Anasayfa
8 Mayıs 2021, 6:53
missa95
Abone

Gurre (diyeti) nedir, ne zaman verilir, kim verir ve kime verilir?

Gurre (diyeti) nedir, ne zaman verilir, kim verir ve kime verilir?

Kayıtsız Üye
Gurre (diyeti) nedir, ne zaman verilir, kim verir ve kime verilir?


Cevap: Gurre (diyeti) nedir, ne zaman verilir, kim verir ve kime verilir?

Muhasibi
Gurre; bir terim olarak ana karnındaki cenînin, suç işleme yoluyla düşmesine sebep olan kimsenin ödeyeceği tazminat demektir.

Okudunuz mu?  Harut marut hikayesi

İslâm’da insanın mal, can, ırz dokunulmazlığı gibi temel hakları vardır. Yaşama hakkı en başta gelir. Bu yüzden çocuk ana karnına düştüğü andan itibaren koruma altına alınmış, ona zarar verene bazı dünyevî veya uhrevî cezalar konulmuştur. Bir kimse ana, baba veya bunlardan başkası olsun hâmile bir kadının karnına veya sırtına veya yanlarına yahut başına yahut uzuvlarından bir uzvuna vurduğu veya onu dövmek, öldürmek, azarlamakla korkuttuğu zaman, kadın çocuğunu düşürürse iki durum akla gelir: Çocuk ya ölü yahut diri olarak düşmüştür.

Okudunuz mu?  Sevgilim kapanmamı istemiyor

Gurre cezası bir yılda ödenir. Bir yıl geçmiş de olsa, onu bir defada ödemek gerekir.

Hanefî, Henbelî ve Şafiilerin en sahih görüşüne göre, gurre diyetinin bir sene zarfında ödenmesi gerekir. Gurre, ceninin -cinayeti işleyenin dışında kalan- varislerine, şer’î paylarına göre verilir.(bk. İbn Kudâme, el-Muğnî, VII, 716; Vehbe ez-Zühaylî, el-Fıkhu’l-İslâmî, VI, 364)..

Okudunuz mu?  İslama Uygun Kız çocuk isimleri Site üzerinden çok Aradım Ama Bulamadım

Gurrenin miktarı beş deve yani diyetin yirmide biri veya buna denk olan nakit para olup, bu da Hanefîlere göre 50 dinar (200 gr. altın para) veya 500 dirhem (1400 gr. gümüş para)dır. Diğer hukukçuların büyük çoğunluğuna göre ise, 600 dirhem (1680 gr. gümüş)dür (bk. Kâsânî, Bedâyiu’s-Sanâyi’, V/325; İbn Kudâme, el-Muğnî, V/799; İbn Rüşd Bidâyetü’l-Müctehid, II/ 407).

Okudunuz mu?  Ameli şirk nedir?

Ebû Hüreyre’den, şöyle dediği nakledilmiştir:
Hanefî mezhebine göre, anne -kız olsun, erkek olsun- karnındaki cenîni ilaçla veya başka bazı fiillerle kocasının izni olmaksızın düşürdüğü zaman gurreyi âkilenin (yakın akrabanın) tazmin etmesi gerekir. Eğer kocası, cenîni düşürmesi için ona izin vermiş ise, bu takdirde âkilenin (yakın akrabanın) değil, annenin gurreyi tazmin etmesi gerekir. Bu hususta alimler arasında ittifak vardır. Hatta Şafii ve Hanbelilere göre ise gurreyi ödemesi yanında anneye ayrıca kefaret de gerekir.

Okudunuz mu?  Dini nikah kıymak şartmıdır kıymazsak günahı nedir

Gurre diyeti, miras hukukuna göre varislere taksim edilir. Şayet çocuğun düşmesine sebep olanlar -anne, baba dahil- bazı varisler ise, bu takdirde gurre onların dışındaki varislere verilir.

Bu kefareti ödedikten sonra, ayrıca tövbe etmek şarttır. Allah’ın affı, rahmeti, tövbe kapısından elde edilir. Ciddi pişmanlık, samimî tövbe, salih amel, hayırlı işler yapma, günahların silinmesine vesile olan en önemli şeylerdir.

Okudunuz mu?  Erkek ve bayan kuzenler arası ilişki nasıl olmalı

gurre, gurre kime verilir

Bu kategoride yer alan Yatsı namazından sonra okunan Âmenerresülü okumanın fazileti nedir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Gurre (diyeti) nedir, ne zaman verilir, kim verir ve kime verilir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.