Anasayfa
7 Mayıs 2021, 20:15
Namaz
Abone

Yaradan sürekli kan vs. akması halinde abdest ve namaz için nasıl davranmalıyım?

Yaradan sürekli kan vs. akması halinde abdest ve namaz için nasıl davranmalıyım?

Kayıtsız Üye
Selamun Aleykum

Ben kıl donmesı rahatsızlıgımdan dolayı bır kaç ay ıcersınde amelıyat olucam. ve şuan dusuncemle Namaz kılmaya başlamak ıstıyorum. yanlız amelıyat olana kadar da zamanımı bosa harcamak ıstemeyıp Namazıma ne kadar erken baslarsam o kadar ıyıdır dusuncesındeyım. bunları anlatmamın sebebıne gelecek olursam. yaranın uzerı sık sık kanamakta. korkum abdest aldıktan ve Secdeye durdugum zaman arasında herhangı bır kan akması durumunda namazım bozulurmu? farkında olmadan herhangı bı kanama oldugunda namazım kabul olurmu? ne yapmam gerekıyor? Allah Rızası ıcın yardımlarınızı beklıyorum


Cevap: Yaradan sürekli kan vs. akması halinde abdest ve namaz için nasıl davranmalım?

muvahhidim
ve aleykumusselam ve rahmetullahi ve bereketuh..
Kardeş;
Öncelikle geçmiş olsun Rabbim şifa versin..
Sizin bu durumunuz özürlü haliyle alakalıdır.
Özürlü bir kimse şu şekilde namazını kılar:
Kan akan çamaşırımız eğer kanlıysa değiştiririz ve daha sonra namaz vaktiği girdiğinde namaz klmak için hemen abdest almalıyız.Daha sonra vakit kaybettirmeden namazımızı kılmamız gereklidir. Bu süre zarfında yine kan çıkarsa hiç bir sorun teşkil etmemektedir.Bu durumdayken abdestte namaz da bozulmaz.
Ancak almış olduğumuz o abdestle sadece bir vaktin namazını kılabilirsiniz ve yeni bir abdest alıp namaz kılmak istediğimizde namaz vaktinin girmesini beklemek zorundayız..
namz vakti girmeden alınan abdestle kılacağımız namaz geçerli olmaz..
Başka bir vakit namz kılmak için bu söylediklerimiz yine tekrarlanır…

Geçmiş Olsun ..
O’na emenet olun..

Okudunuz mu?  Okul yüzünden namaz kılamıyorum

Cevap: Yaradan sürekli kan vs. akması halinde abdest ve namaz için nasıl davranmalıyım?

Kayıtsız Üye
Selamun Aleyküm.

Hocam sorum olacak sizlere. Mesela akşama 7 dk var. İkindiyi kılmadık bir sebepten kerahat vaktine bıraktık. Kolumuzda ufak yara var kanıyor. durmuyor. Namaz kazaya kalacak. Özür hali olacak zaman da yok . ne yapacağız ?

Allah(c.c) Razı Olsun


Cevap: Yaradan sürekli kan vs. akması halinde abdest ve namaz için nasıl davranmalıyım?

Kayıtsız Üye
Her vakitte abdest alma imkanı olmayan özürlü insan ne yapmalı


Şema
< Namaz kazaya kalacak. Özür hali olacak zaman da yok . ne yapacağız ? >
Mazeret olduğu için kanama da olsa namaz kılınacak. Kazaya bırakılması büyük günahtır.
< özürlü insan ne yapmalı >
Özürlü insan mecburen her vakit abdest almak zorunda


Kayıtsız Üye
Ben kısa bir süre önce bacağımdan amelyat oldum ama yaram kapanmadı gün içinde irin yada kan akıyo ne zmn aktığını bilmiyrm tam olarak bu özür sayılır mı


Şema
iki vakit arasında durmadan akıyorsa mazeret sahibi sayılırsın ama arada kanıyorsa her namaz vakti için temizleyip abdest alman gerekir.
Allah şifa versin.


