şeyi yasaklamıştır (Ahmed b. Hanbel, 6/309). Bu hadiste geçen "müftir" kelimesi, vücudu hararetlendirerek vücuda kırgınlık veren, yani vücudu uyuşturan nesneler anlamındadır. İslâm âlimleri "Sarhoşluk veren her şey haramdır." hadisine dayanarak sarhoşluk verdiği için afyon ve benzeri uyuşturucuların da haram olduğunu belirtmişlerdir. Afyonun sarhoşluk vermediği, uyuşturucu olduğunun öne sürülmesi üzerine İbn Hacer, söz konusu hadiste geçen "müftir" kelimesiyle afyon ve benzeri uyuşturucu maddelerin kastedildiğini, bu sebeple onun da hadisle yasaklandığını söylemiştir. (Fethu’l-bârî, 21/142)

Okudunuz mu?  Her şey kader midir? her şey kader ise bizim irademiz ne oluyor?

İçki ve uyuşturucu, dinî emirleri yerine getirmeye engeldir. İbadet etmek isteyen birçok insan, içkiden vazgeçemediği için, ibadetten uzak durmaktadır. Uyuşturucu maddeler de ibadetlerden alıkoymaktadır.

"Her sarhoşluk veren şey haramdır."
(Buhârî Edep 80)

Yine başka bir hadislerinde:

"Çoğu sarhoşluk veren şeyin azı da haramdır."
(Ebu Dâvûd Eşribe 5)

Okudunuz mu?  Pilot olmak caiz mi

Cevap: Uyuşturucu ve sarhoşluk veren maddelerle ilgili Ayet ve hadisler

musab.b.umeyr
Bu yüzden sigarada haram mı oluyor.Çünkü o da uyuşturucuyla aynı sınıfta değil mi?


Cevap: Uyuşturucu ve sarhoşluk veren maddelerle ilgili Ayet ve hadisler

selma bolat
Allah herkesı kotu alıskanlıklardan korusun

Okudunuz mu?  Annem Protein Tozu kullanırsan hakkımı helal etmem diyor

Kayıtsız Üye
Nikotin uyarıcı bir maddedir.Uyuşturucu ile uyarıcı arasındaki fark karıştırılmamalı.Sarhoşluk vermez aksine uyanıklık verir uyarıcı maddeler.Ama tam manasıyla haram denmemektedir.Ancak bir müslüman içerisinde o kadar zararlı madde 4 haneli sayılara çıkacak kadar içeren bir maddeyi her gün yüksek meblalar verip kendine zulüm etmez.

Okudunuz mu?  Yemin bozmanın kefareti nedir

ayşe.1515
çok teşekür ederim elerinize sağlık


uyuşturucu ile ilgili ayetler, uyuşturucu ile ilgili hadisler, uyuşturucu ile ilgili ayetler ve hadisler

Bu kategoride yer alan Eşimi ailesi dolduruyor başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Uyuşturucu ve sarhoşluk veren maddelerle ilgili Ayet ve hadisler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.