Anasayfa
8 Mayıs 2021, 22:53
sizden05
Abone

Afedersiniz…Yeni evler yapılırken tuvalet taşının kıbleye doğru olması

Afedersiniz…Yeni evler yapılırken tuvalet taşının kıbleye doğru olması

melankoliq
Afedersiniz.Ev yaptırırken tuvalet taşının kıbleye doğru olmamasına dikkat ediniz.Taşı şu çizgi gibi _ kıbleye doğru olmayacak şekilde yaptırırsanız çok iyi olur.Çünkü herzaman saygı önemlidir.


Cevap: Afedersiniz…Yeni evler yapılırken tuvalet taşının kıbleye doğru olması

Sergen Osman
Kardes bu konuyla ilgili hadis de vardir -arkanizi ve onunuzu kibleye cevirmeyin


Cevap: Afedersiniz…Yeni evler yapılırken tuvalet taşının kıbleye doğru olması

muvahhidim
Tabi ev yaptırırken müslümanın bu tür hassasiyetleri göz önünde bulundurması gereklidir.
Bakın Allah Rasulu (s.a.v) hadis-i Şeriflerinde ne buyuruyor.

Okudunuz mu?  Cennette bu bedenlerimiz mi bize verilecek yoksa yeni bir beden mi?

Helada kıbleye ön ve arka dönülmez;Ebû Eyyub (r.a.) anlatıyor: Rasûlullah sallAllah u aleyhi ve sellem buyurdula r ki: "Helaya çıktığınızda küçük ve büyük abdest bozmak için kıbleye ön ve arkanızı dönmeyin; doğuya veya batıya dönün.”

Râfi bin İshak anlatıyor: Mısır’da bulunduğu sırada Ebû Eyyûb el-Ensarî’nin şöyle dediğini işittim: "Şam’a geldiğimizde kıbleye doğru yapılmış tuvaletlerle karşılaştık. Elden geldiğince başka tarafa dönmeye çalışıyor ve Allah’tan bağışlanma diliyordu k. Rasûlullah sallAllah u aleyhi ve sellem herhangi biriniz büyük veya küçük abdestini yaparken önünü ve arkasını kıbleye dönmesin” buyurmuştu..”

Okudunuz mu?  Cünüp iken hasta olmak yardım

İbni Ömer r.a.’dan ve Mervan el Asfar’dan bina içinde kıbleye dönmenin caiz olduğuna dair rivayetler fiilî sünneti ifade etmektedir.. Mervan el Asfar’ın rivayeti ise İbni Ömer r.a.’dan mevkuftur . Mevkuf hadis (sahabe sözü) merfu hadisin hükmünü değiştirmez. Hulasa; ister bina içinde olsun, ister açık alanda olsun kıbleye dönerek kazayı hacet yapmak caiz değildir.


Cevap: Afedersiniz…Yeni evler yapılırken tuvalet taşının kıbleye doğru olması

Desert Rose
"Sahabi Selman’a dediler ki, Peygamberiniz size tuvalette oturuşa varıncaya kadar herşeyi öğretiyor mu? O da, evet, dedi. Allah Rasûlü bizim küçük, büyük abdestlerde Kıbleye dönmemizi, sağ elle taharet almamızı, üç taştan az ile temizlenmemizi, tezek ve kömürle taharetlenmemizi yasakladı." Allah’ın Rasûlü (sav) buyurdu:

Okudunuz mu?  Sünnet ve vacip okuyuştaki hata namazı bozar mı?

"Ben sizin babanız yerindeyim. Size öğretiyorum. Biriniz tuvaletini yaparken Kıbleye dönmesin, ona arkasını da çevirmesin." Sahabi diyor ki, Şam’a geldik oralardaki tuvaletlerin Kıbleye karşı yapılmış olduğunu görünce yanlanarak ihtiyacımızı giderir, Allah’tan da bağışlanma dilerdik. "Resulûllah küçük büyük abdestlerde iki kıbleye (Kabe ve Kudüs Mescidine) dönmemizi yasaklamıştı." Mervan diyor ki, İbn Ömer’i gördüm, bineğini kıbleye karşı durdurmuş, kendisi de kıbleye karşı küçük abdestini yapıyordu. Bu yasaklanmadı mı? diye sordum. Evet, ama açık arazide yasaklandı. Seninle kıble arasında gizleneceğin kadar birşey (duvar, perde, bina vb.) varsa mahzuru yoktur, dedi." 1

