Anasayfa
29 Ocak 2024, 0:03
sizden02
Abone

Lam Elif Durağından sonra rukuya varılabilir mi?

Lam Elif Durağından sonra rukuya varılabilir mi?

ogamest
Ayet sonunda lam elif durağı varsa, mesela amme yeteseelun – anin nebeil azim – gibi , bunlardan sonra rukuya varılabilir mi? Caiz midir? Mekruhluk falan var mıdır?


Cevap: Acil Cevap Bekliyorum – Lam Elif Durağından sonra ruku?

bygantar
Lam elif secavendinde rukuye gitmek mekruhtur. okunurken durulmaması gerekir. süreye devam edilir. Durulursa biraz geriden o cümle tekrar okunması gerekir ilgili ayetin anlam yapısı bozulur.


Cevap: Lam Elif Durağından sonra rukuya varılabilir mi? Acil Cevap Bekliyorum

Hoca
Soru 28 Ağustos 2011 de sorulmuş.
Bazı cevapların gecikmesinin sebebi, üye kardeşlerin uygun başlığı konu açmamalarıdır.
Bütün sorularımızı bu başlığa açalım: forumduasi.com/sizden-gelen-sorular/Sizden gelen sorular

Okudunuz mu?  Oyunlarda haç işareti

< Ayet sonunda lam elif durağı varsa, mesela amme yeteseelun – anin nebeil azim – gibi , bunlardan sonra rukuya varılabilir mi? Caiz midir? Mekruhluk falan var mıdır? >
< Lam elif secavendinde rukuye gitmek mekruhtur. okunurken durulmaması gerekir. süreye devam edilir. Durulursa biraz geriden o cümle tekrar okunması gerekir ilgili ayetin anlam yapısı bozulur >
Kardeş LAM-ELİF durağında durulmaz ama durulmuşsa geriden alınmaz.
Rukuya gitmek neden mekruh olsun?

Okudunuz mu?  Muhabbet kuşu uğursuzmudur? Bu gibi kuşlarda uğursuluk var deniyor doğrumudur?

Cevap: Lam Elif Durağından sonra rukuya varılabilir mi? Acil Cevap Bekliyorum

bygantar
Sayın mum şöyle düzelteyim. Lam elif durağı cümlenin devam etmesini gerektiren bir secavenddir. Cüümle içinde bu durağa gelinmişse durulmaması gerekir. Durulursa cümlenin anlamı bozulur. O yuzden ya bir önceki kelimeden yada bir önceki cümle başından alınıp tekrar okunur. Ayet sonunda Lam Elif durağına dek gelinmiş ve durulmuşsa geri dönmeden nefeslenip kalınan yerden devam edilir.

Okudunuz mu?  Nefsinize zulmetmeyin ayeti

Öncelikle şunu belirteyim ki Sakın sözlerim kesin bir hüküm gibi algılanmasın fetva veya hüküm bildirmek benim haddime değildir. Ancak araştırdığım ve öğrendiğim kadarıyla bu bilgi böyle olması gerekiyor. Ayrıca soruyu soran arkadaş ayet sonu veya cümle içindemi diye belirtmediğinden ötürü Lam elif durağında Rukuye gitmek yine cümlenin yapısını bozacağından mekruhtur dolasıyla ayeti süreyi bölmeden devam ettirip ayeti veya süreyi tamamlamak gerekir. Ayn cevandinde ise konunun bitip başka bir konuya geçildiği ni belli ettiğinden dolayı bu secavendde rukuye gitmek daha efdaldir.

Okudunuz mu?  Burs meselesi hakkında... (yalan bilgi vererek burs almak caiz mi)

Lam Elif ve Ayn secavendini araştırdığım bütün kaynaklar bu şekild eanlatıyor. Bu konuyu bir hocam var onada danışacağım. Açıkcası bu iki durak harici diğer hangi secavendlerde rukuye gidileceğini bende tam olarak emin değilim hocamada danışıp tekrar yazarım.

