Anasayfa
3 Ağustos 2022, 17:40

Oruç ibadetinde seferi olmanın ölçüsü nedir?

Oruç ibadetinde seferi olmanın ölçüsü nedir?

m.deniz
Yolculuğa çıkan insanlar oruçlarını tutmayabilirler. Evlerinden çıktıktan sonra seferi sayılırlar. Ancak sefere çıkan kişilerin oruçlu olması daha faziletlidir. Kişi durumuna göre dilerse tutar dilerse tutmaz.

Gittiği yerde 15 günden az kalmaya niyet ederse oruçlarını tutmayabilirler. Ancak on beş günden fazla kalmaya niyet ederlerse veya on beş günden fazla kalmaları gerektiğini öğrenirlerse gittikleri yerde oruç tutmaları farzdır.
Seferi olmanın şartları nelerdir? Seferi olduğumuz halde farz namazları aynen olduğu gibi kılabilir miyiz?

Seferi olan bir kimse, bütün sünnet ve nafile namazları, iki ve üç rekatlı farzları ve vitir namazını aynen kılar.
Şafi mezhebine göre zaman değil mesafe geçerlidir. Bu nedenle 90 km. lik bir yolculuğa çıkan kimse seferidir ve dört rekatlı farzları tam kılması daha iyi olmakla beraber iki olarak kılması da caizdir.

Hanefi Mezhebine göre ise ne zaman seferi olunacağı konusunda iki ayrı görüş vardır:

Okudunuz mu?  Saça hint kınası yakmak günah mı

1- Mesafeyi esas alanlar. bu anlayışa göre 90 km kadar bir yolculuğa çıkılırsa seferi sayılacağından namazlarını kısaltır.

2- Zamanı esas alanlar. bunlara göre 3 gün (18 saat) yolculuk yapmak kişiyi seferi yapar. bu durumda namazlarını kısaltabilir. yoksa kısaltamazlar.

Hanefilere göre seferi olan birisinin dört rakatlı farz namazları 2 kılması gerekir. Ancak 4 olarak da kılsa namazı geçerlidir. Şafilerde ise yolcu bile olsa tam kılmak daha faydalıdır.

Farz edelim ki gerçekten seferi olduğumuz halde namazı tam kılsak bile, namazımız geçerlidir. Eğer gerçekten seferi değilsek bu durumda iki kılmak namazımızı bozar. O halde ihtiyaten de dört kılmanın daha isabetli olacağını düşünüyoruz. Bununla beraber bir anlayışı esas alıp ona göre hareket etmek, diğer anlayış sahiplerini de kötülememek gerekir.

Sefere niyet eden ve yola çıkan kimse, oturduğu beldenin binalarını geçtikten itibaren namazlarını kasra başlar. Bulunduğu şehir veya kasabadan çıkarken gittiği istikametteki meskûn yerleri geçmiş olması lâzımdır. Şehre bağlı olup da birbirinden ayrı olan mahallelerin hepsini de geçmiş olmak gerekir. Ancak şehrin dışında olup da eskiden şehre bağlı olan ve hâlen harâbe hâlinde bulunan yerler şehre bağlı sayılmazlar. Kasr, yani dört rekatlı farzları iki rekat olarak kısaltarak kılmak için bunları da geçmek şart değildir. Şehre bitişik köy varsa, kasr yapılabilmek için bunların da geçilmesi şarttır.

Okudunuz mu?  Oruçlu iken iğne yaptırmak orucu bozar mı?

Seferilik esnasında kazaya kalan namazları kaza ederken kişi seferide olsa mukim de olsa kısaltarak kılar. Mukim olduğu esnada kazaya kalmış namazları da mukimken de seferiyken de normal şekilde kılar. Yani namaz nasıl kazaya kalmışsa o şekilde kılınır.

Şafi mezhebine göre ise, seferdeyken kazaya kalan dört rekâtlı bir namaz, sefer esnasında iki rekât olarak kılınabilir. Sefere çıkmadan önce vakti giren bir namaz seferde kısaltılamaz. Çünkü bu namaz farz olduğu zaman kişi seferde değildi. Seferdeyken vakti giren, fakat seferde kılınmayan namaz da kısaltılamaz. Çünkü kılacağı zaman kişi seferi değildir. Kasr ancak seferî olan kişi için söz konusudur.

Okudunuz mu?  Gayri müslim bir arkadaşın cenazesine katılmakta bir mahsur var mıdır

Sorularlaislamiyet


Cevap: Oruç ibadetinde seferi olmanın ölçüsü nedir?

Ramadan
oruçta seferi olmanın şartları:

90 km ve daha uzak bir sefere çıkmak
hanefi mezhebine göre en fazla 15 gün kalmak


Cevap: Oruç ibadetinde seferi olmanın ölçüsü nedir?

