Anasayfa
31 Ekim 2022, 14:02
Namaz
Abone

Ezan okunmadan kılınan vakit namazı geçerli olurmu, iadesi gerekirmi?

Ezan okunmadan kılınan vakit namazı geçerli olurmu, iadesi gerekirmi?

Kayıtsız Üye
Yatsı namazını kıldım bitirdim 2 dakika sonra yatsı ezanı okundu bu kıldığım namaz geçersizmi olur acaba


Cevap: Ezan okunmadan kılınan vakit namazı geçerli olurmu, iadesi gerekirmi?

Desert Rose
Cevap 1

Ezan okunmadan namaz kılınmaz ama vakit girdiği halde ezan okunmuyorsa o zaman namaz kılınabilir.
Örneğin; Öğle saat 12 de oluyor, saat 12 yi geçtiği halde hala ezan okunmamış ise namaz kılınabilir.

Cevap 2

Namazın farzlarından biri de vaktin girmiş olmasıdır.
Mesela öğle namazı vakti girmeden öğle namazını kılamayız.
Namazların kılınma vakitleri ise vaktin girmesiyle başlar, öbür vaktin girmesiyle biter. Bu iki vakit arası namazlarımızı kılabiliriz.
Hatta size orijinal bir misal verelim. Konuyu daha iyi anlamanıza faydası olabilir.

Diyelim ki öğle namazınızı geciktirdiniz. İkindi yakın.
Hemen namaza durdunuz. Bir rekatı kılıp secdeye vardıktan sonra ikindi vakti girdi. Daha üç rekat öğlenin farzı duruyor. Ne yapacağız? Hemen devam edip kalan üç rekatı da kılacağız, namazımız olur.
Çünkü bir hadiste Namazın bir rekatına yetişen hepsine yetişmiş gibidir. buyurulur. Bunun gibi akşam namazı da yatsı namazı vakti girinceye kadar devam eder ve yatsı vakti girmeden kılınan her akşam namazı da geçerlidir. Yatsı vakti girmeden Akşam Namazının bir rekatını kılsak bile kalan iki rekatı eda olarak tamamlarız. Fakat bu açıklamaları namazları böyle kılalım anlamında değildir.

Okudunuz mu?  Hacet namazı her zaman kılınır mı?

Ezan okunmadan kılınan vakit namazı geçerli olur mu, iadesi gerekir mi?

#UguR
Ezan okunmasa bile vakit girmişse namaz kılınır. Eğer vakit girmediyse siz namazı kıldıysanız namaz geçerli değildir.


Cevap: Ezan okunmadan kılınan vakit namazı geçerli olurmu, iadesi gerekirmi?

Murat MZDEMİR
Vakit girdiği halde, henüz ezan okunmadan kılınan namazlar geçerlidir. Bu nedenle eğer vakti girmeden namaz kılınmışsa, yeniden kılınması gerekir. Vakit girdiği halde ezan okunmamış ise kılınan namazlar geçerlidir; yeniden kılınmaz. Bu ölçüye göre hareket etmeniz gerekir.

Buna göre vakit girdiği halde henüz ezan okunmadan namaz kılmanın bir sakıncası yoktur. Ama vakit girmemişse henüz namaz farz olmadığından kılınan namaz da vakit namazı yerine geçmez; yeniden kılınması gerekir.


Kayıtsız Üye
İmsak vakti girdikten sonra namaz kıldım ancak ezan şu an okunuyor ne yapmalıyım


klav
Arkadaşımız yukarıda sorunun cevabını vermiş.Tekrar dikkatlice okumalısın.

Vakit girdiği halde, henüz ezan okunmadan kılınan namazlar geçerlidir. Bu nedenle eğer vakti girmeden namaz kılınmışsa, yeniden kılınması gerekir. Vakit girdiği halde ezan okunmamış ise kılınan namazlar geçerlidir; yeniden kılınmaz. Bu ölçüye göre hareket etmeniz gerekir

Okudunuz mu?  Üzerinde kul hakkı olanın, namazları, oruçları ve diğer ibadetleri kabul edilmiyor mu?