Kayıtsız Üye
Hocam bn 15 yasindayim ben düştüm ayak bas parmagim çok kotu yer acildi kaniyor çok bn ne yapmailyim


Şema
< ayak bas parmagim çok kotu yer acildi kaniyor >
Allah şifa versin.
Abdest ve gusül için yıkamak zorunda değilsin.


#UguR
Abdestiniz varsa tekrar abdest alıp namazınızı kılın.
Abdestiniz yok ise abdest alın ve kanamaya devam ederse tekrar abdest alıp kılınız. Çünkü özürlü duruma düşüyorsunuz. Öbür vakit için tekrardan abdest almanız gerekmektedir.

Okudunuz mu?  Kadın çorapsız namaz kılabilir mi?

Kayıtsız Üye
Selâmün aleyküm
Küçük abdestimi yaptiktan sonra yikayip silmeme rağmen aradan 10 15dk gectikten sonra damladigini düşünüyorum bazen camasirimi kontrol ettigimde de leke goruyorum bu durum sürekli var doktordan da care bulamadim normal dediler.
Calistigim için gun içinde sıkıntı yaşıyorum. Her vakit abdest almam gerekir mi? Evdeyken sürekli camasir degistirmek gerekir mi? Namazımin kabul olup olmadigindan endise duyuyorum. Bilgilendirirseniz sevinirim.


Şema
Taharet alırken yıkanın ve kurutmayın ve sonrasında da kontrol etmeyin.


Kayıtsız Üye
Selam aleykum benim boynumdan kan geliyor abdest alıp namazımı kılsam olur mu


imam
< kan geliyor abdest alıp namazımı kılsam olur mu >
Allah şifa versin. Kan kesilmese bile namaz kılın


Kayıtsız Üye
Hayırlı geçeler, eşim Ramazan’ın ilk günü ameliyat geçirdi. Gün içinde ilaç kullanması gerektiğinden bu güne kadar orucunu tutamadı. İlaç içmesi gerekmiyor artık, ama ameliyat yeri devamlı akıntı halinde. Kanla karışık iltihap. Bu durumda orucu kabul olur mu? Kendisi orucunu tutamadığından çok rahatsiz. Çevaplayanlara şimdiden daha Allah razı olsun.


arifselim
Hayırlı günler kardeşim Allah şifalar versin. Eğer artık ilaç içmesi gerekmiyorsa ameliyatından akan kan veya irin orucuna engel değildir orucunu tutabilir.


Kayıtsız Üye
kanama 1,5 ay oldu oruç tutup namaz kilabilir miyim teşekkürler


arifselim
Geçmiş olsun kardeşim. Elbette abdestini al namazını kıl ve orucunu tut. Kanama olması zaten ibadetlerine engel değildir.

Okudunuz mu?  Ahtapot Karides yengeç istiridye midye yemek haram mı

Kayıtsız Üye
Hocam sabah namazı vaktinin çıkmasına 30 dk civarı vardı. Babam bizi zorla cemaat ile namaz kıldırıyor. Bize güvenmiyor namaz kılmıyormuş namazdan kaçıyormuş fasıkmisiz muamelesi yapıyor. Kardeşime hırsız muamelesi yapıyor bana sen ahlaksizsin asalaksin diyor anneme durmadan hakaret ediyor iste yüzümde bu sabah namazında kan vardı ben durmasını bekledim yine bana bağırmaya başladı beb de mecburiyetten abdest aldım o kanayan bölgenin üstüne su attım elimi sürmedim ve öyle namaza durdum inşaAllah abdestim olmuş mudur ve namaza durmadan önce de o sırada safiye uydum dedim o anlık içimden itikadım gitmemiştir değil mi hocam Allah U Teala muhafaza. Cevaplarsaniz sevinirim


arifselim
Allah yardımcınız olsun kardeşim. Bir konuda bir mezhebi taklit edebilmek için o konudaki bilgileri iyice bilmek gerekir. Bunu yaptığın için itikadın bozulmaz. Allah’a emanet ol.


