Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:32
Siirler
Yönetici

Birbirini Allah İçin Seven Tüm Dost Gönüllere..

Birbirini Allah İçin Seven Tüm Dost Gönüllere..

Real_Love
Tabiinin ekserisi "rahmetullahi aleyhim" Allah için dost ve arkadaş olanların çok olmasını güzel görmüşlerdir. Çünkü böyle dostlar, rahatlık ve genişlik vaktinde insan için süs, darlık sıkıntı zamanında ise yardımcıdırlar. Böyle dostlar, insanı Allahü tealanın beğendiği işlere teşvik ederler.

Resulullah Efendimizden "sallAllahü aleyhi ve sellem" bildirilen bir hadis-i şerifte: "Kim kendisine Allah için bir dost, bir arkadaş edinirse, Allahü teala onu, Cennette hiçbir ameliyle ulaşamayacağı bir dereceye yükseltir."
Ömer bin Hattab’dan "radiyAllahü anh" bildirilmiştir: "İslamiyet geldikten sonra, bir mü’mine salih bir dosttan daha hayırlı bir şey verilmemiştir."
Tabiinden birisi şöyle buyurdu: "Mü’minlerden kardeşlerin dostların çok olsun. Çünkü mü’min şefaat edecektir. Umulur ki, dost edindiğin mü’min kardeşinin şefaatine kavuşursun."
Ebu İdris el-Havlani, Muaz bin Cebel’e "radiyAllahü anh" dedi ki; "Ben seni Allah için seviyorum." Muaz bin Cebel ona: Müjdelerim müjdelerim. Resulullahtan "sallAllahü aleyhi ve sellem" duydum. Buyurdu ki:
"İnsanlardan bir topluluk için, kıyamet günü Arş’ın etrafında kürsüler vardır. Onların ise, yüzleri dolunay gibidir. İnsanlar korku içindedirler. Fakat onlar korkmazlar. Onlar; Allahü tealanın kendilerine korku olmayan veli kullarıdır. Onlar mahzun olmazlar." Peygamber Efendimize "sallAllahü aleyhi ve sellem" "Onlar kimlerdir ya ResulAllah?" diye soruldu. Cevabında "Allahü teala için birbirini sevenler" buyurdu.
Haberde geldi ki: Bir kimse Allah için, bir müslüman kardeşini, ona olan sevgisinden, ona kavuşma arzusundan dolayı ziyaret ederse, peşinden bir melek seslenerek: "Sen iyi bir kimsesin. Cennet senin için ne güzeldir." der.
Hasen-i Basri hazretleri buyurur ki: "Kim Allah için edindiği bir kardeşini uğurlarsa, Allahü teala kıyamet günü Arş’ın altından meleklerini gönderir, onu Cennete kadar uğurlarlar."
Ata bin Ebi Rebah "radiyAllahü anh" dedi ki "Üç gün geçince kardeşlerinizi arayınız. Eğer onlar hasta ise, onları ziyaret ediniz. Eğer meşgul iseler, onlara yardım ediniz. Eğer unutmuşlar ise, onlara hatırlatınız."
Fudayl bin İyad ve başkaları "rahmetullahi aleyhim" şöyle dediler: "Bir müslümanın, diğer müslüman kardeşinin yüzüne, (Allahü tealanın rızası için) sevgi ve merhametle bakması ibadettir. Fakat Allah için sevmenin bir takım şartları vardır. Bu şartlardan bazıları: Allah için biribirini sevenler beraber olduklarında, birbirlerine merhametli ve şefkatli olurlar, birbirlerinden uzakta olup, buluştukları vakit, birbirlerine nasihat ederler. Birbirlerini gıybet etmezler. Birbirlerine verdikleri sözleri yerine getirirler. Birbirlerine eziyet etmezler.Birbirlerine yabancı gibi durmazlar. Birbirleriyle karşılaştıklarında, sevinirler ve kendilerinde rahatlık hissederler.
Yine Fudayl bin İyad "radiyAllahü anh" buyurdu ki; "Birbirlerini dost ve kardeş edinmiş kimseler, birbirlerini gıybet ederlerse, aralarındaki dostluk ve kardeşlik kalkar yok olur."
Kaynak: İslam âlimleri ansiklobedisi c.4

Okudunuz mu?  Mahmud Efendi Hz: Çarşaflı hanım kardeşlere

Cevap: Birbirini Allah İçin Seven Tüm Dost Gönüllere..

