Anasayfa
29 Kasım 2022, 19:33
missa3
Abone

Peygamberimizin Sabrı ile ilgili Asrı saadetten öyküler

Peygamberimizin Sabrı ile ilgili Asrı saadetten öyküler

Kayıtsız Üye
Peygamberimizin Sabrı ile ilgili Asrı saadetten öykülere bir kaç tane güzel örnek paylaşabilir misiniz ?


Cevap: Peygamberimizin Sabrı ile ilgili Asrı saadetten öyküler

Desert Rose
Peygamberimizin Sabırlı Oluşu

Sabır, saptırıcı engellere karşı doğru olan şey üzerinde ısrar etmek, sapmamak, dayanmak anlamına gelir. Sevgili Peygamberimiz sabırlı olma konusunda da biz Müslümanlara örnektir. O, İslam’ı duyurmak için gittiği Taif’te, putperestlerin taşlamalarına maruz kaldığı zamanda ümitsizliğe düşüp yolundan dönmediği gibi, Müslümanların refah ve zenginliğe kavuştukları, Arabistan’ın önemli bir bölümünü hakimiyetleri altına aldıkları dönemlerinde de asla yolunu değiştirmemiş, sürekli aynı yönde hareket etmiştir. Peygamberimizin ashabından Abdullah b. Mes’ud diyor ki:

Hz. Peygamber’i kavmi taşlamış, ve onu yaralamıştı. O ise Allah’a şöyle dua ediyordu:
–Allah’ım halkımı bağışla çünkü onlar (gerçeği) bilmiyorlar. Peygamberimizin bu tutumu ve Allah’ın yardımıyla bir dönem sonra Taif halkı tümüyle Müslümanların hakimiyetine geçti ve o taş atanların büyük bir bir bölümü İslam’ı kabul etti.

Okudunuz mu?  İnat ve İnatcılıkla ilgili Ayet ve Hadis verirmisiniz?

Yüce Allah Peygamberimize ve onunla beraber olan Müslümanlara sık sık sabırlı olmalarını ve asla ümitsizliğe kapılmamalarını öğütler:

Ey İman edenler, sabretmek ve namaz kılmakla Allah’tan yardım dileyin; çünkü Allah sabredenlerle beraberdir. (Bakara 153)

Cesaretinizi yitirmeyin ve üzülmeyin; eğer gerçekten inanıyorsanız, mutlaka insanların en üstünü olursunuz. (Âl-i İmran 139)

Peygamberimiz, etrafındaki insanlara, başlarına gelen bela ve musibetlerden dolayı ümitsizliğe kapılmamalarını, eğer sabırlı olur, Allah’a olan inançlarını yitirmezlerse bundan büyük mükafat elde edeceklerini müjdelerdi. Ashaptan Ebu Yahya şöyle naklediyor:

Okudunuz mu?  Hz.Ebubekir (ra) menkıbeleri

Allah’ın elçisi dedi ki: Mü’minin hâli ne güzeldir. onun her işi kendisi için hayırlıdır. Eğer bolluk içinde olursa şükreder ve bu, onun için hayırlı olur; eğer darlığa düşese bu defa sabreder ve yine o durum, onun için hayırlı olur.

İslam dinine göre bir Müslüman’ın, başına gelen herhangi bir olaydan dolayı kendi canına kıyması asla kabul edilemez; bu en büyük günahlardandır. Çünkü Allah’a inanan biri, O’ndan asla ümidini kesmez. Sevgili Peygamberimiz şöyle buyurur:

Sizden biriniz başına gelen bir beladan dolayı ölmeyi istemesin. Eğer mutlaka ölmeyi isteyecekse şöyle dua etsin: Allah’ım! Yaşam benim için hayırlı olduğu müddetçe beni yaşat; eğer ölüm benim için hayırlıysa benim canımı al.

Sabırlı ve kararlı olan insanlar, amaçlarını elde etmeye en yakın insanlardır. Aceleci ve kararsız kişiler ise başarısızlığa mahkumdur.

Okudunuz mu?  İhfa harfleri nedir? kaç tanedir?