Kayıtsız Üye
– Ben şantiyede çalışıyorum parmağım kesildi elbiseme kan geldi ve elbisemi değiştiremiyorum namaz kılsam kabul olur mu

– BirKaç gün önce elim hafif yarildi şimdi yaramdan iltihap gibi kırmızı renkli bir sıvı akıyo kuran okuyacağım ama abdestim tutar mı bilemedim


arifselim
– O kanlı olan yeri ufak bir su ile yıkaman bile yeterlidir. Değiştirmen bile şart değildir. Mutlaka çevrende veya yakınlarda bir su bulunabilir.

– Eğer sürekli akıyorsa o zaman bu özür olur ve o şekilde abdestin geçerlidir.


Kayıtsız Üye
Selamın aleykum benim sorum ben ayağımdan emeliyat oldum ve ayağımdan devamlı iltihap akıyor gusül abdest alabilirmiyim şimdiden yardımcı olursanız çok sevinirim

Okudunuz mu?  Altı (6) Rekat Teheccüd Namazı Nasıl Kılınır?

arifselim
Aleykum selam. O yaraya suyun değmesi yasak ise o yere bir şey sar iyice ve sonra gusül abdesti al. Eğer doktorun su zarar vermiyor derse o zaman o yeri yıkaman gerekir.


Kayıtsız Üye
Merhaba. Bacagimda bir sivilce var dun sıktım ama ici hala dolu ve kaza namazı esnasinda biraz cikti igne ucu kadar gittim abdest aldim tekrar kıldım sonra ikindi için sünneti kıldım fakat tekrar çıkmış bende artik dayanamadim yine abdest aldim bu sefer farzdan başladım farzi kıldıktan sonra tamamen patladi simdi benim namazim bosami gitti


arifselim
Merhaba kardeşim. Eğer bir namaz vakti boyunca bu özür devam ederse o zaman abdest alır ve akıntı olsa bile namazını kılabilirsin. Sanırım bu senin durumun geçici bir durumdur. Geçmiş olsun.


Kayıtsız Üye
Selamın aleyküm hocam bende ilk arkadaş taki gibiyim ama ilk makat bölgesinden istemeden gaz çıkıyor ve kıl dönmesinden amaliat oldum yara olan yerde pansuman yapılması gerekiyor tentürdiyot lu şekilde ve abdest almamda yada her vakit girişi namaz kılmamda bir sorun olurmu…


arifselim
Aleykum selam. Gaz kaçırmak konusunu yukarıdaki cevaplarda okuyabilirsin. Pansuman ve tentürdiyot abdest ve namazına engel değildir. Bu pansumanla birlikte namazlarını kılman caizdir.


Kayıtsız Üye
Traş oldukdan bir süre sonra abdest aldım,yüzümü kurularken küçük bir kesikden çok az bir mitar kan havluma bulaştı.bu durumda abdestim geçerlimidir.


Şem’a
Akmayacak kadar az olan kan abdesti bozmaz


Kayıtsız Üye
Selamın aleykum az önce bir diş ameliyatı geçirdim sürekli olarak kan sızıyor ama ağızımın içinde kalıyor bunu yutmam ve namaz kılmam uygun mu ? Abdesti her vakit mi almalıyım ?

Okudunuz mu?  Namaz kazalarında namazların sadece farzları mı kılınıyor yoksa sünnetleri mi

arifselim
Aleykum selam geçmiş olsun. Kanama durmadığı durumlarda o halde abdest alınır ve yutulmamasına dikkat ederek namaz kılınır. Bu özür abdesti olduğu için her vakit namaz için bir abdest alınması gerekir.


