Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:20
sizden8
Abone

Helal Gıda sıkıntısı ..

Helal Gıda sıkıntısı ..

NuuR_
SelamunaleYkum

Basinizi agritacagim ama be olursunuz dusunceleriniyi soyleyin bana

Bu sadece avrupada değil turkiyede bile
Dusunulmesi gereken sorun ..

Siz neler yapiyorsunuz ..
O kadar çok haram maddeler varki, bircogundan kaciniyorum
Ama birsurude supheli vs olanlari var

Bazen gercekten yasama
Istegim yok oluyor dayanamiyorum
Ne yapacagimi bilemiyoru

Mesela: gazoz, cikolata .. Bunlarin içine aroma katiyorlar, aromalarda ise alkol bulunmakta ..
Yada ekmek mayalarinda supheli madde var ..
Ekmegi evde yapalim diye dusundum, ama maya sart ..

Bakiyorum herkes yiyor iciyor .. Gazoz kola vs icmiyorum
Artik, ama cikolatayi nsl yapacagim?

Kucuklere bunu nsl yeme dersin? Istiyecekler ..

Ben evlat sahibi olmak istemiyorum
..

Yapamiyorum cidden delircek gibi oluyorum
Kendimi zor tutuyorum ..

Sadece bu degil, birsuru konu var boyle .. Mesela arkadaş konusu vs vs vs

Yapamiyorum, ben dinimi en doğru sekilde yasamaya calisiyorum, ama olmuyor olmuyor olmuyor

Ne olur bu yazimi gormemezlikten gelmeyin ..


Cevap: Gida sıkıntısı ..

Guray
Gazozlu içecekler için diyanete mail atmıştım aynı konu hakkında aldığım cevap kısaca "Sarhoşluk vermediği için haram değildir" yönündeydi. Çikolata için bişey diyemicem


Cevap: Gida sıkıntısı ..

NuuR_
Peygamber efendimiz (sav) hadisinde sarhos eden seylerin azida
Coguda haramdir deniliyor ..

Haram olan maddeyi kullaniyorlar, o icecege nasıl helal diye bilirsin ..
Corbanin içine kat bakalim alkolu bir damlacik .. Icin alacakmi?

Yanlismi düşünüyorum? Benim arastirmalarim haram
Oldugu yonden ..


Cevap: Gida sıkıntısı ..

Esse
aleyküm selam kardeş daha ne sıkıntılar var buraya yazsak günlerce bitmez.şunu unutmayalım dünya müminin zindanı kafiririnde cenneti demiyormu Allah resulu.keşke herşey gıda ile bitse bunların yanında ne dertler var said nursi demiyormu dinim yasaklamamış olsa intihar ederim diye dünya cekilmez bir hal aldı ama biz sabırla ve inatla sabrederek Allahın rızasına mazhar olmak için mücadele edecegiz


Guray
Evet çoğu sarhoş edenin azıda haram ancak etmiyor işte o yüzden haram değil demişlerdi yaptığın araştırmalar ne yönde. Ben içindeki alkol konusuna göre yazdım başka durumlar için değil. Arşive bakıyım cevabı bulabilirsem yayınlarım burda


NuuR_
Evet esse bey haklisin
Ama haram lokma ibadetlere engel diye çok korkutuyor beni

Okudunuz mu?  Namazımı kılarken dünya işleri aklıma takılıyor kendimi tam manası ile namaza veremiy

Ben sabrederim mesela yemem ya kardeslerim? Ailem, tanidiklarim ..


NuuR_
Guray .. Katilan alkol nsl sarhos etmiyor?

Belki birisi bir bardakla sarhos olur digeri ise icerde icer zor olur ..
İste o alkolun cogu sarhos ediyorsa, azi etmiyorsada haram degilmi?

Bnm arastirmalarim bnm şuan soylediklerim iste


Guray
Sorunuz:
Selamun Aleykum uzun zamandır internet sitelerinde dolaşan kola haramdır yazılarına birinci elden ve net cevap bulmak için sizden yardım bekliyorum bizi aydınlatırsanız sevinirim

Cevap:

