Anasayfa
7 Mayıs 2021, 6:12

Sürekli gaz (yellenme) problemi olan kimse, nasıl abdest alır; özürlü sayılır mı?

Yellenme özürü olan özürlünün abdesti

Kayıtsız Üye
yellenme özürü olan kimse abdest alırkenözrü devam etse yani yellense abdesti bozulurmu


Sürekli gaz (yellenme) problemi olan kimse, nasıl abdest alır; özürlü sayılır mı?

Hoca
Bu meselenin iki yönü bulunmaktadır.
Birincisi, gerçekten bir sağlık sorunu vardır. Bunun tespiti için dindar ve uzman bir doktora gitmelisiniz. Doktor, şayet sağlık sorunu olduğunu söylerse, bu durumda özürlü hükümlerine göre abdest alır, namaz kılarsınız.
İkincisi ise, bu konuda şeytan insana vesvese verir. İnsan yellenmediği halde kendisini yellenmiş zanneder. Bu vesveseye itibar etmeyip namazınızı kılarsınız; abdestiniz bozulmamıştır.

Okudunuz mu?  Tırnak arasındaki pislikler gusle engel mi?

Cevap: Sürekli gaz (yellenme) problemi olan kimse, nasıl abdest alır; özürlü sayılır

Hoca
Yellenme mazerete girer mi?

Kendini tutamayacak şekilde yel çıkması bir özürdür. Bir illetin özür sayılabilmesi için bir müddet vardır. Şöyle ki, bir özür, önce abdest alınıp namaz kılınacak kadar bir zaman kesilmememek üzere tam bir namaz vakti devam etmelidir. Sonra da her namaz vaktinde hiç olmazsa bir kez daha o illet meydana çıkıp durmalıdır ki, bu illet sahibi özürlü sayılsın. Özürlü bir kimse o vakit için aldığı abdest iledilediği kadar farz ve nafile namaz kılabilir. (28)
Kaynak: Büyük İslam İlmihali, Ömer Nasuhi Bilmen

Okudunuz mu?  Sadece resmi nikah yeterlimidir. Dini nikah yapmak şart mı?

Sürekli gaz (yellenme) problemi olan kimse, nasıl abdest alır; özürlü sayılır mı?

fts1465
Ben gazmi bazn tutyr bazen tutamıyorum.bazen bir nmzda bikac kez abdest almk zrnda klyrm.ama bir namzn farzini kilcak kadr gazni tutan özürlü sayılmıyormus.ama bazende nadirde olsa bir namzn vakti boyunca tutabiliyrm.ozellikle yemk yeidkten snra ve aç oldgumda bu durum artyo.mesela abdest aliyrm kilblre namz kilyrm.snra tutamıyorum.fakat kuranda okak istyorm.tekrar abdest aliyrm.bi sure okuyorum ama snra yine gazimi tutamyrm.ve tekrar abdest almam gerkirmi.surekli almaktanda ister istemez yoruluyrm.benim bu durumum ozre girermi

Okudunuz mu?  Bayanlar pantolon üzerinden dize kadar uzun bir kıyafet giyerek namaz kılabilir mi?

MERAK EHLİ
pek özüre girmez. Bide şöyle bir şey var ses ve koku duyuyor musun. eğer duymuyorsan bu yellenme değildir. birde şöyle bir şey var kuran abdestsiz okunabilir, sadece ele alınmaz. bunla ilgili hadisler mevcuttur.


Kayıtsız Üye
Selâmün aleyküm. Her ne kadar koku ve ses olmasa da afedersiniz sanki dübürümden bir hava çıkıyor sürekli.

Okudunuz mu?  Nurettin Yıldız Hocanın Yazılı Fetvaları

•Birincisi bu abdesti bozar mı ?

•İkincisi de "eğer bozarsa" ben özürlü hükmünde miyim ? Çünkü bu hissi hemen hemen her abdest hissediyorum ve dilediğim gibi ibadet edemem o halde. Yani her namaz vakti olmasa bile yine de özürlü sayılır mıyım ? Bir abdest alıp dilediğim gibi ibadet edebilir miyim ?

Okudunuz mu?  İslamda kefalet ile ilgili fetvalar

arifselim
Aleykum selam. Ses ve koku gelmedikçe hiç bir şekilde abdest bozulmaz. Sürekli bunu hissetsen bile özür sahibi olmazsın. Çünkü senin bu yaptığın sadece bir vesvesedir.


namazda gaz sorunu, yellenme sorunu, yellenme vesvesesi

Bu kategoride yer alan Kredi kartı kullanmak ve bankaya komisyon ödemek caiz mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Sürekli gaz (yellenme) problemi olan kimse, nasıl abdest alır; özürlü sayılır mı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.