Kayıtsız Üye
Hocam ben 16 yaşındayım. Yaklaşık bir buçuk yıl kuyruk sokumunda iltihaplanma vardı. Ancak ben yaklaşık 7-8 ay geçer diye fazla önemsemedim ve kil dönmesinin belirtileri olduğunu bilmiyordum. Öğrendikten sonra özürlü halde olup olmadığımı düşündüm. Bana eğer sürekli akıyorsa özürlü haldesin dendi. Ama ben tam bilemedigim için karar veremedim ve her vakit abdest almadan namazlarımı kıldım. Hala da tam olarak hastalık durumumu bilmiyorum. Çünkü doktora gidemedim. Bu halimle eğer ben kıl dönmesi hastası isem bu süre zarfında kılmış olduğum namazlar kabul olmuş mudur?


Şem’a
Namazların kabul olup olmaması akan kan ve irin miktarına bağlıdır.
Bir avuç kadar kan ve irin lekesi affedilmiştir


Kayıtsız Üye
Hocam şimdi ben normalde okula gitmeden önce abdestimi alıyorum bazen sonra okulda da alıyorum bazen almıyorum. Ama bugün sabahtan aldıktan sonra parmağımı kestim ve baya kan aktı yarabandı falan yapıştırdım sonra öğle vaktine bir süre kalmıştı yarabandında da azıcık kan olduğundan yine de kirli diye çıkarttım ama tereddütdeydim yara tam kapanmadigindan kanarsa diye çünkü abdest alıp hemen kılamıyorum teneffüs yetişmiyor. Aldım abdestimi daha sonra sınıfta kanadı ve 2 teneffüs kalmıştı eve gidersem evde geçmiş oluyor vakit. Daha sonra ilk tenefuste indiğimde kan durmuş gibiydi sonra ama biraz çıkar mı diye dokundum ve çıkıyordu o yüzden özür abdesti aldım sonraki teneffüste de kıldım ama kan o zaman durmuştu. Yani ya namazımı kılcaktım bu şekilde ya da geçecekti. Doğru mu yaptım eğer bidaha böyle olursa yine böyle mi yapmalıyım?
Birde kan suya değince bir müddet kanıyor sonra duruyo abdest alırken de el suya degiyo ve yine kanıyor duruyor ne yapmam lazım?

Okudunuz mu?  Namazda kıyafet düzeltmek

arifselim
Geçmiş olsun. Hanefi mezhebine göre akan kan yerinden ayrılacak kadar ise bu abdestini bozar. Eğer bir namaz vakti boyunca durmadan özür devam ediyorsa ancak o zaman özür abdesti alabilirsin.


Kayıtsız Üye
Vücudumdaki küçük bir yaradan kan akıyor uzun süre namazın geçmesinede vakit olarak var üstüne tampon yapıp abdest alabilirmiyim namaz olurmu


arifselim
Vakit varsa kanın kesilmesini beklemelisin. Ama vakit çıkacaksa o yeri sarar ve abdestini alırsın. O yerin üstünü elinle mesh eder ve bu şekilde namazını kılabilirsin.


Kayıtsız Üye
Merhabalar ben kıl dönmesi ameliyatı oldum ve pansumana gitmeye devam ediyorum iki aydır pansumaiyken de yaramdan sıvı akıyor yinede namaz kilabilir miyim


arifselim
Merhabalar. Geçmiş olsun. Bu durumda olsan da namaz kılman gerekir. Eğer bir namaz kılacak kadar dahi vakit kalmıyorsa her vakit için bir abdest alır ve o abdestle dilediğin kadar namaz kılabilirsin. Diğer vakit girdimi yeni abdest alman gerekir.

Okudunuz mu?  Cenaze namazı kaç tekbir?

Kayıtsız Üye
selamun aleyküm hocam . özürlüyken her vakit abdest almamiz gerektgini unutup namaz kildiysak tekrar mi kılmamz lazm birde her vakit için abdest almamiz gerektigini hatrladigimizda abdesti ezandan oncemi sonra mi aldgimizi hatrlamiyorsak bastan mi kilcaz bunuda


arifselim
Aleykum selam. Eğer yeni bir abdest almadan kıldıklarını hatırlıyorsan o namazlarını yeniden kılmalısın. Ezan okunduktan sonra yani vakit girdikten sonra yeni bir abdest alınmalıdır.