Gazlı içeceklerle ilgili Din İşleri Yüksek Kurulu’nun açıklaması aşağıdadır.
Dinimizde sarhoşluk veren içkilerin çoğu haram olduğu gibi azı da haramdır. Müslüman’ın alkollü içki ve uyuşturucudan uzak durması gerekir. Kur’an-ı Kerim’de, "Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar) ve şans okları birer şeytan işi pisliktir. Onlardan uzak durun ki, kurtuluşa eresiniz. Şeytan şarap (içki) ve kumar yoluyla aranıza düşmanlık ve kin sokmak ve sizi Allah’ı anmaktan ve namaz kılmaktan alıkoymak ister. Artık (bunlardan) vazgeçtiniz değil mi?” (Mâide, 5/90-91) buyurulmaktadır.
Hadislerde de sarhoşluk veren bütün maddelerin içilmesi/alınması yasaklanmıştır. Nitekim Hz. Peygamber, "Sarhoşluk veren her içki haramdır” (Buhâri, Vudû, 71; Edeb, 80; Müslim, Eşribe, 7); "Çoğu sarhoşluk veren şeyin azı da haramdır” (Ebû Dâvud, Eşribe, 5: Tirmizî, Eşribe, 3) buyurmuştur.
Ülkemizde alkolsüz içeceklerle ilgili düzenlemeler, 5179 sayılı Kanun kapsamındaki "Türk Gıda Kodeksi – Alkolsüz İçecekler Tebliği” ile yapılmaktadır. Bu Tebliğde gazlı içecek (gazoz); "karbondioksit ile gazlandırılmış olan meyveli, aromalı, kola, tonik gibi içecekler” şeklinde tanımlanmakta ve Tebliğin 5. maddesinin (j) beninde "Alkolsüz içeceklerde etil alkol miktarı en çok % 0,5 gr./litre olmalıdır” hükmü yer almaktadır. Bu hüküm, içeceklere dışarıdan alkol ilavesi ile ilgili olmayıp, bu tür ürünlerin kalite özelliklerinin fermantasyon yoluyla değişikliğe uğramasını kontrol etmek amacıyla düzenlenmiştir. Bu tür alkolsüz içeceklerin üretiminde çeşitli meyve/meyve sularının yanı sıra aromatik bileşikler de kullanılabilmektedir. Meyvelerin bünyesinde doğal olarak % 0,01-0,05 oranında alkol bulunabildiği gibi, aromatik bileşenlerin kullanılması durumunda ürün içinde etil alkol, keton, ester vb. bileşikler de oluşabilmektedir. Hatta ekmek de dahil birçok fermente üründe üretim sonucunda az miktarda alkol ortaya çıkabilmektedir. Ancak bu ürünlerin tüketilmesi, o gıdanın alkol kaynaklı bir gıda olarak tüketimi anlamına gelmemektedir. Dolayısıyla, bileşiminde % 0,5 gr./litre ve daha az oranda alkol bulunan gıda maddelerinin tüketimi, alkol alımı amaçlı olmayıp, günlük beslenme ihtiyacını karşılamak veya gıda alışkanlığından kaynaklanmaktadır.
Diğer taraftan bu tür içeceklerde bulunan alkol miktarı ile bir insanı sarhoş edebilecek alkol oranı ve karaciğerin alkolü parçalayarak dışarı atma oranı dikkate alındığında, % 0,5 veya daha az oranda alkol içeren yiyecek ve içeceklerin tüketilebilecekleri en üst düzeylerde bile, içerdikleri alkolden dolayı, kişilerin reflekslerinde olumsuz bir gelişmeye neden olmayacakları konunun uzmanları tarafından belirtilmektedir.
Bu itibarla, söz konusu gazlı içeceklerde sarhoş etme özelliği bulunmadığından, bunların içilmesinde sakınca yoktur.

diyanet işleri başkanlığı

Okudunuz mu?  Alışverişte Para Üstü

NuuR_
Ama bu alkol sonradan ilave ediliyor
.. Ekmek, elm gibi kendinden olan bir şey değil


Esse
tabiki bile bile haram yenilmez içilmez şüpheli şeylerden mutlaka sakınmak lazım şüphelendiğimiz yiyip içmeyiz bu takvadandır ama başkası için ne diyebiliriz ki meşrubat içmiyom desem yalan olur insanın nefsi bu Allah bizleri affetsin


Guray
Daha fazlası için bilgim yok bişey diyemicem bu arada yukarıdaki yazı diyanet işlerinden gelen bir yazıdır


Esse
SORU: Bir şirket çikolata üretiyor ve bizim arastirmamiz sonucu bize belirli cikolata markalarinda aroma sayesinde çok az miktarda alkol eklenildigi yazildi ama üretim sirasinda ucup gidiyormus? Böyle bir seye dayanarak o cikolatayi yememiz ne kadar dogrudur ?
CEVAP: Azıcık alkolle beraber takvamızın da uçup gittiğini unutmayalım. O azıcık, bu birazcık derken ne hale geldik. Çıkolata zaruret midir, eksikliği bir sakınca doğuruyor mu ki, şüpheli olduğu halde onu yiyelim. Resulullah sallAllahu aleyhi ve sellem efendimiz, şüpheli şeylerden kaçınanın dinini ve iffetini koruyacağını bildirmektedir.
Takva yolunda terlemeye çalışalım. temel gıda maddelerinden birinde aynı şey mesela peynirde olsaydı belki fetva çıkışını zorlardık. Bırakın Müslümanların üretmediği çıkolataları yemeyelim.
Allah’a emenat olunuz.