Cevap: Peygamberimizin Sabrı ile ilgili Asrı saadetten öyküler

Betül Ravza
Nesai’nin bir rivayetinde şöyle geçmektedir: Rasulullah sav efendimiz oturunca yanına Eshab’ından bir cemaat gelir, otururduAralarında küçük bir oğlu olan bir adam vardıÇocuk onun arka tarafından gelirdi, oda önüne otururduBu çocuk vefat edince, babası, oğlu anılır diye toplantıya katılmaktan uzak durdu Peygamberimiz sav onu bir süre göremeyince:
– Falan kimseyi göremiyorum, nerelerde ? diye sorduEshab’da
– Ya RasulAllah o görmüş olduğun oğulcağızı vefat etti dedilerRasulullah sav onunla karşılaşınca oğlunu sorduO da vefat ettiğini söylediBunun üzerine Rasulullah sav efendimiz ona taziyede bulundu(Sabır tavsiye ettiOnun işini Allah’a havale etti ki "Allah’da sana büyük ecirler versin" BuyurduBundanda taziyenin sünnet olduğu anlaşılmaktadır) Sonrada:
– Ey filan! sana şu iki şeyden hangisi daha sevimlidir? Hayatın boyu onun yanında bulunmasımı, yoksa Cennet’in hangi kapısından gelirsen gel, onun senden önce gelip, sana o kapıyı açmasımı? diye sordu Adamda:
– Tabiki benden evvel Cennet’in kapısına gelip onu açmasını isterimElbette bu bana daha sevimlidir" deyince Rasulullah sav
– İşte bu sana aittir buyurdular(O ölmüştürOnun ölümü karşısında göstereceğin sabrın mükafatı olarak kıyamet günü cennetin kapısını sana açacaktır) (Tergıp ve Terhib)

Okudunuz mu?  Kur'an-ı Kerim 'de 'Venhar' kelimesi geçiyor mu ? Geçiyor ise hangi sure ve kaçıncı ayettedir ?

Muaz ra dan Rasulullah sav in şöyle buyurduğu rivayet edildi:
– Ruhum kudret elinde bulunan Allah’a yemin ederim ki düşük çocuk bile, eğer ölümünü sabırla karşılamış ise annesini göbek bağı ile cennete çekip götürecektir buyurdular Ahmed ve Taberani rivyet etmişlerdir

Okudunuz mu?  Ekmeğin Üzerine Yemin!

Ebu Hassan ra dan şöyle rivayet edildi: Ebu Hüreyre ra ya
– benim iki oğlum öldüRasulullah sav den ölülerimiz hakkında bir Hadisi Şerif söylermisin? dedimOda :
– Evet söyleyeyimOnların küçükleri cennette diledikleri yerlere girerler, çıkarlarOnlardan biri babasıyla veya anne ve babasıyla karşılaşınca, tıpkı senin şu elbisenin eteğinden tuttuğum gibi onların elbiselerinden veya ellerinden tutarlarAllah hem onları, hemde babalarını cennete koyuncaya kadar onlardan ayrılmazlar
Müslim rivayet etmişdir

Ebud-Derda ra diyorki: Rasulullah’ın Hadisi Kudsi’sinde şöyle buyurduğunu işittim :
Allah Tealabuyurduki:
– Ya İsa! Ben senden sonra bir ümmet göndereceğim(burda zikredilen ümmet "Muhammed sav ümmetidir) Sevdikleri bir şeyle karşılaşırlarsa, Allah’a hamd ederler, sevmedikleri bir şeyle karşılaştıklarında bilgileri ve dayanma güçleri olmadığı halde ecir ve sevabını Ben’den bekleyerek dayanır, sabrederlerİsa as :
– Ya Rab! bu nasıl olur? dediallah-ü Teala da :
– Ben onlara hilmimden veilmimden veririm Buyurdu
Hakim rivayet etmişBuhari’nin şartına göre sahih demiştir

Okudunuz mu?  Teravih Namazı'nda Abdest Bozulursa Ne Yapmalı? Teravih Namazında Sehiv Secdesi olur mu?

Sahbara ra derki: Peygamberimiz sav :
– Kim nimete kavuştuğunda şükreder, afete uğradığında sabreder, haksızlık yapınca af diler, haksızlığa uğradığında affederse" dedi ve sustuBunun üzerine Eshab-ı Kiram efendilerimiz:
– Ya RasulAllah onun durumu ne olur? diye sordularRasulümüzde sav :
– Onlar (geleceklerinden) emin ve doğru yolda olan kimselerdir Buyurdular
Taberani rivayet etmiştir