Kayıtsız Üye
Merhaba lütfen yardımcı olurmusunuz..ben kanser hastasıyım sırtımda çok buyuk tumorler(şişkinlikler) var,ve açik yara şeklinde sürekli sarı su gibi ,bazanda kanli akıntı var.hiç durmadan akan bir akıntı.kendımde yatak halindeyim .bu zaman nasıl abtes alayım nasıl namazımı kılayım?


arifselim
Merhaba. Allah şifalar versin ve günahlarına kefaret eylesin. Sürekli gelen bu akıntılardan dolayı özür sahibi sayılırsın. Yani her bir vakit namaz için bir abdest alman yeterlidir. Ve akıntılar gelse bile abdestin bozulmaz. Şayet abdest alma imkanında yoksa o zaman teyemmüm alırsın.


Kayıtsız Üye
slm aleykum
hocam peki kıyafetimizi deistirme imkanımız olmadiin da nasıl olacak hocam
hayirli ramazanlar


arifselim
Aleykum selam. Eğer kıyafetleri değiştirme imkanın yoksa o kıyafetlerle de kılabilirsin. Bu durum bir mazeret olur ve namazlarına ibadetlerine de engel değildir. Hayırlı ramazanlar.


Kayıtsız Üye
Elim kesildi kanama durmadı bantladım Abdest alacağım bantı çıkarırsam kanama olacak Ben tam üzerinden Abdest alabilir miyim lütfen cevaplar mısınız acil


arifselim
Geçmiş olsun. Kanama devam ediyorsa bantı veya sargıyı açmana gerek yoktur. Normal abdestini al ve o yeri sadece mesh edersen bu yeterli olur. Bu şekilde abdest alabilirsin.

Okudunuz mu?  Namazın sonunda yapılan kısa dualar

Kayıtsız Üye
İlk olarak selamın aleyküm
Benim de aynı sebepten dolayı bir sorum olacak.Kıl dönmesinden dolayı vücuttan sürekli kan ve irin çıkmakta.Haliyle iç çamaşırı batırıyor.Okula gittiğimiz veya dışarı çıktığımız zamanlarda sürekli iç çamaşırı değiştirme imkanı olmuyor.Değiştirsek bile sürekli akıntı halinde.Bu durumlarda iç çamaşırındaki kan namaz durumunu nasıl etkiler? Cevaplarınız için şimdiden Allah razı olsun


mum
Leke bir avuç içi kadar olursa namaza engel olmaz ama daha çok olursa değiştirmek veya yıkamak gerekir.
Allah şifa versin.


Kayıtsız Üye
selamün aleyküm hayırlı akşamlar ben dün ameliyat oldum dünden beri namaz kılamadım abdest alabiliyorum ama pansuman oldugu için kan ve tendüriot var temizleyemedim . acaba bu şekil abdest alıp namaz kılabilirmiyim.


mum
Allah şiaf versin, abdestini al ve nnamazını kıl mazeret sahibisin


NRDemir
Selamun aleykum hocam ben kadin hastaligindan kanser hastasiyim ve kanamam hiç bitmiyo nasıl namaz kilabilirim cvb için simdiden teşekkürler


imam
Allah size şifa ve dayanma gücü versin.
Kanama devam etse bile her vakit ped değiştirin abdest alın ve namazınızı kılın


Kayıtsız Üye
kolay gelsin ben de kıl dönmesi var . akinti çok az veya yok emin olamiyorum ama az ıslaklık oluyor sürekli.
bu yüzden tam olarak akıntı zamanını bilemiyorum.
namazlarimi özürlü halinde mi kılmam gerekiyor


mum
Akıntı iki vakit arası devam ediyorsa özürlü sayılırsınız, devam etmiyorsa her namaz vakti temizleyin/iç çmaşırı değiştirin

Okudunuz mu?  Şafii mezhebine mensup birisi namaz içerisinde tahıyyat duasını hanefi mezhebine göre okursa namazı bozulurmu?