NuuR_
Allah razı olsun bu hizli cvplar için

Hersey supheli sanki artik ..
Ben kendim yemiyorum cogu seyi
Ailemde yapmiyor ama ben onlarin karsisina cikarsam boyle
Boyle desem en çok kardesime uzuluyorum

Dusunsenize .. Pasta yok cikolata
Yok .. Mesrubat yok ..
Ekmek yok .. Pizza yok ..

Okudunuz mu?  Namazda Dikkatin Dağılması

Yazik cocuga sakiz bile kullandirtmiyorum ..

Rabbim bizleri affetsin, ama bizlere haram kilinan seylerden uzak durmamiz gerekirken .. Duramiyoruz …

Ekmek supheli ..
Muslumanlarin yaptigi kullanmadigi cikolata
İle mesrubatlar mesela nelerdir?


Esse
< Allah razı olsun bu hizli cvplar için

Hersey supheli sanki artik ..
Ben kendim yemiyorum cogu seyi
Ailemde yapmiyor ama ben onlarin karsisina cikarsam boyle
Boyle desem en çok kardesime uzuluyorum

Dusunsenize .. Pasta yok cikolata
Yok .. Mesrubat yok ..
Ekmek yok .. Pizza yok ..

Yazik cocuga sakiz bile kullandirtmiyorum ..

Rabbim bizleri affetsin, ama bizlere haram kilinan seylerden uzak durmamiz gerekirken .. Duramiyoruz …
>
:)hassasiyetinize diyeçek yok ama sakızda çocuktan mahrum edilmez ki Allah’a emanet olun


NuuR_
Sakizdada alkol var ..

Falim, nazarda belki yoktur
Ama bircogunda var

————-

Alkollü maddelerle ilgili iki temel prensip ile cevap vermeye çalışacağım:

(1) Çoğu sarhoşluk veren maddenin azı da haramdır . (sahih hadis ve fıkhi kural) .

Buna göre, aromanın çok yemesi insanı sarhoş ediyorsa azı da haramdır, şekerleme veya çikolatada kullanılmaması gerekir. Eğer çoğu sarhoşluk vermiyorsa kullanılabilir. Ancak, soruda ifade edilen %25 miktar civarında alkol taşıyan bir maddenin çoğunun sarhoşluk vermemesi de düşünülemez.

(2) Bütün özellikleriyle başkalaşan bir madde, farklı bir maddedir. Yani, şarap dahi sirkeye dönüşünce ve kimyasal yapısı ve özellikleri değişince helal olur. Dolayısıyla, aromada yer alan alkol, şayet kimyasal yapısı değişıyor ve temel özellikleriyle (tat, koku ve renk..gibi ) başkalaşıyorsa hükmü de başka olur, yani caiz olabilir.

Ancak, en doğrusu alkol dışında başka helal ve temiz maddelerden elde edilen aromaları kullanmaktır. Mutlaka esansın kalıcı olarak koruyacak alternatif helal maddeler vardır.


Saif Al-Din
Keşke Nur’daki hassasiyet hepimizde olsa ama bitek yiyeceklerle çukulatla kolayla bitmiyor ki iş. Özellikle yaz aylarında neredeyse günaha girmeden sokakta gezmek bile zorlaşıyor.

Nedense dindar insanların dini konulara hassasiyet göstermeleri yobazlık olur ama biz herkese saygı göstermek zorundayız gibi bir hava oluşmuş toplumda. Biz saygı görmezken bizden saygı bekleniyor. Ezan sesinden rahatsız olanlar bikinili fotoğraflara tahammüllü olmamızı istiyor. Bir de bunu " ama benim yaşam tarzım bidi bidi" diye konuşarak anlatmaları var ki zaten anlatılmaz yaşanır. Yau tamam ben sana saygı göstereyim ama sende iki dakika akıllı ol sen de saygı göster.

Okudunuz mu?  Allah'ın varlığına inanıyor musunuz ?

Demem o ki, sadece yiyecek içecekler değil zaten şartlar nedeniyle haram ve günah modernlik, çağdaşlık ve hoşgörü başlıkları altında dayatılıyor.