Malik oğlu Ka’b şöyle rivayet eder:Allah’ın Rasulü buyurdularki:
– Müminin hali yeşil ekin sapının haline benzer Onu sararıp kuruyuncaya kadar rüzgar sağa sola sallarBir defa yere yatırır bir defa doğrultur(Mümin dünyadan göçünceye kadar başından afet ve musibet eksik olmaz)
Başka bir rivayette de Hadis-i Şerif şöyledir:
– Mümin ölünceye kadar rüzgar onu sağa sola sallar(bela ve sarsıntı eksik olmazAynı zamanda başına gelenler günahlarına keffaret olur) Kafir ise kımıldamadan sapasağlam durup ,aniden yıkılan çam ağacına benzer(Kafir, küfür ve isyanlarına tevbe ettirici, tevbeyi hatırlatıcı bela ve musıbetlere uğramadan ansızın ölür)
Müslim rivayet etmiştir

Okudunuz mu?  Haset ile ilgili vaaz

Muhammed, babası Halidden, oda Eshabdan olan dedesinin Rasulullah sav dan işittiğini rivayet etti:
– Allah tarafından kendisine bir makam verilen kimse, o makama kolayca ulaşamazAncak hzAllah kendisine, malına yahut evladına uğrayan felaketler verir, oda onlara sabrederse yüce Allah’ın takdir ettiği makama erişir (Ebu Ya’la ve Taberrani "Kebir" ve "Evsat"ında rivayet etmişlerdir)

Okudunuz mu?  Kulillah duası

Ebu Ümame ra den rivayet olunduğuna göre Allah’ın Rasulü şöyle buyuruyorlar:
– hzAllah meleklerine buyurur: Gidin, kulumun üzerine bela yağdırınMelekler Allah’ın emrini yerine getirince kul hamdederMelekler geri dönerler ve allah-ü Teala hz ne:
– Ya Rabbi emrettiğin gibi kulunun başına bela yağdırdık" derlerhzAllah’da :
– DönünBen onun ahu zarını işittikçe ona ecir ve mükafat veririm" buyurur
Taberani "Kebir" de rivayet etmiştir

Sabır hakkında bazı ailemlerin görüşleri:

Nevevi der ki: Şeran muteber olan sabır, taat ve ibadete devam etmek, insanı günaha sevk eden kötülüklerden ve masiyetten uzak kalmak, dünyada karşılaşılan olayları soğukkanlılıkla karşılamak ve üzücü felaketlere şikayet etmeden tahammül etmektir

İbrahim el-Havvas da şöyle der :
– Sabır, Kuran- Kerim ve Hadisi Şeriflerle amel etme bu uğurda karşılaşılan zorluklara dayanmaktır

Okudunuz mu?  Bina Tepesinde Beyaz Varlık Gördüm

Ebu Ali ed-Dekta da sabrı şöyle tarif eder:
– Gerçek sabır kadere razı olmak ve halinden şikayet etmemektirŞikayet için değilde, çare aramak için derdini söylemek sabırsızlık olmaz Eyyüb as ın yaptığı gibi :
-"Rabbim dertlere yakalndım" demiş, hzAllah’da:
– "Biz onu sabırlı bulduk" buyurmuşturDerdini söylemesi sabırsızlık sayılmamıştır

Bu yazmış olduklarımın tamamı hüvesi hüvesine "Tergıb ve Terhib" den alınmıştır
اَلْحَمْدُ لِلّهِ ا لَّذِى عاَفاَنىِ مِمَّا ا بْتَلاَكَ بِهِى وَفَضَّلَنِى عَلى كَثِيرٍ مِمَّنْ خَلَقَ تَفْضِيلاً

HŞ "Belaya uğramış birini gören kimse (Elhamdülillahillezi afani mimmebtelake bihi ve faddaleni ala kesirin mim-men halaka tafdila) (Seni mübtela ettiği beladan beni muaf tutan ve yarattığı bir çoklarının üzerine beni tafdil eden Allah’a hamd olsun) derse sağ oldukça o belaya uğramaz"

Okudunuz mu?  Ölümü gör demek?

Ramuz 420-13


Yorum: Peygamberimizin Sabrı ile ilgili Asrı saadetten öyküler

Kayıtsız Üye
güzelliğine güzel de çok uzun nasıl yazacağız biz bunu bir de deftere yazacağım:((((


peygamber efendimizin sabrı ile ilgili hikayeler, sabırla ilgili hikayeler, peygamberimizin sabrı ile ilgili hikayeler

Bu kategoride yer alan Kadına bir boşama hakkı vermek başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Peygamberimizin Sabrı ile ilgili Asrı saadetten öyküler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.