Kayıtsız Üye
istanbulda sahur yapıp yozgatta iftar yapabilirmiyim…


oruçta seferi olmanın şartları, Seferi oruç nedir

mum
< istanbulda sahur yapıp yozgatta iftar >
elbette..
Sahuru bir şehirde yapıp, sahurdan sonra yola çıkan o gün oruç tutmalıdır.
Seferde oruç tutmamak için, imsaktan önce yola çıkmak şarttır.


Kayıtsız Üye
Selamun aleykum . Ben turizim isi yapiyorum . Ve bazen uzun mesafeli turlara cikiyorum 150 km lik yerlere gidiyorum ama aksam geri donuyorum seferimiyim ?

Okudunuz mu?  Mescid-i Nebide 40 vakit namaz kılmanın hükmü nedir?

arifselim
Aleykum selam. Akşam geri dönsen bile 90 km sefere çıktığında seferi sayılırsın. Ama gücün yetiyor ve zorlanmazsan tutuman daha hayırlıdır.


Kayıtsız Üye
1 – arefe günü bursadan istanbula gideceğim akşam 18 30 seferi olnuyor mu

2 – Türkiyeden hollandaya gittik 5 gün kalacağız ve burda yemek şatları da çok iyi değil seferi olabilir miyiz


arifselim
1- 90 km yi geçiyorsa seferi oluyorsun

2- Evet bu şekilde seferi sayılıyorsun. Aynı yerde 15 günü geçmediği müddetçe seferi olmaya devam edersin.


Kayıtsız Üye
Yurt dışına çıkmak zorunda kaldım
Niyetim gittiğim yere yerleşmek lakin 4 gündür bir yere yerlesemedigim için ibadetlerde zorlanıyorum
Seferi sayılır mıyım?


arifselim
Hanefiye göre bir yerde 15 günden fazla kalmaya niyet edersen artık seferi hükmü kalkmış olur. Normal mukim şeklinde ibadetlerini yapmalısın.


Kayıtsız Üye
Dün yaklaşık 350 KM yolu imsak’a yarım saat kala tamamladım. Dün iftardan sonra çıkmıştım, niyetli idim. Bugün için seferilik ruhsatımız olur mu?

Okudunuz mu?  Saçı siyaha boyamak neden günah, öğrenebilir miyim

Şem’a
Hanefi mezhebine göre en fazla 15 gün Şafii mezhebine göre 3 günden az kalmaya niyet ettiyseniz seferisinizdir.


Kayıtsız Üye
Ben yolculuga cıkıyorum 700km hanifi meshebine göre orucumu yesem gunah mı

Merhaba biz haftasonu şehir dışına çıkacağızm 90 km den fazla. Ancak öğlene doğru yola çıkacağız. Yani imsaktan sonra oluyor. Biz seferi oluyor muyuz? Yolculuk gününü sonradan kaza yapabilir miyiz?


arifselim
Seferi sayılmak için 90 km gitmek yeterlidir. 700 km gittiğiniz için zaten seferi oluyorsunuz orucu tutmak zorunda değilsiniz.


Kayıtsız Üye
Merhaba biz haftasonu şehir dışına çıkacağızm 90 km den fazla. Ancak öğlene doğru yola çıkacağız. Yani imsaktan sonra oluyor. Biz seferi oluyor muyuz? Yolculuk gününü sonradan kaza yapabilir miyiz?

Okudunuz mu?  Erkeklerde saç boyatmak günah mıdır

arifselim
Merhaba kardeşim. Bu durumda o gün oruç tutmanız gerekir seferde oruç tutmamak için, imsaktan önce yola çıkmak şarttır.


Kayıtsız Üye
İmsaktan sonra Amasya’dan Samsun à yol çıktık. Tamam 90 km ve üzeri ama. Diyorsunuz ki İmsaktan önce yıla cikmak şart. Yani seferi değiliz tutmak zorundayız mi


arifselim
Evet kardeşim bu böyledir. Eğer imsaktan sonra yola çıkarsanız o günü oruç tutmanız gerekir.


Kayıtsız Üye
1 – Ailem izmirde yasiyor ailemin yanina 20 gunlugune gidecegim konyadan. Seferi olur muyum oruc için

2 – Merhaba aksam 5 de kahramanmaraştan elazığa yolculuk yapicam seferi sayılır mıyım. Merhaba aksam 5 de maraştan elazığa yola cikicam 321 kilometre yol gidicem seferi sayılı mıyım

2 – şöförüm…. rahatımmm… açık şu konuyu deve ile 90 klm deve ile 3 günlük yolculuk seferiliği gerektirir…


arifselim
1- Hanefiye göre 15 günden fazla kalan kalmaya niyet eden kimse artık seferi sayılmaz. Bu durumda oraya varınca seferi sayılmazsın.

Okudunuz mu?  Kadınlardan gelen beyaz akıntı abdesti bozar mı?

2- Bu durumda seferi sayılırsın. 90 km den itibaren seferi hükmüne girer.

