Anasayfa
7 Mayıs 2021, 20:27
Namaz
Abone

Erkekler Cuma Namazından çıkmadan kadınlar öğle namazı kılabilir mi?

Erkekler Cuma Namazından çıkmadan kadınlar öğle namazı kılabilir mi?

Kayıtsız Üye
Erkekler Cuma Namazından çıkmadan kadınlar öğle namazı kılabilir mi?


Cevap: Erkekler Cuma Namazından çıkmadan kadınlar öğle namazı kılabilir mi?

Desert Rose
Cuma namazı sadece erkeklere farzdır. Kadınlar Cuma günleri diğer günlerdeki gibi öğle namazını kılarlar. Onlara Cuma namazı farz olmadığından Cuma cemaatini beklemelerine gerek yoktur. Ezan okunduktan sonra öğle namazını kılarlar. Bu vesile ile bir hususu da belirtelim: Hasta, yolcu ve âmâ gibi kendilerine Cuma namazı farz olmayan erkeklerin öğle namazını, Cuma namazı kılındıktan sonra kılmaları müstehaptır. Çünkü o vakte kadar hasta iyileşebilir, yolcunun sefer süresi sona erebilir.

Okudunuz mu?  Sabah namazı güneş doğduktan sonra nasıl niyet edilir?

Cevap: Erkekler Cuma Namazından çıkmadan kadınlar öğle namazı kılabilir mi?

Fetva Meclisi
Kadınlar ve kendilerine cuma namazı farz olmayan hasta ve benzeri kimseler vakit girdikten sonra, imam cuma namazını bitirmeden önce kendi evlerinde öğle namazını kılarlarsa bu namaz geçerli olur. Kendilerine cuma namazı farz olmayan bu gruptakilerin şehirde veya şehir hükmünde olan bir yerde öğle namazında cemaat yapmaları da mekruhtur; kendi başlarına kılmalıdırlar. Kendisine cuma namazı farz olan bir kimse ise, özürsüz olarak cumaya gitmez ve imam cuma namazını bitirmeden önce kendi evinde o günkü öğle namazını kılarsa Hanefilere göre bu namaz geçerlidir, fakat cumaya gitmediği için günahkâr olur. Diğer üç mezhebe ve Hanefilerden İmam Züfer’e göre ise kıldığı öğle namazı geçersizdir. Cuma namazı kılındıktan sonra tekrar kılmalıdır. (Mergînânî, Hidâye, I, 90-91; Halebî, Halebi Sağîr, s. 321, Salah Bilici Kitabevi)

Okudunuz mu?  Teyemmüm abdesti ile namaz kılmak caiz mi?

erkekler cuma namazından çıkmadan kadınlar öğle namazı kılabilir mi, erkekler cumadan çıkmadan kadınlar namaz kılabilir mi, erkekler cuma namazından çıkmadan kadınlar namaz kılabilir mi

Bu kategoride yer alan Şafi mezhebine göre ikindi namazı nasıl kılınır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Erkekler Cuma Namazından çıkmadan kadınlar öğle namazı kılabilir mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.