Anasayfa
8 Mayıs 2021, 3:58
temizlik
Yönetici

Özürlü kimse ne zaman ve nasıl abdest alır?

Özürlü kimse ne zaman ve nasıl abdest alır?

Fetva Meclisi
Özürlü kimse ne zaman ve nasıl abdest alır?
özürlü kimsenin abdesti
özürlü anlamı nedir

Özür sonradan ortaya çıkan ve mükellefin işini kolaylaştırmaya yarayan durum olarak da tanımlanır (İbnu Emîru Hac, et-Takrir ve’t-tahbir, ll, 204). Fıkıhta özür kavramının en çok kullanıldığı konuların başında sürekli devam eden abdest bozucu haller gelir. Sürekli burun kanaması, idrarını tutamama, sürekli kusma, yellenme, yaranın sürekli kanaması ve akması, bayanların akıntıları, (bayanlar için hayızda üç günden az veya on günden çok; nifasta kırk günden çok kan gelmesi gibi durumları) gibi abdesti bozan ve kısmen süreklilik taşıyan bedenî rahatsızlıklara özür, böyle kimselere de özür sahibi denilir (Kâsânî, Bedâiü’s-Sanâi, l, 238, 239; Merğînânî, el-Hidâye, l, 32, 33; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtar, l, 305). Bir kimsenin ibadet konusunda özürlü sayılabilmesi için özrünün, bir namaz vakti içinde abdest alıp namaz kılacak kadar bile kesilmemesi ve her namaz vaktinde en az bir defa tekrarlaması gerekir. Özür hali, sebebin tam bir namaz vakti süresince kesilmesiyle ortadan kalkar (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtar, l, 305). Özürlü kimse her namaz vakti için abdest alır. Zira Hz. Peygamber özürlü bir kadına böyle yapmasını bildirmiştir (Buhârî, Vudû’, 63; Ebû Dâvud, Tahâre, 110, 112). Özürlü, özür halinin abdesti bozmadığını varsayarak o vakit içinde aldığı abdestle, onu bozan yeni bir durum meydana gelmedikçe, dilediği kadar farz, vâcip, sünnet, eda ve kazâ namazı, cuma ve bayram namazı kılabilir, Kâbe’yi tavaf edebilir, Mushaf’ı tutabilir (Merğînânî, el-Hidâye, l, 32). Ancak özür sahibinin abdesti namaz vaktinin çıkmasıyla bozulur. Dolayısıyla yeni namaz vaktinde tekrar abdest alması gerekir. Özür sahibi kimsenin abdesti özür hali dışında abdesti bozan diğer şeylerle bozulur (Kâsânî, Bedâiü’s-Sanâi, l, 240). Meselâ idrarını tutamayan kimsenin burnu kanamakla abdesti bozulur. İmam Şâfiî’ye göre özürlü kimsenin bir namaz vakti içinde kılacağı her namaz için ayrı ayrı abdest alması gerekir. Onun abdesti kıldığı namaz bitince son bulmuş olur. Malikî mezhebine göre özür sahibinin abdesti vaktin girmesi veya çıkması ile değil, özrün dışında abdesti bozan bir şeyin meydana gelmesi ile bozulur (İbn Rüşd, Bidâyetü’l-müctehid, l, 47). Özürlü kimsenin bu sebeple elbisesine bulaşan idrar, kan özür devam ettiği sürece namazın sıhhatine engel olmaz. Özürlü kimse de özürsüz kişinin aldığı gibi abdest alır. Özür sahibi birisi ancak kendisi gibi özürlü olanlara imamlık yapabilir.

Okudunuz mu?  Gusül en geç ne zaman alınır

Cevap: Özürlü kimse ne zaman ve nasıl abdest alır?

EHLİMAN
Özürlü olan kimseler için de büyük kolaylıklar vardır.Özürlü olan kimse her namaz vakti için abdest almaktadır.O vakit çıktığı zaman abdesti de bozulmuş olmaktadır.


Yorum: Özürlü kimse ne zaman ve nasıl abdest alır?

Kayıtsız Üye
Selamun Aleykum. Hemen hemen her namaz kıldığımda makat bölgesinde ıslaklık hissediyorum. Her abdestten önce peçete ile kontrol ediyorum. Namazın ortasında ıslaklık hissi başlıyor. Makatta secdede iken çok hızlı titreme oluyor. Makattan bir sıvı geliyor gibi hissediyorum. Bazen titreme olmuyor ama ıslaklık hissi oluyor. Her namazdan sonra kontrol ettiğimde çamaşırda bir sıvı belirtisi görmüyorum ama peçete ile makatı kontrol ediyorum biraz nemlilik oluyor. Bu nemin ter mi makattan gelen bir sıvı mı olduğunu kestiremiyorum. Her namaz kıldığımda bu olay meydana geldiği için her vakitte abdest alıp namazımı kılıyorum ama hep huzursuz oluyorum. Vesvese mi olduğunu anlayamıyorum. Her namazdan önce ve sonra makat bölgesini kontrol etmekten yoruldum. Namazlardaki huşum bozuldu. Namaz kıldıktan sonra abdestim bozuldu gibi hissediyorum. Kur’an-ı Kerim okuyamıyorum. Hep şüphe içindeyim. Yanlış bir şey yapmaktan korkuyorum. Ben şu halde özür sahibi miyim? Yaptıklarım doğru mu? Vesvese mi yapıyorum? Hocam ne yapmam gerek bilgilendirirseniz sevinirim. Allah razı olsun.

Okudunuz mu?  Özür sahibinin elbise veya bedenine bulaşan özür kaynaklı necaset namaza engel midir?

Yorum: Özürlü kimse ne zaman ve nasıl abdest alır?

ACİLSERVİS
Yapman gereken şey şudur: Hiç bir şey yapmamak. Geri dönüp kontrol etme. Bakma.


ozurlu olan her ibadet için ayri sbdest mi almali, özürlü kimsenin abdesti, Maliki özür

Bu kategoride yer alan Tedavi amaçlı sargı ve yara bantları abdest ve gusle engel olur mu? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Özürlü kimse ne zaman ve nasıl abdest alır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.