Anasayfa
7 Mayıs 2021, 14:22
Oruc
Yönetici

Şeker hastası olan bir kişi ramazanda tutamadığı oruçları nasıl telafi edebilir?

Şeker hastası olan bir kişi ramazanda tutamadığı oruçları nasıl telafi edebilir?

Muhasibi
Şeker hastası olan bir kişi ramazanda tutamadığı oruçları nasıl telafi edebilir?

Değerli kardeşimiz;

Oruç tutabilecek durumda olan bir kimse fidye vermekle oruç borcundan kurtulamaz. Tutmadığı oruçlarını günü gününe kaza etmesi gerekir. Oruç tutamayacak kadar hasta olan bir müslüman tutamadığı her güne karşılık bir fidye verir. Bu, oruç yerine geçerli bir bedeldir. Fitre’nin miktarı ne ise fidyenin miktarı da odur.


İbâdetlerden oruç hakkındaki fidye, ayetle sabittir: "O size farz kılınan oruç, sayılı günlerdir. O günlerde sizden kim hasta, yahut seferde olurda oruç tutmazsa, tutamadığı günler sayısınca, sıhhat bulduğu veya yolcu olmadığı başka günlerde oruç tutar. Fazla ihtiyarlık veya ağır hastalık gibi sebeblerle oruç tutmaya gücü yetmeyenler üzerine, bir yoksul doyuracak kadar fidye vermek lâzımdır…" (el-Bakara, 2/184).


Ayetin açık ifadesinden de anlaşıldığı gibi oruç hakkındaki fidye; hastalık ve ihtiyarlık gibi bir mazeret dolayısıyla eza ve kazaya imkân bulunmadığı zaman verilir. Fidyesini verse, sonrada oruç tutabilecek duruma kavuşsa, evvelâ verdiği fidyelerle yetinemez, tutamadığı oruçları kaza gerekir. Bu durumda; kaza etmeden ölürse, oruç borcunun ödenmesi için varislerine vasiyette bulunması gerekir. Sıhhatine kavuşmadan vefât edecek olsa verdiği fidyeler kâfi gelir, vasiyette bulunması gerekmez.


Buna göre zamanında tutulmayan her bir günün orucu kaza edilmelidir. Ayrıca hiç bir özrü yokken bir farzı zamanında yerine getirmemekten dolayı da tövbe, istiğfar yapılmalıdır.


Eğer hastalık yada ihtiyarlık gibi bir nedenden dolayı orucun kazası tutulamayacaksa her bir gün için bir fidye vermek gerekir. Bir fidyenin miktarı o yıl için baz alınan fitre miktarıdır.

Okudunuz mu?  Müstehcen film izlemek orucu bozarmı?

Cevap: Şeker hastası olan bir kişi ramazanda tutamadığı oruçları nasıl telafi edebilir?

VESLiHAN
hastalığı tehlikeli boyutlara ulaşmış ve oruç tutması zor hale gelmiş kişilerin fidye vererek buna bir çare bulabilirler fakat daha sonra tutabilme durumları varsa muhakkak tutmalıdırlar

Bu kategoride yer alan Oruçlu iken çiçek, esans koklamak orucu bozar mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Şeker hastası olan bir kişi ramazanda tutamadığı oruçları nasıl telafi edebilir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.