Başlıkla alakasız oldu ama içimi döktüm, vurmayın ^^


EarthQuake®
Kardeş bu gibi konulardaki hassasiyetini takdir ediyorum, ancak Diyanet’in fetvasında senin söylediklerinin birçoğuna cevap var zaten. Ekmekte, çikolatada, gazlı içeceklerde bileşimi sağlamak açısından bulunmakta, fakat bu sakıncalı görülmemekte diyor. Evet, çoğu haram olanın azı da haramdır, buna şüphe yok. 1 bardağı da, 1 damlası da. Ancak o bir damlayı abartıp fazlaca içtiğinde sarhoş olursun; 10 ekmek veya 10 kilo çikolata yediğinde sarhoş olmazsın. Güvendiğin markalardan olmak suretiyle (domuz eti konusuna dikkat edildiği gibi) gazlı içecekleri vb tüketebilirsiniz. Şüpheli gördüğünüz besinleri ve markaları kullanmazsınız. Alkolun da hamr denilen cinsine dikkat etmek gerek ayrıca. Selametle.


muhasebeci
cevap yazmıyayımceza yıcem dıye kendımı tutuyorum dayanamıyorum.hala çikolata gazoz gofrete haram dıyen adam var.
allAhın verdıgı aklı heba etmeyin düşünün biraz yazdıklarınızı


imamhatipli42
< cevap yazmıyayımceza yıcem dıye kendımı tutuyorum dayanamıyorum.hala çikolata gazoz gofrete haram dıyen adam var.
allAhın verdıgı aklı heba etmeyin düşünün biraz yazdıklarınızı >

İnan hiçbir görevli seni keyfi için cezalandırmaz kardeş. Bizim üzüldüğümüz taraf delilsiz bilgi vermen ve üyelere karşı konuşma tarzının kırıcı olmasıdır. Bu sorunları aştıktan sonra emin ol ceza almazsın 🙂


Desert Rose
< hala çikolata gazoz gofrete haram dıyen adam var. >
ne yapsınlar gazozların içinde alkol, çikolata ve gofretlerin
muhtevasında da domuzdan elde edilen ürünleri varsa yada
şüphesi varsa helalmi diyecekler? şüphede olsa şüpheli şeylerden
uzak durmak her Müslümana verilen emirdir.
Necis şeyler hücrelere karışmaması açısından
ayrıca biraz düzgün cevaplar verirsen biraz rahat durursan
kimsenin seninle bir işi olmaz.


DrLeyla
Selamun aleyküm,

Hassasiyyet güzeldir, ama onu da kontrol etmek zorundayız, yoksa gerçekten çıkmaza gireriz. Aynen bu durmdakı gibi.

Ben bunları düşündüğümde hep o ayeti hatırlıyorum, hani Allah’ın haram kıldıklarını sayan ayeti, sonra ise mecbur kalırsanız fazlaya kaçamadan yeyebilirsiniz deyen ayeti. Yerini hatırlasam yazacağım :). Belki biriniz bahsettiğim ayeti tanıdı, buraya yazarsa ikram olur, herkes okusun. Buradaki asıl soru ‘mecbur kalmak’ tam olarak ne demektir? İşte o da hassasiyyetinize bağlı. Ben çikolata da tüketiyorum, gazoz da.

Okudunuz mu?  İçine şampuan düşen suyla gusül alınır mı?

Selamlar.