Kayıtsız Üye
Asya ulkelerinde takvime gore saat 21.00 civarinda giriyor, fakat ezan yarim saat önce okunuyor. Ne zaman namaz kilinmasi gerekir?neyi dikkate akmaliyim, ezanimi yoksa takvimimi?


klav
Değerli Mümin arkadaş. Şimdi burada Diyanet başkanlığı web sitesinde, senin şehirin namaz zamanları arayacaksın. Orada saate göre hareket edeceksin.
Ezanı okuyan vaktinde veya vaktinden sonra okuması lazım. Hiç vakit girmeden okurmu.


Kayıtsız Üye
Ben ögle namazını kilamiyorum zira tam ögle namazının girdigi vakit Üniversitede derste oluyorum ve bu dersten cikana kadar ikindi vakti giriyor. Cem etme gibi bir sansim varmi?


Şema
< Cem etme gibi bir sansim varmi? >
Ders arası mutlaka vakit beş dakikalık namaz vakti vardır.
bir ders 2-3 saat sürmez değil mi?
Namazları cem etmek sadece yolcular içindir.


Kayıtsız Üye
Benim calistigim isyerinde oglen yemegine 12:30 da cikiliyor 13:15 te bitiyor ogle ezani ise tam bu vakitte okunuyor acaba ogle ezani na 15 dakika kala ogle namazımı eda edebilirmiyim?


Şema
< ogle ezani na 15 dakika kala ogle namazımı eda edebilirmiyim? >
Öğle vakti girmeden öğle namazı kılınamaz. Bütün namazlar için geçerlidir. Vakit girmeden namaz olmaz.


Kayıtsız Üye
ikindiyi tam bir saat önce kılmışım vakit geldi diye ama namazdan sonra dikkatli saate baktığımda, öğrendim ki bir saat önce kılmışım ne yapmam lazım?

Okudunuz mu?  Namazda okunan Rabbena duaları Kur'an da hangi ayette geçiyor?

arifselim
Namaz geçerli olması yani sahih olması için vaktin girmesi şarttır. Eğer bu durumda vakit girmeden kılmış olduğunuzun farkına varmışsanız namazı yeniden kılmalısınız.


Kayıtsız Üye
İkindi namazı işe gitceğim zaman okunuo kılamıyorum ezan okunmadan kılsam olrmu.ne yapmalıyım


arifselim
Vakit girmeden hiç bir namazı kılamazsınız. Vakit namazın şartlarındandır ancak vakit girer ve öyle kılabilirsiniz.


Kayıtsız Üye
Arkadaşlara bu gün namazı ben kildirdim ancak dalginligimiza gelmis 2 dakika erken baslamisiz kul hakkindan korkuyorum Allah rizasi için yardim edin


arifselim
Vakit girmeden kılmışsanız namaz sahih değildir. Arkadaşlarına söylemen gerekir ve namazınızı yeniden kılmanız icap eder.


Kayıtsız Üye
Allah mümin kardeşlerimizden razı olsun.
Araştırıp öğrenmek engüzeli ,buradaki cevaplardan razı olamayan veya anlamayan en yakınındaki camii hocasından,müezininden açıklamalı izah alabilirler.


#UguR
Namazınızı tekrar kılın. Vakit girmeden kılınan namaz geçersizdir.


Kayıtsız Üye
S.a ben yurt dışında kalıyorum lakin her zaman bir namazim kazaya dusuyuor çünkü namaz kılmak için temiz yer yok ve musade yok .ayrıca afiniza sığınarak söylüyorum birde domuz eti var ister istemez elimiz degiyor ama bol sabunlu suyla yıkıyorum . eve geldigimde de kazaya dusmus namazımı kaza olarak kılıyorum Allah rızası için bana bu konuda açıklık getirir misiniz Allah razı olsun iyi geceler

Okudunuz mu?  Sabah namazı ezan okunduktan kaç dakikka sonra camide cemaatla kılınır?

arifselim
Aleykum selam. Namaz için bu bir mazeret olarak sayılmaz. Namazını kılabilmek için bir yolunu bulmaya çalış. Bu durumda Sünnetleri kılmasan da olur. Sadece farzı kılacak bir kaç dakikaya ihtiyacın var. Yetkililerle konuşabilir ve yardım isteyebilirsin.


