Anasayfa
8 Mayıs 2021, 9:46
missa92
Abone

Nasıl şükür etmeliyiz?

Nasıl şükür etmeliyiz?

Kayıtsız Üye
Nasıl şükür etmeliyiz?


Cevap: Nasıl şükür etmeliyiz?

mumsema
ŞÜKÜR NEDİR? NE ŞEKİLDE ŞÜKRETMELİYİZ?


Sözlükte "karşılığını vermek, yapılan iyiliği dile getirmek ve sahibini övmek" anlamına gelen şükür, ahlâk kavramı olarak, yapılan iyiliğin kadir ve kıymetini bilip makbule geçtiğini dile getirmek, iyilik edeni övmek; nankör olmamak demektir.

Kul, Allah’ın lütuf ve nimetlerini dile getirir ve O’nu överse şükretmiş olur.
Ancak esas şükür verilen nimetleri yerli yerince kullanmaktır.
Bu da nimeti bilme, elde edilen nimetten dolayı sevinç duyma, nimete karşılık olarak yapılması gerekeni dil, beden ve kalp ile yerine getirmek suretiyle olur.

Bir organın şükrü, onu iyi ve güzel şeylerde kullanmak, günaha götürücü şeylerden uzak tutmakla olur.

Şükredene şâkir, Allah’a yeterli şükürde bulunamayacağının idrakine erip çok şükreden kimseye şekûr denir.

Kulları arasında Allah’a hakkıyla şükreden (şekûr) azdır (Sebe, 34/13).
Şükür, nimetin artmasına vesile olur (İbrâhim, 14/7).
Azap edilmeme sebebidir (Nisâ, 4/147).

Bir kimsenin yaptığı iyiliğe karşı teşekkür etmek ahlâkî bir görevdir.

İyilikte bulunanı övmek ve ona dua etmek te bir teşekkürdür.

İnsanlara teşekkür etmeyen Allah’a da şükretmemiş olur (Ebû Dâvûd, Edeb, 12).


Cevap: Nasıl şükür etmeliyiz?

gulistan-ank
Allah razı olsun hocam cevabını vermiş
acizane
Rabbime şükrümüzü mennun olacagı şekilde güzel hayırlı kullugumuzla eda edebiliriz
en güzeli bizi nurundan yaratmış mülüman ümmet olrak dünyaya sunmuş en büyük şükrümüz kullum dedigi kullarda ümmetim deyip sahiplendigi ümmetlerden eylesin inşaAllah….

Okudunuz mu?  Kız çocukları kaç yaşından itibaren örtünmeleri gerekir?

Cevap: Nasıl şükür etmeliyiz?

Hoca
< Nasıl şükür etmeliyiz? >
Şükrün Yerine Getirilmesi

Kur’an’dan anladığımıza göre mü’minler Allah’a üç şekilde şükredebilirler:

a- Dil ile şükür: Nimet sahibini anmak, O’nu övmek, O’nun nimet sahibi olduğuna İman etmekle ve bunu Tevhid kelimesiyle ilan etmekle olur. Bu basit bir teşekkür ifâdesi değil, dil ile ‘şehâdeti’ getirmek, dil ile doğru sözlü olmak, dil ile Kur’an’ı tasdik etmek, dil ile İslâm’ı anlatmak ve dil ile Allah’ı çokca zikretmek ve buna benzer dil ile ilgili kulluk görevlerini yapmakla yerine getirilir.

Okudunuz mu?  Allahın sizi ne kadar sevdiğini anlamak isterseniz, sizi ne ile meşgul ettiğine bakın

b- Kalp ile şükür: İmanı kalbe yerleştirdikten sonra nimet sahibinin Allah olduğunu kalp ile tasdik etmek, vahy ile gelen şeyleri kabul etmek, yüreğe Allah’tan başka kimsenin gerçek anlamda korkusunu ve sevgisini koymamaktır.

c- Fiil (aksiyon-eylem) ile şükür; Bedenin organlarıyla nimet verene itaat etmek ve O’nun yüce emirlerini yerine getirmektir. Kısaca İslâm’ı her bakımdan yaşamaya çalışmaktır. Çünkü nimet vereni bilip O’nu övmek, bir anlamda O’ndan gelen her şeyi kabul etmektir.

Okudunuz mu?  Çocuk duaları nelerdir

Şüphesiz yalnızca dil ile ‘Allahım sana şükürler olsun’ demek şükür için yeterli olmaz. Fiil ile şükür, Allah’a hakkıyla kullukla beraber aynı zamanda Allah’ın verdiği nimetlerden Allah’ın diğer kullarını da faydalandırmaktır. Hayat bir nimettir. Hayatın devamını sağlayan her şey birer nimettir. Allah’ın zâtını idrâk etmek bir nimettir. İman ise bir insan için en büyük nimettir. Allah’ın bir kuluna İman nasip etmesi, ona olan nimetini tamamlaması demektir. Şükrün başı Allah’ı bilmektir. Allah’ı Rab olarak bilen, O’nun nimet verdiğinin şuurunda olan bir kimse de O’nu sevmeye başlar. Allah’ı seven O’na ibâdet eder, O’na hiç bir şeyi şirk koşmayarak O’nun nimet verici olduğunu itiraf eder. Kul bu şuurla eşi ve benzeri olmayan bir Rabbin önünde kulluk yaptığının, bir büyük lezzetle ülfet ettiğinin farkında olur. Bu nedenle Tevhid, yani Allah’ı hakkıyle birlemek şükrün zirvesidir.

Okudunuz mu?  Yeni islami dergiler listesi

Allaha nasıl sukur etmeliyiz çünkü, Allaha Tesekkur nasıl etmeliyiz

Bu kategoride yer alan Peygamber efendimizin ailesi müşrik miydi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Nasıl şükür etmeliyiz? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.