Saygılarımla


Şema
< Sayın mum şöyle düzelteyim Lam elif durağı cümlenin devam etmesini gerektiren bir secavenddir Cüümle içinde bu durağa gelinmişse durulmaması gerekir Durulursa cümlenin anlamı bozulur O yuzden ya bir önceki kelimeden yada bir önceki cümle başından alınıp tekrar okunur Ayet sonunda Lam Elif durağına dek gelinmiş ve durulmuşsa geri dönmeden nefeslenip kalınan yerden devam edilir

Okudunuz mu?  Mezar taşlarının üzerinde yürümek

Öncelikle şunu belirteyim ki Sakın sözlerim kesin bir hüküm gibi algılanmasın fetva veya hüküm bildirmek benim haddime değildir Ancak araştırdığım ve öğrendiğim kadarıyla bu bilgi böyle olması gerekiyor Ayrıca soruyu soran arkadaş ayet sonu veya cümle içindemi diye belirtmediğinden ötürü Lam elif durağında Rukuye gitmek yine cümlenin yapısını bozacağından mekruhtur dolasıyla ayeti süreyi bölmeden devam ettirip ayeti veya süreyi tamamlamak gerekir Ayn cevandinde ise konunun bitip başka bir konuya geçildiği ni belli ettiğinden dolayı bu secavendde rukuye gitmek daha efdaldir

Okudunuz mu?  Vedi ile namaz kılınır mı? Vedi haram mıdır?

Lam Elif ve Ayn secavendini araştırdığım bütün kaynaklar bu şekild eanlatıyor Bu konuyu bir hocam var onada danışacağım Açıkcası bu iki durak harici diğer hangi secavendlerde rukuye gidileceğini bende tam olarak emin değilim hocamada danışıp tekrar yazarım

Saygılarımla >
Kardeş bazı Kuranların girişinde ve Karabaş tecvidi gibi kitaplarda LAMELİF duarağın durulmamalı ama durmuşsa kişi geriden almamalı yazılıdır.

Okudunuz mu?  Sitelerden alıntı yapmak caiz mi?

bygantar
Sayın Şem’a Kuran ların çeşitlerini bilmem ama islam büyüklerinin de birleştikleri ortak noktayı belirten bir kaç bilgiyi sizinle paylaşayım ondan sonra sizlerde dilediğiniz gibi nerede durmak gerekir veya durmak mı gerekir nasıl olması gerekir kendiniz çözüp bu şekilde Kur’an-ı Kerimii okuyunuz. Tekrar üstüne basa basa diyorum ben nacizane bilgim dahilinde olan bir konuyu paylamak istiyorum. Benim sözlerimi kesinlikle kaliyee almayın mümkünse ön fikir olsun ama doğruluğunu kendiniz araştırıp bulunuz. Haa fikirlerimi çürütecek kaynak varsa okumaktan inanın çok zevk alırım. Varsa yanlışım doğruluğunu öğrenmek isterim. Bu konu ile ilgili bir arkadaşımla daha geçmiş zamanlarda konusu olmuştu ve beni araştırmaya sevk etmişti. Eklemeden de geçemicem Surçü lisan ettyisem affola..

Okudunuz mu?  Mezar taşına resim koymak caiz mi?

bygantar
Ayrıca bahsettiğiniz karabaş tecvidinde de Lam elif durağında Durulmamaya işaret eder. diye. Fakat geriden alınıp devam edilmesine gerek yoktur veya vardır diye bir şey yazmıyor.

Saygılarımla


muvahhidim
< Ayet sonunda lam elif durağı varsa, mesela amme yeteseelun – anin nebeil azim – gibi , bunlardan sonra rukuya varılabilir mi? Caiz midir? Mekruhluk falan var mıdır? >
Kardeş;
Ayet sonunda
”Lâm Elif – لا ” secavendinde durulursa, geriden alınmaz.. Ancak cümle içerisinde gelen ‘Lâm Elif – لا ” duraklarında, nefesimiz tükenir veya herhangi bir sebepten durmamız icab ederse durulur, ancak geriden tekrar alınıp okumaya devam edilmelidir..

”Lâm Elif – لا ” durağında değil de ”Ayn – ع ” durağında ruku’a varmak câizdir..

Okudunuz mu?  Peygamber Efendimizin yemin ettigi hadisler ?

O’na emanet olun..
celle celeluh..


lam durağı, bakara suresi 150 ayet kaf duraginda durup neden lamelif duragindan geri alinir diyanet

Bu kategoride yer alan Gusülden sonra lekeler görmek... Abdestim geçerli oldumu? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Lam Elif Durağından sonra rukuya varılabilir mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.