Kayıtsız Üye
Ezan okundu diye namaz kıldım ama namaz bittikten sonra ezan okundu kabul olurmu


Şem’a
< Ezan okundu diye namaz kıldım >
Saat ve takvim denen nimetler var 🙂
Vakit girmeden kılınana namaz geçersizdir tekrar kılın


Kayıtsız Üye
O kadar sey yazmışlar ne anliyon da hala aynı soruyu soruyon aceba


#UguR
Vakit girmeden kıldığınız namaz geçersizdir. Vakit girdiğinde tekrar kılmanız gerekmektedir.


Kayıtsız Üye
Yatsı namazını kıldım 5 dakika sonra yatsı ezanı okundu iadesi gerekirmi


arifselim
Hayır kardeşim bu şekilde namaz geçerli olmaz. Esas olan vakittir yatsı vakti girmeden namazını kılamazsın. Ezan geç veya erken okusa bile vakit esas olandır.


Kayıtsız Üye
Futbol antrenmanım 4:30 da başlıyor ben ise antrenmanda oluyorum namazımı evden cikmadan 3 te kilabilir miyim lütfen hemen cevaplayın


klav
Vakti girmeyen namazı kılamazsın. Antremana abdestli git vakti girdiğinde herhangi bir yerde namazını kıl.


Kayıtsız Üye
Mademki vakit girmeden namaz kilinmaz o zaman dinimizde namaz birlestirme yok !!! Kaldiki oglenin bitisi ve ikindinin baslangici net degildir. Lutfen daha dikkatli cevaplayalim.

Okudunuz mu?  Secde Sırasında Vesvese Olur mu?

klav
Namaz birleştirme seferi durumu hariçinde zaten yok. Cevaplarda bir sıkıntı yok.


Kayıtsız Üye
Diyanet sayfasına göre istanbulda saat 05 38 de ezan okunacaktı fakat ben geciktim sanıp 45 gece kıldım şuan saat 06 08 daha yenı okunuyor kabul olur mu namazım


arifselim
Diyanetin namaz vakitlerine uyarak namaz kılınabilir. Asıl önemli olan sabah namazında güneşin çıkmadan namazın kılınmasıdır. Eğer bu vakitte güneş çıkmışsa ki çıkmış görünüyor bu durumda sabah namazın sahih değildir kaza etmelisin.


Kayıtsız Üye
Ben bu sabah saat 4 30 kalkıp 5 te yola çıkçam sabah namazını kalktigim vakitte kilsam olurmu


ACİLSERVİS
Hangi ilde olduğunu bilemiyorum. Belliki internetinde var diyanet web sitesinden imsak saatine bak ona göre kılarsın. Vakti girmemiş bir namaz kılınamaz.


Kayıtsız Üye
Selamin aleykum yatsi namazı okudun sandım meğerse yatsi dan önce sela okunuyor ya oymuş bende yatsıyı kıldım şimdi namazımı tekrar kılmam gerekir mi ne yapmalıyım. Namazım bitti ezan okundu tekrar kılmam gerekiyor.mu yardım. ..


arifselim
Aleykum selam. Bir namaz kılınabilmesi için vaktinin girmiş olma şartı vardır. Bu durumda yatsı vakti girmediği için kıldığın namaz geçerli değildir ve bu namazı yeniden kılman gerekir.

Okudunuz mu?  Sabah namazı cemaatle nasıl kılınır?

Kayıtsız Üye
Google Player’dan bir tane uygulama indirdim namaz kıldırıyor namaz kılarken bazı duaları karıştırıyorum yanlış biliyorum ezberlediğim için yanlış okumaya gidiyorum sürekli O yüzden uygulamayı kullanarak namaz kılıyorum kabul olur mu uygulama Sabah namazından örnek vereyim normal bir insanın kıldığı şekilde niyetle başlayıp dua ile bitiyor kulağında kulaklıkla hem dinleyip hem de tekrarlıyorum bu şekilde namaz kılmak kabul olur mu


arifselim
Dışarıdan birisinin veya bir cihazın okudğunu takip ederek kılman caiz değildir. Namazlardan önce dinle ve öğren ama namaz esnasında böyle kılmak caiz değildir. Fatiha suresi le bir iki kısa sure ilk başta namaz kılmak için yeterlidir.