Okudunuz mu?  Çarsamba gününün uğursuzluğuna inanmalı mıyız? Ayet ve hadislere göre

Abdullah b. Ömer diyor ki, "Evimin damına çıkmıştım, Rasulûllah’ın iki kerpiç arasında Beyt-i Makdise (Kudüs Mescidine) doğru dönük olarak ihtiyacını gidermekte olduğunu gördüm." 2 İbn Ömer, yukarıdaki görüşünü bu müşahedesinden almış olmalıdır.

Bütün bu ve benzeri hadisleri topluca değerlendiren fıkıhçılar bu konuda pekçok farklı görüş ve izahlar getirmişlerdir:

Okudunuz mu?  Misafirlikte Namaz Kılarken Önüme Yastık Koydular Çocuk Geçmesin diye

1- Açık arazide defi hacet yaparken kıbleye dönmek haramdır, ama bina içlerinde haram değildir. (Abbas b. Abdulmuttalib, Abdullah b. Ömer, Şa’bi, Malik, Şafiî, Ahmed b. Hanbel)

2- Bu, açık arazide de binada da caiz değildir. (Ebu Eyyûb el-Ensârî, Mücahid, İbrahim en-Nehaî, Süfyan es-Sevri, Atâ, Ebu Hanife ve bir rivayette de Ahmed b. Hanbel) Konu ile ilgili olarak attı farklı görüş daha vardır ama en güçlü görüşler bunlardır. 3

Okudunuz mu?  3 Harflilerden korkmak ?

Durum bu olunca:

Bir medeniyetin, birleşik kaplarda olduğu gibi, her sahasıyla alçalacağıni, ya da her sahasıyla yükseleceğini hesaba katarak, kendine has mimarî üslûbu ve görüşü olmayan bir sistemin bir medeniyete damgasını vuramayacağını bilmek gerekir. Binaenaleyh, müslüman mimarlar yıllardır unutulan ve ihmal edilen bu gerçeği, tekrar hatırlamalı, gündeme getirmeli ve hal çaresi bulmalıdırlar. Tuvalet taşları dahi İslâmî temizliğe elverişsiz, idrarı insanın üzerine sıçratan tarzlarda imal edilmektedir. Lavaboların modeli, abdestte ayakların yıkanılması hiç hesaba katılmadan çizilmekte, inananlar da buna mahkûm olarak yaşamaktadırlar. Bu olayı küçümseyenlere Selman Hadisini hatırlatmamız yeterlidir. O zaman da bir müşrik bu meseleyi küçümsemiş ve alaylı bir tavırla, peygamberiniz sizin bu tür işlerinize de mi karışıyor? Demişti.

Okudunuz mu?  Kadının kocasından nafaka alması

1 Ebu Davud, Taharet, 4.

2 Ebû Davud, Taharet, 5; Hadisler diğer hadis kitaplarında da bulunmaktadır.

3 Bu görüşler ve uzun izahları için bkz., Mahmud Hattâb es-Sûbkî, el-Menhel, 1/39-42.


Hoca
tuvalet kıbleye doğru olur mu?

tuvalet yönü ve kıble ile ilgili hadis

1418. [2:570, Hadîs No: 2580]

Okudunuz mu?  Zina yapmış bir erkek zina yapmamış bir kadınla evlenirse nikahı kabul olmaz mı?

Ebû Hüreyre’den (r.a.) rivayetle:

Ben sizin babanız yerindeyim. Biriniz tuvalete gittiğinde kıbleye karşı yönelmesin, sırtını da kıbleye dönmesin ve sağ eliyle temizlenmesin


tuvalet kıbleye doğru olurmu, tuvaletin kıbleye doğru olması, tuvalet yönü ve kıble

Bu kategoride yer alan Hz ömerin Yanındaki Boşluğa Hz Isa Gömülecektir Peki Hz Isa Nasıl Gömülecektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Afedersiniz…Yeni evler yapılırken tuvalet taşının kıbleye doğru olması Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.