Hoca
< Yine Fudayl bin İyad "radiyAllahü anh" buyurdu ki; "Birbirlerini dost ve kardeş edinmiş kimseler, birbirlerini gıybet ederlerse, aralarındaki dostluk ve kardeşlik kalkar yok olur." >
kardeşlerin / arkadaşların arasını bozan zinadan beter bir günah: GIYBET

Okudunuz mu?  Su Vesvesesinden Allaha Sığının

Cevap: Birbirini Allah İçin Seven Tüm Dost Gönüllere..

Hoca
Allah İçin Birbirini Sevmek

13. Ebû Hüreyre (r.a.)’den: Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: «Allah Teâlâ kıyamet günü şöyle buyurur:
«— Nerede benim rızam için birbirini sevenler? Benim gölgemden[11] başka hiçbir gölgenin bulunmadığı bu günde onları kendi gölgemde gölgelendireceğim.»[12]

14. Ebû Hüreyre (r.a.)’den Resûlullah (s.a.v.)’m şöyle buyurduğu rivayet edildi: «Kendi gölgesinden başka hiç bir gölgenin bulunmadığı günde (kıyamet gününde) Allah yedi kişiyi kendi gölgesinde gölgelendirir (rahmetiyle muamele eder):
1) Âdil devlet başkanı,
2) Allah’a ibadetle yetişen genç,
3) Mescidden çıktığı zaman tekrar dönünceye kadar-kalbi oraya bağlı olan adam,
4) Allah yolunda sevişen, bu sevgiyle birleşen ve bu sevgiyle ayrılan iki kişi,
5) Allah Teâlâ’yı tenha bir yerde zikredip gözlerinden yaş akıtarak ağlayan adam.
6) Güzelce soylu bir kadın kendisim davet ettiğinde: «Ben Allah’tan korkarım» diyen kimse
7) Sadaka verdiğinde sağ elinin verdiğini sol eli bilmeyecek şekilde onu gizleyen kimse.»13

Okudunuz mu?  Her sabah hesabımıza 86 bin 400 saniye yatıyor

15. Ebû Hüreyre’den (r.a.) Resûlullah (s.a.v.)’m şöyle buyurduğu rivayet edildi: «Allah bir kulunu sevdiği zaman, Cebrai-le:
«— Ben filan kimseyi sevdim (ondan razı oldum), onu sen de sev.» buyurur. Onu Cebrail de sever, sonra gök halkına seslenerek:
«— Allah filan kimseyi sevdi siz de seviniz.» der. Onu gök halkı da sever. Sonra onun sevgisi yeryüzünde halk arasında da yayılır.»[13]
îmam Malik diyor ki: Allah bir kula buğz edince, buğz etme hususunda da böyle söylediğini zannediyorum.[14]

16. Ebû îdris el-Hâvlânî’den; Dımaşk camime (Şam Ümeyye camiine) girdim, bir de baktım ki dişleri parlak, güzel yüzlü bir genç ve etrafında insanlar toplanmış, bir şey hakkında ihtilaf edince ona müracaat ediyorlar ve onun sözünü kabul ediyorlardı. Onun kim olduğunu sorduğumda:
«—Bu, Muaz b. Cebel» dediler. Ertesi gün erkenden (mescide) gittim. Onu bulduğumda benden daha erken gelmiş namaz kılıyordu. Namazını bitirinceye kadar onu bekledim. Sonra huzuruna gittim, selam verdim ve dedim ki:
«—VAllahi ben seni Allah rızası için seviyorum.»
«— VAllahi mi?» dedi.
«—VAllahi!» dedim. Tekrar:
«—VAllahi mi?» dedi.
«— VAllahi!» dedim Yine:
«—VAllahi mi?» dedi.
«—VAllahi!» dedim.[15]
Bunun üzerine abamdan tuttu, beni yanına çekti ve dedi ki:
— Sana müjdeler olsun: Ben Resûlullah (s.a.v.)’in «Allah Teâlâ buyuruyor ki> benim «zam için birbirini seven, benim rızam için bir arada oturan, benim rızam için birbirini ziyaret eden ve kendilerini benim rızama adayan kimselere benim muhabbetim vaciptir.»[16] buyurduğunu duydum.[17]

17. îmam Malike Abdullah b. Abbas (r.a.)’m şu hadisi rivayet edildi: İşlerde iktisatlı olmak, yumuşak davranmak, (din ve görünüş bakımından) güzel bir yol tutmak Nübüvvetin yirmi beşte biridir.[18]


Allah için birbirini sevenler

Bu kategoride yer alan Burçlara İnanmalı Mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Birbirini Allah İçin Seven Tüm Dost Gönüllere.. Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.