Nevinyaprak
Sabah namazımı kıldım ezan okundu tekrar kalmam gerekirmi

Ben çalışıyorum servise 6.40 hareket ediyor yola çıkarken de ezan okunuyor bende 6.20 de sabah namaz ımı kılıp çıkıyorum iş yerine geldiğimde güneş doğmak üzere oluyor bu şekilde namazım kabul olurmu acaba


emre
Önemli olan imsak vaktinin girmiş olmasıdır. Evde bir diyanet takvimi bulundurun veya web sitesinden takip edin veya "diyanet namaz vakti" uygulamasını indirin. İmsak vakti girdi ise ezanı beklemeden namaz kılabilirsin.


Kayıtsız Üye
Ama calısıyoruz kılıp evden cıkmamamız lazım ve daha otobus felan beklıcez ne yapalım

Okudunuz mu?  Namazda sağ ayağı kaldırmak namazı bozarmı

Selam2
Vakti girmemiş bir namazı kılamazsın. Abdestini evde alıp iş yerinde 3 dakikada bu namazını kılabilirsin. Güneş doğumuna kadar namazını eda edebilirsin.


Kayıtsız Üye
Diyorlar önce iş önemli önce işini yap sonra namaz kıl ustan sana kalbini dar ederse namazın olmuyomus


Sabır
Kim dediyse yalancı dine karşıda iftiracıdır. Namazsız olmaz her iş yeri namaz kılınmaya izin verecek. Ve çalışanda namazını ihmal etmeyecek. Sıkıntılı işyerlerinde sadece farzını kılın oda 5 dakikanızı almaz. Çok zaman geçirmeyeceğinizden dolayı da namazınız göze batmayacaktır.


Kayıtsız Üye
Aynı abdestle birden fazla vakit kılınabilirmi


Şem’a
Bir abdestle beş vakit farz namaz ile dilediğiniz kadar nafile kılabilirsiniz.
Önemli olan abdestin bozulmamasıdır.


Kayıtsız Üye
benim okulum var ve öğlen vaktim 12 de başlıyor 12.30 da bitiyor öğle namazımı erken kılsam bir şey olur mu zorunluluktan ders vakti kılamam


abdullahbiri
Vakti girmemiş bir namaz kılınamaz. Olmayan bir şey yapılır mı.


Acizanekul
Olmaz vakit girmeden namaz kılınmaz kılsan dahi o kildigin öğle namazı olmaz namazın şartlarından biri de vaktin girmesidir


Kayıtsız Üye
Man iki namazı birdan qíliram meselen zõhr namazımı qldim sorada esir namazımı qliram saat 13.00da bu duzgundumu


arifselim
Her bir namaz için belli bir vakit vardır. Namazlar için belirlenen vakit girmedikçe o namazı kılmak geçerli değildir. Bu dediğin şekilde namaz kılamazsın. Bu caiz değildir.

Okudunuz mu?  Gece Namazı vakti ne zaman başlar ve ne zaman biter?

Acizanekul
Saat 12 yi gecmeden ertesi gun nasıl olmuyorsa vakit girmeden namaz da olmaz


Kayıtsız Üye
Bende ogrenciyim ogle aramiz 12:30 da ezan iki ders sonra okunuyor ben o vakte kadar abdestimi tutamiyorum tenefusumzde bes dakika bes dakkada abdest alip namaz kilamiyorum sizce ne yapmalim ogle aramizda kilsam olur mu?


arifselim
Doğrusu sorun tam anlaşılmıyor. Namaz vakti girmeden kılınamaz. Bu hem öğle hemde ikindi için öyledir. Bir teneffüste abdest alabilir ve diğerinde de sırf farzını eda edebilirsin.