ay lav yu
Şu zamanda yenilecek birçok nimet varken neden şüpheli şeylere mecbur kalınsın ki?Ayette denilmek istenen tam anlamıyla mecbur kalmak,yani hiçbir nimetin bulunmadığı takdirde sadece bulunan haram şey açlıktan ölmemek için karnın doyulmayacak şekilde yenmesi helal kılınmıştır.Anlatabildim mi kardeş,yani senin yaptığın gibi küçük bir mecburiyetle tüketmek doğru değil.Çok şükür elimizin altında şüpheli olmayan nimetler de var,meyve gibi.Al ekmeğini karpuzunu üzümünü ye doy kalk işte.Şüpheli şeyler yemesek ölmeyiz,ama haram olduğunu bildiğimiz halde takmayıp tüketmemiz günahtır biliyorsunuz.Üretilen şeye bir damla dahi katılmış olsa bile bu haram ve günahtır,"bir damladan sarhoş olmayız o halde ne olacak ki"diye düşünüyorsanız tamam sarhoş olmazsınız fakat ya günah.Siz bu üretilen şeyi istediğiniz zaman kullanırken içinde bulunan bir damla alkol bu durumda size "damlaya damlaya göl olacak"(günah=yedikçe çoğalan günah).Risale i nur talabeleri bu konuya,şüpheli şeylere çok dikkat ederler,şüpheli olan şeylerin çoğunu araştırıp tespit etmiş durumdalar ve şu an kolayı çikolatayı,gofreti ve birçok şeyi kendileri helal şekilde yabancı,haram ve şüpheli maddeler koymadan üretip duruyorlar.Koruyucu madde bile koymadıkları ve ürettikleri yiyeceklerin üstünden iki ay geçince bozulduğu için yiyecek ve içecekleri sipariş üzerine yapıyorlar.Çok şükür biz kahvaltılık çikolatayı da,normal çikolatayı da,iftarda içtiğimiz kola ve sodayı,kurabiye ve bunun gibi birçok şeyi sipariş üzerine helal olanlarını alıyoruz.Normalinden iki kuruş fazla ama diğerlerinden çok daha güzel yapılıyor.Sadece kola biraz renksiz ve değişik o kadar.Şüpheli olan tavukları bile tüketmiyoruz,helal kesim olmayan tavuklar da var.Tekrar söyleyeyim yediğimiz şüpheli yiyecekler günahlarımızı damlaya damlaya gölleştiriyor ve o madde 40 gün boyunca vucutta dolaşıp depolanıyor.Ardından tam kırk gün boyunca insanı gaflete düşürüp dinden soğutuyor.Bu yazılanlar tespit edilmiş ve irfan dergisinde yayınlanmıştır.


DrLeyla
Özel üretimleri ilk defa senden duydum. İlgilenirim.
Ayrıca markette satılan tavuğun kesimini ben nerden bileyim? Ya yemeyecem, ya sallayacam. Ben sallamayı seçtim, başkası yememeyi…

Okudunuz mu?  Hocaya baktırmak günah mıdır

NuuR_
Ay lav yu kardes ..
Yedigimiz herseyde, ictigimiz normal suda ben hep supheli
Birseyler bulabiliyorum..

Yedigin ekmek sence 100% helalmi?

Kullandiklari firca sence helalmi?
Ictigin mesrubatlar, yedigin cikolatalar.
Aldigin borekler .. ??

Evt haklisin supheliler harama goturur.

Ben cikolata vs yemiyorum, ama ekmek? Onu nsl ayarliyacagim?
Helal siparis verdiginiz yer neresi??
Yardimci olursaniz çok sevinirim.

İnanirmisin gecen markete gittim hicbirsey alamadim, kahve bile .. Kuruyemisle gecirdim ogunumu


Ercan
< Kuruyemisle gecirdim ogunumu >

Nuur Kardeş bu kadar takmayın. Yediğiniz kuruyemişin helal olduğuna emin misiniz? Ya toplayan, dağıtan, taşıyan, ambalajlayan, kavuran helalliğine bişey getirdiyse.

Allah’ın bizlere verdiği şeylerden yiyip içelim. Tabi ki elimizden geldiği kadar haramdan haram şüphesi olandan uzak durucaz. Ama bunu yaparken de kendi ömrümüzü törpülemeye gerek yok.


DrLeyla
Değerli kardeşlerim,

hani orta yolu seçecektik, hani ‘cevabını sevmeyeceğimiz detaylerı araştırmayacaktık… Sahabe, Efendimize sormuş, domuz eti pişmiş tencere kullana bilirmiyiz diye, o da ‘su ile yıkadıktan sonra kullana bilirsiniz’ demiş. İşte sahabenin hassasiyyeti, işte Efendimizin. Yoksa efendimiz hassas değil miydi? Kendinizi Efendimizin yerinde 1 anlık düşünsenize – miracda Allah’ın huzurunda durmuş birisi… bu dünyada yaşamını nasıl devam ettire bildi? Nasıl bu dünyanın herşeyinden tiksinmedi?
Dinimiz zorluk olsun diye verilmedi bize, kolaylık olsun diye verildi.
Temiz nimet bulabilene ne ala, bulamayan kardeşim de üzülmesin, aç kalmasın bence. Zira sağlık diye bir emanetimiz var, hakkını vermek zorundayız.
Anlatmak istediğim, fazla sağdan gitmek nerdeyse fazla soladan gitmek kadar tehlikeli. Orta yolda dümdüz gidebilen yok ki zaten, zaman-zaman sağa-sola kayarak gidiyoruz. Şimdi de uçlarda gidenlerin halini düşünün… Ey sağ köşeden giden kardeşim, az daha sağında uçurumlar var…
Lütfen beni yanlış anlamayın, kimsenin eline çikolata sokmak değil amacım. Sadece düşünce tarzınıza karşı kendi düşünce tarzımı paylaşıyorum.


