Anasayfa
8 Mayıs 2021, 0:57
kandil
Yönetici

Kadir gecesi ne zaman kutlanır?

Kadir gecesi ne zaman kutlanır?

Kayıtsız Üye
Kadir gecesi ne zaman kutlanır Kadir gecesinin ne zaman ihya edilmesi gerektiğini açıklar mısınız ?


Cevap: kadir gecesi ne zaman kutlanır?

Desert Rose
Kadir gecesinin hangi gece olduğu kesin olarak bilinmemekle beraber genellikle Ramazan’ın yirmi yedinci gününün gecesinde olduğu kabul edilir. Peygamber Efendimiz bunun kesinlikle hangi gece olduğunu belirtmemiş, ancak; "Siz Kadir gecesini Ramazan’ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız" demiştir.

Okudunuz mu?  Kandil Gecesi hakkında bilgi

Aslen Hadislerde Ramazan’ ın 20. gününden sonraki tek günlerde aranması söylenmesine rağmen, daha sonra karmaşa çıkmaması için Ramazanın 27.gün – 28. gecesi Kadir Gecesi sayılmıştır. Hicrî takvime göre de Kadir Gecesi Ramazan Ayı’nın son 10 gününde bulunur.

Kur’ân-ı Kerîm’de medhedilen en kıymetli gecedir. Kadir gecesinin fazîleti, üstünlüğü (bin aydan daha fazîletli, kıymetli, hayırlı olduğu), bizzât Allahü teâlâ tarafından, Kadir sûresinde açıkça bildirilmiştir.Kur’an-ı Kerim’de Cenab-ı Hak, bu mübarek gecenin kıymet ve faziletini şöyle beyan buyurmaktadır:

Okudunuz mu?  Mevlid kandili nedir ne zaman kutlanır?

"Biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır.. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar. O gece, esenlik doludur. Tâ fecrin doğuşuna kadar."

Resulullah efendimize kendisinden önceki insanların ömürlerinin ne kadar olduğu bildirilince, kendi ümmetinin ömürlerini kısa buldu, uzun ömürlü olan diğerlerinin işledikleri salih amelleri işleyemezler diye düşününce, Allahü teâlâ Ona bin aydan hayırlı olan Kadir gecesini ihsan etti.

Okudunuz mu?  Kadir gecesinde zina

Cevap: kadir gecesi ne zaman kutlanır?

m.deniz
"Doğrusu biz Kur’ân’ı Kadir gecesinde indirmişizdir. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve Cebrail o gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler. O gece, tanyerinin ağarmasına kadar bir esenliktir. " (Kadir sûresi, 97/ 1-5)

Okudunuz mu?  Kandiller ve özellikleri

Kadir gecesinin hangi gece olduğu kesin olarak bilinmemekle beraber genellikle Ramazan’ın yirmi yedinci gününün gecesinde olduğu kabul edilir. Hazreti Muhammed bunun kesinlikle hangi gece olduğunu belirtmemiş, ancak; "Siz Kadir gecesini Ramazan’ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız" demiştir.
(Buhârî, Leyletü’l-Kadir, 3; Müslim, Sıyam, 216)

Okudunuz mu?  Kutlu Doğum Programından Bir Örnek...

Aslen hadislerde Ramazan’ın 20. gününden sonraki tek günlerde aranması söylenmesine rağmen, daha sonra karmaşa çıkmaması için Ramazanın 27.gün – 28. gecesi Kadir Gecesi sayılmıştır. Hicrî takvime göre de Kadir Gecesi Ramazan Ayı’nın son 10 gününde bulunur.

Kur’ân-ı Kerim’in inmeye başladiğı Ramazan ayı’nın yirmi yedinci gecesi. İslâm’da en kutsal ve faziletli gece Kadir gecesidir. Kadir gecesi, içerisinde Kadir gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlıdır.

Okudunuz mu?  Beraat gecesi düğün olur mu?

Cevap: Kadir gecesi ne zaman kutlanır?

Darusselam
Kadir gecesinin hangi gece olduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte, Ramazan’ın yirmi yedinci gününün gecesinde olma ihtimali yüksektir. İslam peygamberi Muhammed Kadir gecesinin hangi gece olduğunu kesin şekilde belirtmemiş, ancak; "Siz Kadir gecesini Ramazan’ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız" emiştir.

Okudunuz mu?  Şaban ayı ilk gece namazı diye bir namaz var mıdır?

Kayıtsız Üye
Allah(c.c) hz.peygambere(sav) ilk ayeti indirdigi bu geceyi hayal edelim. Ornegin ilk vahiy turkiye sartlarin da yazin tam ortasin da indigini dusunelim. Bu durum da kisin eda ettigimiz kadir gecesi nasıl mumkun oluyor. Acaba bir insan ortalama 60 yil yasadigi zaman 1 veya 2 defa mi kadir gecesine denk geliyor acaba. Kafama takildi.

Okudunuz mu?  Kandil gecelerinin adları nelerdir

Kayıtsız Üye
Bu yıl Kadir gecesini Ramazan ayının 26. günü kutluyoruz.Sünnete uygun mu?Sizlerin de ifade ettiği gibi teamül Ramazanın 27.gecesidir.Limuzinle gezince akıl da geziyor mu?Ömrü hayatımda bu kadar şaşırmadım.Lütfen beni aydınlatın.


mum
< 26. günü kutluyoruz.Sünnete uygun mu? >
Bu gece Ramazan ayının 27. gecesidir. Gün 26 ama gece 27 dir

Okudunuz mu?  Berat gecesi bağışlama duası

kadir gecesi ne zaman kutlanır, kandil geceleri ne zaman kutlanır, kadir gecesi ne zaman kutlanır hicri takvime göre

Bu kategoride yer alan Regaip kandili bid'at midir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kadir gecesi ne zaman kutlanır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.