Kayıtsız Üye
Namaz için vakit ayrilabilcegini dusunerek Secimde sandikta sorumlu memur olarak gorev aldim fakat sandik baskanim ve diğer arkadaşlar secim alanini o kadar uzun sure terk edemeyecegimi soylediler. Sabahtan oglene kadar abdest tutamam. Teseddurlu bayan olarak abdest almak biraz daha uzun suruyor ve alabilcegim temiz bir ortam yok. Nasil yapabilirim ?
Zaruri durumlar için bir hukum varmi ? Tesekkurler


arifselim
Bu geçerli bir mazeret değildir. Bir şekilde çaresini bularak namazını kılman gerekir. Namazın bu görevinden de başka diğer işlerinden de daha önemlidir ve önce gelir.


Kayıtsız Üye
Hocam ben uçak ile yolculuk yapacam , fakat uçağa giriş zamanı ikindiye denk geliyor , öğle namazını kıldım ikindi namazı için ne yapmam gerekir cem yapabilir miyim ama cem şartlarından biri kılmış olduğun ilk namaz ile kılacak olacağım diğer namaz arasında pek zaman farkının olmaması gerektiğiymiş.. Ne yapabilirim bu durumda ?

Okudunuz mu?  Hacet namazı nasıl ve ne zaman kılınır?

arifselim
Hanefi mezhebine göre namazları cem etmek caiz değildir. Eğer yolculuğun tüm ikindi vakti sürecekse namazını uçakta kılabilirsin. Ayakta durma imkanı da olmadığında oturduğun yerden namazını kılman gerekir.


Kayıtsız Üye
Ikındı.17.10.okunuyo ama ben 16.30.kıldım ikindi namazı geçerli oluyormu yada kaç saat kala kilina bilir ezan okunmafan


ACİLSERVİS
Vakti girmemiş bir namaz kılınmaz. Bir dakika da kalmış olsan kılınmaz.


Kayıtsız Üye
İs yeri namaz kılmamıza izin vermiyor is saatleri içinde bizde gizli kılıyoruz hak olurmu is yerinin hakkına girmiş oluyormuyuz lütfen cevaplayın


mum
Namaz kılan iş yerinden bir hak çalmış olmuyor ki günah olsun. Siz kılmaya devam edin ve hakkınızı arayın mutlaka


Kayıtsız Üye
S.a ben aksam saat 8.30da tarsusdan elaziga otobusle gidecem yatsıyı erken kilsam olurmu.


mum
Yatsı vakti girmeden kılamazsınız. Yatsı namazı vakti çok geniş yolda mola sırasında kılın


Kayıtsız Üye
Es-selamun aleykum ve rahmetullahi ve berekâtüh şunu öğrenmek istiyorum telefondaki saate bakmadan aractaki saate aldanip 2 saat önceden öğlen namazını kıldım vakit gelince yeniden kılmam gerekirmi

Okudunuz mu?  Şafii Mezhebine Göre Tesbih namazı nasıl kılınır?

ACİLSERVİS
Ve aleykümüsselam. Vakti gelince yeniden kılmak zorundasın.


Kayıtsız Üye
Ezan bir uyarıcıdır.Vakit girdiyse ve namazdayken ezan okunduysa bu namaz geçerli olur.


Kayıtsız Üye
Hocam ben gece çalıştığımdan yatsı namazını geç kılmak zorunda kalıyorum eve geldiğimde imsak a yarım saat falan kalmış oluyor imsak a kaç dk ya kadar yatsı namazını kılmam icap eder teşekkürler..


Tevbe
Bunun bir dakikası yok yani imsak vakti girinceye dek yatsı namazınızı kılabilirsiniz. Mevlam hepimize namazlarımızı vaktinde kılabilmeyi nasip eylesin. Erkenden kılınan namaz gibisi yoktur…


mum
Türkiyede Yatsı vakti ile imsak vakti arasında ortalama 6 saat zaman var.
6 saatte hiç mi vakit olmuyor?


ezan okunmadan namaz kılınır mı, ezan okunmadan namaz kılınırmi, ezandan önce namaz kılınır mı

Bu kategoride yer alan Vitir namazı cemaatle nasıl kılınır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ezan okunmadan kılınan vakit namazı geçerli olurmu, iadesi gerekirmi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.