NuuR_
Leyla kardes evt fazla abartmak dinde asiriya gitmek ii degildir.
Lakin bu konu çok onemli. Haram lokmalar duaya ibadete engel, feyz
Almaya vs vs.

Ama birsuru kisi bunu basariyorsa, duyuyorum, burada kardesimizde soylemis, helal olan varken nedeb suphelileri yiyelim diye.

Boyle yazilari okudugumda çok korkuyorum. Endiseleniyorum, uzuluyorum..

Okudunuz mu?  Ömer Hayyam: Adil davranmadıktan sonra, hacı hoca olmuşsun kaç para hırka,tesbih, seccade güzel ama

Elimde geleni yapiyorum, ama çok zor ..


Desert Rose
< Ben bunları düşündüğümde hep o ayeti hatırlıyorum, hani Allah’ın haram kıldıklarını sayan ayeti, sonra ise mecbur kalırsanız fazlaya kaçamadan yeyebilirsiniz deyen ayeti. Yerini hatırlasam yazacağım :). Belki biriniz bahsettiğim ayeti tanıdı, buraya yazarsa ikram olur, herkes okusun. >
Ölmüş hayvan, kan, domuz eti, Allah’tan başkası adına boğazlanan, (henüz canı çıkmamış iken) kestikleriniz hariç; boğulmuş, darbe sonucu ölmüş, yüksekten düşerek ölmüş, boynuzlanarak ölmüş ve yırtıcı hayvan tarafından parçalanmış hayvanlar ile dikili taşlar üzerinde boğazlanan hayvanlar, bir de fal oklarıyla kısmet aramanız size haram kılındı. İşte bütün bunlar fısk (Allah’a itaatten kopmak)tır. Bugün kâfirler dininizden (onu yok etmekten) ümitlerini kestiler. Artık onlardan korkmayın, benden korkun. Bugün sizin için dininizi kemale erdirdim. Size nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslâm’ı seçtim. Kim şiddetli açlık durumunda zorda kalır, günaha meyletmeksizin (haram etlerden) yerse, şüphesiz ki Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir.(Maide-3)

Diyanet işleri başknlğı

< Buradaki asıl soru ‘mecbur kalmak’ tam olarak ne demektir? İşte o da hassasiyyetinize bağlı. Ben çikolata da tüketiyorum, gazoz da. >
Ayette de belirtildiği gibi kişi açlık durumunda zorda kalınca
yani açlıktan ölmemek için affedilmiştir.Çikolata yemek gazoz içmek zaruret değildir
bu ihtiyaçları karşılayacak altarnatif yiyecek ve içecekler vardır
ayrıca insan bunları yiyip içmediği zaman açlıktan ölmez,damak zevki ve alışkanlıklarla
yada bağımlılık diyelim alakalıdır.Allah c.c nun Kullarına verdiği bu zaruri haller
için geçerli ruhsatı nefsi şımartmak yönünde olan işlerde kullanmaya kalkmayalım.
Çikolata yemeyen açlıktan,gazoz içmeyen de susuzluktan ölmez ama yiyecek
birlokma ekmek ve su bulamayan belirli bir süre dayanır sonra ölür dime
Ayetlerin yorumunu Konunun uzmanlarına barakalım.

< Temiz nimet bulabilene ne ala, bulamayan kardeşim de üzülmesin, aç kalmasın bence. Zira sağlık diye bir emanetimiz var, hakkını vermek zorundayız >
Madem doktorsun bunu herkezden iyi bilmen gerekir
evet sağlık diye bir emanetimiz var buda Temiz gıdalarla beslenmekle sağlanır.
Allah c.c nun Ayette belirttiği necis şeyleri neden haram kılmıştır
onu da düşünmemiz gerekir,Sağlıklı kalabilmemeiz için dime….


DrLeyla
< helal olan varken nedeb suphelileri yiyelim >
Zaten zıddını söylemiyorum.
Ekmek yapılırken kullanılan fırçanın hellalliği sözkonusu olduğunda, fazlaya kaçmayalım deyiyorum sadece.

Okudunuz mu?  Farkında olmadan cünüp olarak namaz kılan, haram işlemiş olur mu?

Bunları tartışmak için yazmıyorum. Yazdıklarım yanlış anlaşılmadığı sürece ilave edeceğim yok.

Çikolatadan çikolataya fark var. özellikle yurtdışında, gayrimüslim ülkelerde. ben de üstünü okumadan almıyordum. Bazısının üzerinde açık-açık alkohol içerir diye yazar. Sadece kullanılan aroması neymiş, nerdenmiş diye araştırmıyorum… benim için o kadarı fazlasıdır.