Kayıtsız Üye
Selam
Çocukluğumdan beri 30 senedir burnum kanıyor defalarca dr. Ve farklı hastanelere gittim operasyonlar falan duzelmedi
Abdest alirken burnuma su veremiyorum hemen kaniyor her vakitte bana sıkıntı veriyor. Bazen kan damlamıyor ama selpakla sildigimde kuru kan veya biraz kan görüyorum tekrar abdest almamı gerekiyor
Ve Gusul abdesti alirken bazen kanıyor ne yapmalıyım teşekkürler


mum
Şafii ve maliki mezhebini sadece buruna su verme konusunda taklit edin hiç su vermeyin. Allah şifa versin.


Kayıtsız Üye
Sayın hocam soruya cevap olarak , ameliyat sonrası kanının yutulmamasını tavsiye etmişsiniz . Ben bir diş hekimiyim. Bizim tedavi prensibimizde kan yutulmaz tükürülürse tekrar iltihap kapması ve kanamanın durmaması söz konusu . Tükürmeyip yutulması sağlık açısından gerekli .
Konuya gelirsek sağlık ve özür konu olduğu içim tükürme değil yutulma tavsiye edilmeli. İbadete özür olarak devam edilmelidir. Hayırlı hizmetler


Misafir34
Selamün aleyküm vücudumuzdaki bir yara kanıyorsa veya su çıkıyorsa ve suyun değmesi oraya zarar veriyorsa özür durumunda değilse vaktin sonunu beklememiz şart mı?Üstüne bant yapıştırıp abdest alsak olur mu? Bazen vucudümdaki su toplamış yer patlıyor ve su değince tekrar su çıkıyor, bant yapıştırıp abdest alıyorum doğru mu yapıyorum.Allah razı olsun


imam
Özür hükmüne girmiyorsa namaz vaktinin girmesini beklemek zorunda değilsiniz.
Yaptığınız olur ama size tavsiyem bu konuda imam şafiiye uyun, şafii mezhebine göre ön ve arka dışında vücuttan çıkan şeyler abdesti bozmaz.


Kayıtsız üye
Ben bazen erken yatmama rağmen örneğin 6 saat uyumama rağmen sabah namazına geç kalkıyorum abdest alırken kan akması oluyor dış etlerimden (kan hemen duruyor ama o zamana kadar abdestle biraz ilerlemiş oluyorum yeniden abdest alsam vesveseliyim namaz vakti geçecek) ne yapmam gerekir ?
6 saat uykuma rağmen böyle oluyor bu özüre girermi bundan dolayı ne ölçüde sorumluyum ?

Okudunuz mu?  Sabah namazı farzından sonra okunan dua

Şem’a
Abdest alırken ağzınızı yıkamayın sadece su verin kan çıkmasın.
Kan devamlı akmadığı için özre girmez.


Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm hayırlı akşamlar sürekli kanayan yara durumunda cuma ezanı okunduktan sonramı abdest almalıyız yoksa vakit girmeden diğer vakit için abdest alabilir miyiz


arifselim
Aleykum selam. Özür sahibi olan kişilerin vaktin girmesiyle abdestleri bozulmaz ancak namazını kılmak üzere almış olduğu o vakit bittiğinde abdesti bozulur. Bu kabul edilen İmamı azamın görüşüdür. Kısaca; özürlü olanların abdestleri, namaz vaktinin girmesi ile bozulmaz vaktin çıkması ile bozulur. Örneğin öğle vakti girmeden abdest alan kişi o abdestle öğle yada cuma namazını kılar ve ikindi vaktine kadar abdesti devam eder.


kan akarken abdest alınır mı, sürekli kanayan yara abdesti bozar mı, kanayan yara abdest

Bu kategoride yer alan Namaz kılarken türkçe bir yazı okumak namazı bozar mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Yaradan sürekli kan vs. akması halinde abdest ve namaz için nasıl davranmalıyım? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.