3- Eskiden olan meşakkatler olmasa bile bu mesafe esas alınmıştır ve günümüzde fetvada bunun üzerinedir.


Sener..
Selam aleykum Ben evimden uzaklastim ve 15 gunden az kalacam bu sure içinde oruc tutmayip kaza orucu tutsam olur mu şafii mezhebine gore.. simdiden teşekkürler..


arifselim
Şafii mezhebine göre seferilik süresi 3 gündür. Bir yerde 3 günden fazla kalmaya niyet edersen artık seferilik hükümleri kalkar ve mukim sayılırsın.


Kayıtsız Üye
ben bu sabah saat 04.00 da yola çıkacağım 05.50 de uçağa bineceğim . hanifi mezhebine göre bu durumda oruç tutmam gerekir mi gerekmez mi?


Kayıtsız Üye
Imsaktan önce yola çıkma şartı yoktur; ancak seferi halde oruç tutmak, tutmamaktan eftaldir. Kişi oruçlu iken yola koyulur da sefer halinden bozmak isterse bunda bir beis yoktur.

Okudunuz mu?  Namazı sürekli kazaya bırakmak

Kayıtsız Üye
Mesela aksam saat 6 gibi yola çıkacak olan bir kişi seferi mi sayılır ?
Birde istanbuldan antalyaya uçakla yolculuk yapan bir kişi seferi sayilir mi?


ACİLSERVİS
90 KM nin üzerinde bir yere gittiysen seferisin Araç fark etmez.


Kayıtsız Üye
Sorumun cevabını tamamıyla anlayamıyorum öğlenden sonra yaklaşık 270 km yol kat edeceğim fakat sahura kalktım niyet edip etmediğimi hatırlamıyorum bu durumda yola çıkmadan orucumu bozsam ne gerekir


arifselim
Eğer niyet etmişsen artık orucunu bozman caiz değildir. Ama niyet edilmemişse oruç tutmak zorunda değilsin. Niyet edip etmediğini senin bilmen gerekir.


Kayıtsız Üye
Selamünaleyküm
Hocam şafii mezhebinde seferide oruç tutmamak için imsaktan öncemi çıkmak lazım.


mumsema
< oruç tutmamak için imsaktan öncemi çıkmak lazım. >
Aynen öyle…. imsaktan sonra yola çıkan orucunu bozamaz


Bir mümin 8
Oruç tutmaya niyetlendim ama sabahında köye gidiyorum ve 90 km yi aşıyor. Bozsam seferi oruçu niyetine kefaleti olur mu?

Okudunuz mu?  Tuana ismi İslama uygunmudur? Kullanilmasinda sakinca var mi? Çocuklara isim verirken

arifselim
Seferiliğe çıkacaksan niyet etmemiş olman gerekiyor. Niyet ettikten sonra artık bozmak caiz olmaz. 90 km aşan yolculuklarda tutmamak sadece bir gün kaza gerektirir.


Kayıtsız Üye
Oğlum üniversite öğrencisi hergün Ankaradan Konya’ya hızlı tren ile gidip geliyor. Yolculuğu toplam 4 saat sürüyor. Onun içinde seferi hükmü geçerlimidir. Konya Ankara arası 285 kilometre


mum
Oğlunuz her yola çıktığında dönünceye kadar seferi sayılır.


Kayıtsız Üye
Mesela, ben saat 17.00 da 90km den fazla bir yere yola çıksam iftardan önce oraya ulaşsam o günlük orucumu tutmayabilir miyim? Yani seferi sayılır mıyım?


mum
Seferi, oruç başlamadan yola çıkarsa oruç tutmayabilir, başladığı orucu yola çıktı diye bozamaz.


Suzanb
Safii mezhebıne göre , yola cıkacam ama ogle vaktıne kadar nıyetımızı getırebıldıgımız ıcın nıyet etmedım daha 500 kusur yol gıdecegız ogleden sonra cıkacaz arabayla oldugu ıcın saat bellı degıl orucumu tutmasam olurmu seferı sayılırmı , tskler cevabınız ıcın hayırlı geceler

Okudunuz mu?  Kendi kanını emmek haram mıdır?

ACİLSERVİS
Öğleye kadar niyet getirmek diye bir şey yok yanlış biliyorsun. İmsaktan önce yola çıkılmadıysa seferide olmazsın. Oruç tutulmak zorunda.


Kayıtsız Üye
Bugun bır bucuk saatlık yolculuk sırasında çok kotu rahatsızlandım çok afedersınız ıstıfra etmemek ıcın cokzor tuttum kendımı yarında bes saatlık yololacagı ıcın arada kalmıstım tskler yorumunuz ıcın


seferi oruc, oructa seferilik, seferi olmanın şartları

Bu kategoride yer alan Fetvayı kimler verir? fetva neye denir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Oruç ibadetinde seferi olmanın ölçüsü nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.