Allah’a giden yolu arayan kuluna Allah yolunu muhakkak gösterir…

Selamlar.


Desert Rose
< Dinimiz zorluk olsun diye verilmedi bize, kolaylık olsun diye verildi.
Temiz nimet bulabilene ne ala, bulamayan kardeşim de üzülmesin, aç kalmasın bence. Zira sağlık diye bir emanetimiz var, hakkını vermek zorundayız. >

Temiz nimet bulabilene ne ala bulamayan kardeşimde üzülmesin yesin
yani yerse sağlık emeneti korunmuş diye bir şey çıkmış

< Çikolatadan çikolataya fark var. özellikle yurtdışında, gayrimüslim ülkelerde. ben de üstünü okumadan almıyordum. Bazısının üzerinde açık-açık alkohol içerir diye yazar. Sadece kullanılan aroması neymiş, nerdenmiş diye araştırmıyorum… benim için o kadarı fazlasıdır.
>

Zaten bunlar konunun ilk başında geçmişti
sanırım konuyu okumadan yorum yapmışsın
en azından bulamayanlar üzülmesin yerine
etiketlerini okuyup alınması tavsiye edilebilirdi.

< Ben çikolata da tüketiyorum, gazoz da.
>

amlalaj okuyarak alındığı belirtilmesi unutulmuş yani
ben yiiyiyorum sizde yiyebilirsiniz demektir.


DrLeyla
< ben yiiyiyorum sizde yiyebilirsiniz demektir. >
Niye öyle demek olsun? Ben size neyim? Kim oluyorum da benim yaptıklarım sualsiz kabullenecek gibi yorumlanıyor? Ben yiyorum ben yiyorum demektir. Başkası yok.

——————–

Okusam ne, okumasam ne? Banim fikrim başkasıyla aynı olsa, kendi fikrimi yazsam, 2 kere aynı şey yazılmış olsa kabahat mı?

Ayrıca konuyu okumuştum, bazı yorumları atlatabilir olurum. Beni bunun için mi suçluyorsun?
———–


NuuR_
Leyla kardes kizmayin ..
Ben sizi kirmak istemedim.
Sadece ben gidaraporu.com okuduktan sonra boyle
Oldum ..

Insan korkuyor, uzuluyor iste


BEYAZ_gul
Nur kardes Ulkerin malarini tavsiye ediyorum sahibi çok temiz biridir


NuuR_
Allah (cc) razı olsun


ay lav yu
ŞEYTANIN ONÜÇ TATLI SÖZÜ

1-Bir defayla bir şey olmaz

2-Daha genciz

3-Allah kalp temizliğine bakar

4-Allah ile kul arasına girilmez

Okudunuz mu?  Yoktan var etti gibi sözler

5-Emekli olup yaşlandıktan sonra

6-Zaman size değil siz zamana uyun

7-Birşey olmaz Allah affeder

(8)-Bu kadar günahtan sonra zor affedilirsin

9-Fazla düşünme kafayı yersin

10-Cehennemde bir süre yandıktan sonra cennete girmeyecekmiyiz (sanki kibrit çöpü ateşine dayanabiliyormuş gibi)

11-Biz büyüklerimizden böyle gördük

12-Aman ha dikkat beyninizi yıkamasınlar

13-Dinimizi zorlaştırmayalım

13.madde malesef herkesin ağzına dolanmış yanlış bir teori.Kolay olan kolaya kaçmaktır,önemli olan zoru başarmaktır.Madem öyle o zaman ben nikahsız bir şekilde sevdiğimle birlikte olayım,ne gerek var kendimi sıkıp zoru başarmama.(dinimizi zorlaştırmayalım)Halbuki birlikte olmaktan kaçınmamla şüpheli gıdalardan kaçınmam aynı şey.Sonuç olarak haramdan kaçınıyorum. Bu sözü söyleyen kardeş,sen şimdi birlikte olmama "hayır bu olmaz"diyeceksin fakat şüpheli gıdaları tüketmeye de hayır demelisin.Çünkü her ikisinde de haramdan kaçınma var.Domuz yağı tenceresinden bahseden bir kardeş var.O konuya gelince dünle bugün aynı değildir.Bugün dünden değişen daha çok şey oluyor yani aynı değil.O çağda insanlar zar zor bir kap bir tencere buluyorlardı ki bu yüzden ashabın biri peygamber efendimize domuz eti pişen bu tencereye ne yapılmalı diye sormuş.Oysa peygamberimiz bu çağda olsa idi sen gidip kendisine bu soruyu sorarmıydın?Tabii ki hayır ne gerek var, onca tencerenin içinde bir haram olan tencereyi atarsın biter.Fakat o ashab kim bilir hangi zengin gayri müslümün tenceresini bulmuş kendisine.İlk yorumumda marka ismi vermemiştim,yasak olduğunu sanıyordum.Bir kardeş ülker ismini verince benimde marka ismi vermemde sakınca olmaz heralde.Allah Razı Olsun.


