Anasayfa
8 Mayıs 2021, 6:44
sizden03
Abone

Kul hakkı alınan kişiye sevap bağışlamak

Kul hakkı alınan kişiye sevap bağışlamak

Saif Al-Din
Vakti zamanında kul hakkına gidiğimiz ama helalleşemediğimiz ve tekrar görüşme şansımız olmayan kişi için sadaka verilip sevabı ona bağışlanabilir mi ?
Bu konuyu çok yede duydum ama bir açıklaması var mıdır ?


Cevap: Kul hakkı alınan kişiye sevap bağışlamak

Hoca
< Vakti zamanında kul hakkına gidiğimiz ama helalleşemediğimiz ve tekrar görüşme şansımız olmayan kişi için sadaka verilip sevabı ona bağışlanabilir mi ?
Bu konuyu çok yede duydum ama bir açıklaması var mıdır ? >

Boynunda kul hakkı olup ödeyecek kişi ve varislerini bulamayan kişiye Alimlerimiz; o kişi adına sadaka vererek ödenmelidir şeklinde tavsiyede bulunmuşlar.
Dayandıkları hadislerden birisi:
Bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz şöyle buyururlar:

Okudunuz mu?  Biri bizim için hayırsız ise genede istesek olmaz mı?

"Bir kimse kardeşinin haysiyetine, yahut malına haksız olarak taarruz etmişse, iltimas olarak verilebilecek altın ve gümüşün bulunmadığı günden (Kıyamet) önce helâlleşsin Aksi halde, yaptığı haksızlık nisbetinde onun iyi amellerinden alınıp hak sahibine verilir İyiliği yoksa, hak sahibinin günahından alınıp haksızlık eden adama verilir"
Buhari, Mezalim, 10

Okudunuz mu?  Küfrü gerektiren şeyleri düşünmek

Dünyadadan göüp helalleşemediğimiz kişiye ulaşmanın tek yolu varisleridir onlarda yok iseler onun adına sadaka yolu ile göndermektir.


sevap bağışlamak, Sevap bagışlama

Bu kategoride yer alan Bir mezardan geçerken hangi dua sure okunması gerek başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kul hakkı alınan kişiye sevap bağışlamak Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.