Anasayfa
7 Mayıs 2021, 5:05
Terimler
Abone

Vedi Nedir? İslamda Vedi Kavramı

Vedi Nedir? İslamda Vedi Kavramı

Hoca
Vediy, idrardan sonra veya ağır bir şey kaldırma hâlinde çıkan koyu süt gibi beyaz bir sıvıdır, pistir. Çünkü sidikle birlikte veya ondan sonra çıktığı için sidiğin hükmünü alır.


Cevap: Vedi Nedir? İslamda Vedi Kavramı

Acizanekul
meniden nasıl ayırt ederiz. uyanınca çamaşırda olan yaşlığın vedi mi meni mi olduğunu nasıl anlarız

Okudunuz mu?  Meni Nedir? İslamda meni kavramı

Cevap: Vedi Nedir? İslamda Vedi Kavramı

Mr.B
bir dirhemden çok çamaşıra bulaşması halinde namaza manidir ; yıkanması gerekir . Hocam böyle demişsiniz bir dirhem den az olursa abdest veyahutta iç çamaşırı n temizlenmesi gerekir mi yoksa normal devam edilir mi bide abdesti bozar mı bir dirhem den az olması namazdayken gelirse 1 dirhemden az namazda bozulur mu

Okudunuz mu?  EyvAllah Ne Demektir? Hakkında Bilgi

Cevap: Vedi Nedir? İslamda Vedi Kavramı

mum
Necaset az miktardaysa namaza engel olmaz. Yanir bir lira miktarındaki idrar, mezi, meni ve vedi namaza engel değildir.
Hanefi mezhebine göredir bu bilgi.
Şafiide bir damla olsa olmaz.


slm
Hocam bende vedi çok geliyor namaz sırasında bile az da olsa geliyor sürekli adetliymişim gibi akıntim oluyor bu durum özür sayılır mı

Okudunuz mu?  Muhaddis Hadis rivayet eden kimse; Hadis ilmiyle uğraşan ilim adamı

arifselim
Bu sendeki kadından gelen doğal beyaz akıntı ise durum farklıdır. Kısaca şu hususlara dikkat etmelisin:

– Hanefi, şafii ve çoğunluk alimlerin görüşüne göre rahimden gelen akıntılar abdesti bozar. Bozmaz diyen alimler olsa bile bir kadının ihtiyaten abdest alması en uygun bir davranış olur.
– Bir bayandan sürekli akıntı geliyorsa bu akıntı süreklilik durumunda özür hükmünü ortaya çıkarır. Özürlü de her namaz vaktinde abdest alır, çamaşırını da değiştirmez.
– Sürekli olmayan akıntı ise mesaneden geliyorsa her halükârda abdesti bozar ve akıntı çamaşıra değdiğinde necaset olduğu için çamaşırın değiştirilmesi gerekir. Pet ve benzeri bir şey kullanılıp onun atılması ile de temizlik sağlanır.

Okudunuz mu?  Ruhban nedir? İslamda ruhban kavramı

duzgunomer
Küçük abdestten sonra tekrar küçük abdest isteği geliyor. İkinci küçük abdestte azcık bir şey çıkıyor, kağıda siliyorum. Kağıtta yapışkan sarımsı sıvı oluyor. Bu meni mi, vedi mi?


Kayıtsız Üye
Selamunaleyküm.Ben bir konuda ikileme düştüm.Sabah uyandım ve tuvalete gittim.Küçük abdestimi yapyıktan sonra tuvaletin içinde beyaz yoğun bir sıvı gördüm.Ama herhangi bir rüyalanma ya da şehvet durumu hatırlamıyorum.Bunun sonucunda araştırma yaptım ve çoğu yerde "vedi" isminde bir sıvıdan bahsediliyor.Benden gelen sıvının "vedi" olduğuna hükmettim ama yine de içimde bir huzursuzluk var ,iş güç olmasa kafamı rahatlatmak için abdest alırdım zaten.Çok da üstüne düşmek istemiyorum çünkü daha önce vesvese sebebiyle baya bunalmış bir insanım.Yorumunuz nedir?

Okudunuz mu?  İlham nedir?

arifselim
Aleykum selam. Bu dediğin sıvı vedi olma ihtimali vardır ancak meni olmasından da şüphe ediyorsan velev ki hiç bir rüya dahi gördüğünü hatırlamıyorsan ihtiyaten gusül abdesti alman doğru olur.


vedi nedir, vedi, vedi akıntısı nedir

Bu kategoride yer alan Sufi nedir? İslamda sufi kavramı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Vedi Nedir? İslamda Vedi Kavramı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.