NuuR_
MasAllah kardesm liste çok güzel uzun..

Malesef hepsi turkiYede satis yerleri ..

Yinede çok saol. Allah (cc) razı olsun.


DrLeyla
Şeytanın tatlı sözleri listesini kim öğretti size çok merek ediyorum.
Şeytan kendisi olmasın?
Her yazılana inanmak zorunda değiliz.


ay lav yu
Her yazılana inanın demiyorum zaten.Burda demek istenen bu yanlış sözlerin dinimizi başka yönlere çekip çarpıtması,yani şeytanın insanların aklına koyup doğruyu bulmamızı zorlaştırması ve cennetten uzaklaştırıp kestirip atan sözler.Oysa biraz beyin yorsanız benim en başından her yazılana inanmayın demek istediğimi anlayacaksınız.Ama yanlışlar doğrularıda götürmesin lütfen.Doğruyu bulabilmeniz için azıcık düşünüp çaba sarfetmeniz yeterli olacaktır.Yazdıklarınızıda 14. tatlı söz ilan ediyorum.Anladınız heralde bu durumda şeytanın size bunları yazdırdığını.Umarım artık ona uymazsınız,inşAllah tekrar aklınıza girip o kadar okuyana yanlış şeyler yazdırtmaz size.

Okudunuz mu?  Kırmızı reçeteli ilaçlar

senayusa
Arkadaslar, olaya bir de iyi tarafindan bakin. Ben Amerikada yasiyorum ve helal gida bulabilmenin sorunlarini o kadar yasiyorum ki. Bir markete gittigimde defalarca icerigini okumaktan yoruldum. Helal et bulabilmek için giristigimiz cabalari hiç saymayacagim. Uzman hocalarimizdan aldigimiz son bilgiler dogrultusunda yasiyoruz. Uzerinde "U" "D" ‘K" isaretleri bulunan gidalari aliyoruz ama yinede yeni aldigimiz her urunun icerigine alkol ya da jelatin tarzi seyler olup olmadigina bakiyoruz. Bu cihetle, Tutkiyede yasayan arkadaşlarım bizden çok cok daha kismetlisiniz, bir de bizi dusunun… Mesela ben 3 senedir abd de olmama ragmen hicbir marketin et reyonuna gecmedim….


DrLeyla
Zaten sapmış olan birisi ile şeyten niye uğraşsın ki?

O kurnaz yaratığa karşı tek silahım var. O da duamdır.

Allah’ım belki ben kendi imanıma gerektiği gibi sahip çıkamam, Sen bana bu işte yardım et! İmanım Sana emanet olsun ya Rabbi, zira kendime, Sana güvendiğim kadar güvenmiyorum. Bunca bilgisizliğimi bana affet, bilmem gerekenleri de bana öğret, daha önce öğrettiğin gibi! Hamd olsun her bir adına, her bir sıfatına, ey alemlerin sahibi Allah!
Amin.


ay lav yu
Amin kardeşim,Allah yar ve yardımcımız olsun.Senayusa kardeş bildiğim kadarıyla Amerika,Malezya ve diğer ülkelerde bulunan satışlarda her ürünün üstünde domuz yağı varsa vardır yoksa yoktur diyorlarmış.Siz bu bakımdan şanslısınız çünkü nelerde olup olmadığını sizlere aktardıkları için hiç olmazsa biliyorsunuz.Fakat burda haram maddeler varsa bile üstünde yazılmıyor veya söylenmiyor.Rabbim sizlerinde bizlerinde yardımcısı olsun,günahlarımızı affetsin inşAllah.


peugeot_bor
helal gıda sertifikası veren yerler var. GİMDES örenk olarak


thekny4242
Yediklerimizin yani marketlerden veya hazir aldiklarimizin helal olarakmi haram olarakmi uretildigni bilmiyoruz. Bunlari almak caizmidir


mum
Araştırma dikkat etme gibi bir sorumluluğunuz var.
bun araştırmadan sonra sorumluluk kalkar.


afia satış noktaları, afia gıda satış noktaları, afia gıda ankara

Bu kategoride yer alan Oyunda küfür ve küfüre gülmek başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Helal Gıda sıkıntısı .. Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.