Anasayfa
8 Mayıs 2021, 6:40
sizden03
Abone

Oje ve Gusul Hakkında

Oje ve Gusul Hakkında

NuuR_
Bir sitede altta paylastigim yaziyi buldum ve dogruluk payini ögrenmek istiyorum

Oje kullanmiyorum baska bir şey bakarken dikkatimi cekti

"Allah size (abdest ve guslü emretmekle) bir güçlük çıkarmak istemiyor. Ama sizi arındırmak ve size olan nimetinin tamamlamak istiyor. Belki şükredersiniz." (Maide, 5/6)Kadının süslenmesi yasak olmadığından abdest alırken tırnağındaki kınayı kazımasını emretmenin güçlük doğuracağı kesindir. Bu sebeple fakihler, kınanın abdeste ve gusle mani olmayacağını söylemişlerdir. Hanefilerin konu ile ilgili görüşleri şöyledir: "Kına, pire pisliği, kir tabakaları, vücuda sürülen yağ, krem, tırnak aralarına giren kirler vs. her ne kadar suyun organ üzerinden akmasına mani ise de zaruretten dolayı abdeste ve gusle mani olmazlar." (İbn Abidin, Haşiyetü Reddi’l-Muhtar, c. 1, s. 155-156) Buradaki ‘zaruret’ yukarıdaki şeyleri temizleme sıkıntısından doğan zarurettir. Çünkü onları temizleme emredilecek olsa insanlar zor durumda kalır ve bir çoğu abdest alıp namaz kılma imkanı bulamazdı. Oje de yukarıdaki maddelerle aynı konumdadır. Kadının tırnaklarına oje sürmesini veya tırnaklarını cilalamasını yasaklayan bir hüküm olmadığına göre abdest veya gusülden önce bunların temizlenmesini şart koşmanın güçlük doğuracağı açıktır. Yukarıdaki ayet, Allah’ın güçlük çıkarmak istemediğini ama bizi arındırmak istediğini bildirmektedir. Tırnakları ojeli veya cilalı olan kişiler ellerini yıkadıkları zaman temiz sayılacaklarından, Allah’ın bu konudaki emri de yerine gelmiş olmalıdır.

Okudunuz mu?  Şafii mezhebine göre kerahat vakti kaç dakikadır?

Sonuç olarak oje ve tırnak cilası abdest ve gusle mani değildir. "


Cevap: Oje ve gusül ..

Desert Rose
< Sonuç olarak oje ve tırnak cilası abdest ve gusle mani değildir. "
>

Bu fetvayı nerden aldın bilmiyorum ama doğru değil…
Kına oje gibi tabaka yapmaz sadece deriye rengini verirken
Oje tabaka oluşturur abdeste ve gusulün sıhhatine kesinlikle
engeldir.birde zaruri değil keyfi bir uygulamadır,esneklik düşünülemez
bu tür fetvalara itibar etmeyiniz kardeşim…
Hayırlarla kalın…

Okudunuz mu?  Hristiyanlarda haç işareti

Cevap: Oje ve gusül ..

muvahhidim
< Sonuç olarak oje ve tırnak cilası abdest ve gusle mani değildir. " >
desert rose kardeşimin dediği gibi, Heralde bu sonuç vermiş olduğunuz alıntının içinde yeralmıyor..

Çünkü alıntı iyice okunduğunda, zaruret halide kullanılmasında bir beis yoktur diyor, açıkça ortadadır .

Okudunuz mu?  Banyo yapmadan gusül abdesti alınır mı?

< "Kına, pire pisliği, kir tabakaları, vücuda sürülen yağ, krem, tırnak aralarına giren kirler vs. her ne kadar suyun organ üzerinden akmasına mani ise de zaruretten dolayı abdeste ve gusle mani olmazlar." (İbn Abidin, Haşiyetü Reddu’l-Muhtar, c. 1, s. 155-156) >

Bence burada oje hiçbir zaruret teşkil etmemektedir. Zaten açıklama bahsinde oje kelimesi geçmemektedir, ojeyi de bu pisliklere ve tabakalara kıyas etmek doğru değildir.

Çünkü tırnak altında bulunan kir bir zarurettir, İş gereği kişi kirletici bir işte çalışıyor alabilir ve sürekli tırnak altları kirlene bilir.Bu durumda zaruret olduğundan dolayı gusle engel değildir deriz. Ancak ojebu duruma kıyas bile edilemezçünkü Oje tamamen keyfi bir iştir.

Okudunuz mu?  Mutlu olamıyorum ne yapmalıyım

Hem Oje müslüman bir kıza yakışmayacak bir tür kozmetiktir . Bu nedenle bir kızın bence ojeli eller ile dışarı çıkması bile sakıncalıdır.

O’nunla kalın..
celle celeluh

Bu kategoride yer alan Kur'an da anne ve babaların çocuklarını dövme hakkı olduğu söylenir mi? Dövme yaptırmak caiz mi ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Oje ve Gusul Hakkında Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.